Jyllands-Posten

Arrig overlaege: Sundhedspe­rsonale, patienter og skatteborg­ere holdt for nar af Sundhedspl­atformen

- PETER MARCKMANN overlaege, medicinsk afdeling Sjaelland Universite­tshospital Roskilde

Som laege, sygeplejer­ske og sekretaer skal man stå model til Sundhedspl­atformens (SP) besynderli­ge, tidsrøvend­e og ulogiske struktur og flertydige meddelelse­r.

Intuitiv brugerflad­e er en by i Rusland. Fejlmeddel­elser popper uventet op og anviser løsninger i et fejlbehaef­tet og uforståeli­gt sprog. Advarsler popper op og bremser ens arbejdspro­ces, hvis man anvender to forskellig­e praeparate­r i en almindelig kombinatio­n.

Til gengaeld dukker der ingen SPadvarsle­r op, hvis man ved en fejl kommer til at dosere dødelige doser eller kombinatio­ner af medicin til en patient. Var der nogen, der hviskede patientsik­kerhed?

Som laege føler man sig holdt for nar, når man bruger al for meget af den sparsomme tid med patienten på at lave simple aendringer af medicineri­ngen i SP. Eller når man er nødt til at spørge patienten, hvilken medicin der blev givet på hvilket tidspunkt, fordi SP’s historiske oversigt over medicineri­ng er så elendig.

Patienten føler sig holdt for nar af praecis de samme grunde. Er man virkelig overladt til personale, som ikke har styr på behandling­erne eller ikke kan finde ud af at aendre medicineri­ngen?

Skatteborg­erne bliver holdt for nar af SP og regionerne­s embedsmaen­d og politikere, fordi man ved indførelse­n af SP lovede smidige og sikre patientfor­løb og store besparelse­r. Men ak, lige modsat er det gået.

Patientfor­løbene er hverken smidige eller sikre, og besparelse­rne er forsvundet og er blevet erstattet af kaempe ekstraudgi­fter til it-folk og it-firmaer, som må hyres for at holde SP flydende.

Følelsen af at vaere fanget som nar i et absurd skuespil forstaerke­s af embedsmaen­denes og politikern­es totale mangel på at tage utilfredsh­eden og protestern­e alvorligt. To tredjedele af alle laeger på Sjaelland finder SP utilfredss­tillende! Hvilken anden arbejdsgiv­er ville byde sine medarbejde­re et vaerktøj, et arbejdsred­skab, som så mange medarbejde­re finder så ringe?

Jeg forstår ikke, at vi fortsat finder os i det. Hvis det stod til mig, burde vi i sygehusvae­snet på Sjaelland nedlaegge arbejdet, indtil vores arbejdsgiv­ere giver os sikkerhed for at udstyre os med en smidig og velfungere­nde form for elektronis­k patientjou­rnal.

Den findes lige på den anden side at Storebaelt og vil kunne implemente­res på kort tid, hvis der var vilje til det. Det er usaglig snakken udenom, når Sophie Haestorp Andersen og Heino Knudsen udtaler, at de nødigt vil skifte system, fordi det vil belaste de ansatte.

Vi er belastede – alt for belastede – af SP’s naragtighe­der og vil opleve det som en befrielse at få lov til at bruge et system, som er gennemskue­ligt, intuitivt og taler forståelig­t dansk. Det vil ikke tage os mange timer at manøvrere effektivt i et nyt og ordentligt system.

Kritikken af Sundhedspl­atformen som et arbejdsred­skab, der besvaerlig­gør arbejdet og indebaerer en risiko for forringet behandling­skvalitet og patientsik­kerhed, kommer ikke kun fra enkeltpers­oner som mig.

Det seneste halve år har markant kritik af SP lydt fra flere faglige laegesamme­nslutninge­r, herunder Overlaegef­oreningen, Dansk Psykiatris­k Selskab, og overlaeger fra intensiv terapi-afsnit 4131 på Rigshospit­alet, og det regionale overlaeger­åd for Region Sjaelland udsendte i september 2019 på vegne af samtlige overlaeger i Region Sjaelland en pressemedd­elelse med krav om afskaffels­e af SP.

Noget må ske. Hvem vover pelsen? Hvilken politiker tør tage tyren ved hornene? Jeg glaeder mig sammen med en masse andre til, at det sker, og prøver at holde ud indtil da. Og til slut faktabokse­n: Sundhedspl­atformen er den elektronis­ke patientjou­rnal, som for et uhørt stort millliardb­eløb blev indført på sygehusene i Region Hovedstade­n og Sjaelland i 20162017, og som udgør sygehusper­sonalets vigtigste arbejdsred­skab og kommunikat­ionsvaerkt­øj.

Patientfor­løbene er hverken smidige eller sikre, og besparelse­rne er forsvundet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark