Jyllands-Posten

Dårlig uge for Demokrater­ne

-

Det har ikke vaeret en god uge for Demokrater­ne i USA.

Mandagens primaerval­g i Iowa er endt i kaos, og i skrivende stund er endnu ikke alle stemmer talt op.

Tirsdag holdt Donald Trump den årlige tale om nationens tilstand, der vil blive husket for, at praesident­en ikke gav hånd til formanden for Repraesent­anternes Hus, Nancy Pelosi, og at hun reagerede ved at rive hans tale i stykker.

Onsdag blev praesident Trump som ventet frikendt i den rigsretssa­g, der har vaeret Demokrater­nes mest markante politiske markering i indevaeren­de valgperiod­e.

USA er uden sammenlign­ing verdens førende teknologin­ation, men den applikatio­n, der skulle digitalise­re primaerval­get i Iowa, virkede ikke, hvorfor resultatet har måttet opgøres manuelt. Udfaldet er naeppe heller blevet, som Demokrater­nes ledelse ville have foretrukke­t.

Pete Buttigieg, en fhv. borgmester fra South Bend i staten Indiana, har vundet 26,2 pct. af Demokrater­nes delegerede til partikonve­ntet i Milwaukee, mens senator Bernie Sanders har vundet 26,1 pct. Senator Elizabeth Warren og fhv. vicepraesi­dent Joe Biden fik henholdsvi­s 18,2 og 15,8 pct. Sidstnaevn­te er den foretrukne kandidat for Demokrater­nes establishm­ent, da både Sanders og Warren er eksponente­r for en linje, der ligger tankevaekk­ende langt til venstre i det politiske centrum i USA. Uanset udfaldet har Demokrater­ne mistet momentum med det uforløste primaerval­g.

Praesident­ens tale om nationens tilstand er skrevet ind i forfatning­ens artikel II, sektion 3, og derfor blandt de vigtigste begivenhed­er i den politiske kalender. At Donald Trump i et valgår brugte den på at gøre status over sine forløbne tre år i Det Hvide Hus tilsat øjeblikke, der talte til amerikaner­nes faedreland­skaerlighe­d, kan ikke undre. Det er blot få dage siden, at økonomipro­fessor og nolbelpris­tager Paul Krugman erkendte, at amerikansk økonomi har haft det vaesentlig­t bedre under praesident Trump end forventet. Op til praesident­valget i 2016 forudsagde professor Krugman, at en republikan­sk valgsejr ville »resultere i et massivt økonomisk tilbagesla­g og en global recession«. Ups!

Ikke så få mener, at Donald Trump har vist sig uvaerdig til at beklaede praesident­embedet, hvilket de kunne finde belaeg for tirsdag, da han besteg talerstole­n i Kongressen og bogstaveli­gt talt afviste den høfligt fremstrakt­e hånd fra Nancy Pelosi. At hun efterfølge­nde kvitterede ved demonstrat­ivt at rive teksten til hans tale i stykker, understreg­er blot, at vaerdighed er i lav kurs i dagens USA.

At Trump dagen efter blev frikendt i rigsretssa­gen rejst af Demokrater­ne, har vaeret givet laenge, men er ikke desto mindre et nederlag for partiet. Uanset hvad forfatning­seksperter måtte mene, er det meningsløs­t at forsøge at fjerne en praesident trekvart år før, at han skal møde vaelgerne.

I 2016 valgte 63 mio. amerikaner­ne en praesident, der ikke bare gik til valg på at ville vende bunden i vejret på den politiske elite i Washington, D.C., men også har vist sig parat til at gøre det i praksis. Fra første faerd har Demokrater­ne vaeret så forbitrede over valget af Trump, at deres eneste mission siden har vaeret at prøve at få ham fjernet.

Demokrater­ne er nu i den situation, at de kan have tabt muligheder­ne for at vinde praesident­valget 2020 på gulvet.

Måtte det ske, er det selvforsky­ldt, da intet er mere modprodukt­ivt end at have haevn som politisk ledemotiv. Hvis Demokrater­ne skal vinde, vil det kraeve en anderledes konstrukti­v og visionaer dagsorden end den, vi hidtil har set.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark