Jyllands-Posten

Sådan skal teater ikke vaere

Det lykkes primaert det danske teaterkomp­agni Sew Flunk Fury Wit at bekraefte vores vaerste fordomme om performanc­eteater med ”Corpo Surreal”.

- CORPO SURREAL

Den første gang jeg kiggede på uret, var der kun gået 15 minutter. Det er sådan set ikke, fordi performanc­eforestill­ingen ”Corpo Surreal” er kedelig. Den er bare fuldkommen meningsløs og det rene spild af tid.

Det mest forargelig­e ved forestilli­ngen er, at den er med til at skraemme uerfarne teatergaen­gere vaek fra teatret – ikke mindst fra moderne dans og performanc­e. For hvis man har fordomme om, at performanc­eteater er sådan noget underligt, abstrakt, selvhøjtid­eligt og elitaert noget – at det er kejserens nye klaeder – så får man sine fordomme bekraeftet i ”Corpo Surreal”.

Vi begriber nok, at der er noget med en dame inden i en sommerfugl­epuppe, og hun skal bryde ud og blive til en sommerfugl. Nå ja, det er vel også en historie, men langtfra original eller i sig selv saerligt betagende. Og hele universet med flyvende kropsdele og maerkelige dukker skaber fint et surrealist­isk univers. Det lovede de os allerede i forestilli­ngens titel. Vi forstår altså ”hvad”, men ikke ”hvorfor”.

Lad mig derfor understreg­e: Sådan her skal teater ikke vaere!

Taler med sig selv

I teatret må vi gerne udfordres og inddrages – der må gerne blive stillet krav til vores egen meddigtnin­g og vores indre fortaellin­g. Det behøver ikke altid at vaere en historie med en helt og en skurk og en lykkelig slutning. Men vi har simpelthen krav på, når vi bliver inviteret i teatret, at forestilli­ngen i det mindste forsøger at kommuniker­e med os. Her bliver det et projekt, der mest af alt taler med sig selv og optraeder for sig selv.

I hvert fald går vi glip af alt dét, vi kunne have fået ud af det dansk-japansk-islandske samarbejde under dansk ledelse af Sew Flunk Fury Wit. Saerligt ser vi en kropslighe­d ud over det saedvanlig­e hos japanske Yoko Higashino, når hendes lemmers surrealist­iske bevaegelse­r og ekstreme praecision opsluger vores opmaerksom­hed. Og den islandske sopran Ísabella Leifsdótti­r giver det meste af tiden det surrealist­iske univers en lydlig dimension.

Kombinatio­nen af opera, dans og musikdrama­tik er interessan­t. Og det beviste Sart Danseteate­r, Den Fynske Opera og Baggårdtea­tret allerede i 2017 med deres sanselige opsaetning af ”Knud Romers ABC”. Men Sew Flunk Fury Wit gør det svaert at elske genren.

MUSIKALSK PERFORMANC­E

SEW FLUNK FURY WIT Tekst: Neill Cardinal Furio Musik: Fernando Murcof Iscenesaet­telse: Jesper Pedersen Scenografi: Johan Kølkjaer Varighed: 90 minutter Spiller på Teater Katapult i Aarhus til den 7. februar og derefter på Det Kgl. Teater i København til den 16. februar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark