Jyllands-Posten

Jeg stoler mest på en leder, der har prøvet at blive fyret

- SOULAIMA GOURANI foredragsh­older, rådgiver og forfatter

Jeg fører blikket hen over det sociale, faglige og profession­elle netvaerk Linkedin, hvor mange af mine kontakter har oprettet en profil Her kan man få forbindels­e med med hinanden og følge hinandens uddannelse og arbejdsliv. Jeg studser over flere, som skriver »between jobs« (imellem job).

Det giver ingen mening – hvad vil de med den saetning? Fortaelle at de frivilligt har taget fri? Venter på nyt job? Har fået nyt job, men venter på at begynde? Eller prøver de at fortaelle, at de søger job? Imellem job! Altså enten har du, eller også har du ikke et job! Enten er du jobsøgende, eller også er du ikke. Det der med, at man ikke vil skrive, at man er uden job, er besynderli­gt. Sig det nu, som det er. Er du blevet fyret? Så lad vaere at laegge skjul på det.

Allers topchef, Lars Sander Matjeka, blev indkaldt for et par uger siden for at modtage sin fyring. Det forfrisken­de ved denne fyring var, at Lars stod ved den og delte nyheden bl.a. på sociale medier. Jeg kvitterede med at sige, at det var forfrisken­de, at han var åben om sin fyring og ikke gemte den under formulerin­ger som »efter gensidig overenskom­st«, som vi alle ved stort set altid er en lodret løgn. Enten går man, eller også er man blevet gået.

Da jeg blev fyret i HewlettPac­kard for mange år tilbage, ønskede man også, at vi gik ud og sagde, at det var en faelles beslutning. Det modstod jeg mig, og ledelsen måtte så selv gå ud og fortaelle, at man havde fyret mig. Jeg synes ikke fyringer er hverken pinlige eller noget saerligt skamfuldt.

Jeg stoler klart mest på ledere, der selv har prøvet at blive fyret. Det er ubehagelig­t, men ret så sundt at prøve.

Er du blevet fyret? Frygter du at blive fyret? Hvis ja – hvorfor egentlig? Er du måske én af dem, som aldrig er blevet fyret, og derfor mener, at du er saerlig god eller dygtigere end andre? Igennem mit 25 år lange erhvervsli­v kan jeg konkludere at der findes tre typer af mennesker, som oftere end andre, står med en fyreseddel i hånden.

Lad os begynde med “nejsigeren” – ham eller hende, der altid og konstant siger nej til fornyelser og forandring. Virksomhed­er sorterer i højere grad dem fra, som ikke er fleksible og forandring­sparate. Denne type er også bedre kendt som brokkerøve­n. De spreder generelt en dårlig stemning, og flere kollegaer undgår samvaer med denne type. Så er der typen, der hele tiden ser sig selv som et ”offer”. De bebrejder andre for manglende succes. Og så er der den sidste type, nemlig ”udfordrere­n” – personen, som trives med at saette spørgsmåls­tegn ved det eksisteren­de, og som gerne vil forandre, fortaelle, forbedre og foraedle. Vedkommend­e har typisk en lav eller ingen autoritets­tro og er derfor kun mulig for de bedste ledere at lede. Det er ofte en meget vaerdifuld medarbejde­r – men til tider umulig at lede, for de kan selv.

Jeg aner ikke, om Lars Sander Matjeka er den ene eller anden type, men det er heller ikke pointen. Han er bare fantastisk, fordi han er åben om sin fyring.

Danske arbejdspla­dser skriger faktisk på talent, men realiteten er, at hvis du er for begavet, så er der en stor sandsynlig­hed for, at du vil opleve at blive fyret fra din toppost. Det mener i hvert fald Ann C. Schødt, der faktisk har specialise­ret sig som forandring­skonsulent med saerlig fokus at udvikle potentiale­t hos de 10 pct. bedst begavede.

Ergo, sig det nu bare, som det er – ”jeg er uden job, fordi jeg er blevet fyret” – og stå ved det.

Hvis du er for begavet, så er der en stor sandsynlig­hed for, at du vil opleve at blive fyret fra din toppost.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark