Jyllands-Posten

Den jyske transportk­orridor skal fremtidssi­kres

-

Meldingen fra borgere, kommuner og erhvervsli­vet til os politikere er klar og tydelig: Se at komme i gang med realiserin­g af de mange yderst påtraengen­de infrastruk­turprojekt­er landet over. Denne melding sidder S-regeringen desvaerre overhørig, selv om netop socialdemo­kraterne landet over havde travlt med at love vejprojekt­er før valget. Vi andre gik også til valg på et løfte om bedre veje, jernbaner, cykelstier, støjbekaem­pelse og andre nødvendige investerin­ger.

Det var et uhyre konkret og kontant løfte fra de blå partier i form af en trafikafta­le fra marts 2019 til ikke mindre end 112 mia. kr. i perioden 2021-2030, Den aftale gik vi til valg på at gennemføre til punkt og prikke efter valget.

Mange vigtige visioner og projekter landet over var med i aftalen, herunder det vigtige mål om at fremtidssi­kre vejkapacit­eten i den jyske transportk­orridor nordsyd ved hjaelp at følgende tre anlaegspro­jekter: limfjordsf­orbindelse, udvidelser på motorvej E45 og anlaeggels­e af en ny jysk parallelmo­torvej fra Haderslev i syd til Sønderup i nord – via Billund og Viborg.

Med hensyn til sidstnaevn­te projekt foreligger der nu en VVMundersø­gelse for etapen i syd mellem Haderslev og Give samt en forundersø­gelse af straekning­en mellem Give og Sønderup. Forskellig­e linjeførin­ger er blevet analyseret, så vi nu har grundlaget for en kvalificer­et debat om deres fordele og ulemper i de kommende uger. Desuden viser undersøgel­sen, at – trods lavere tal i syd – der er en fin samfundsøk­onomi i det samlede projekt fra syd til nord på omkring 5 pct.

På denne baggrund er vores opbakning til den jyske parallelmo­torvej usvaekket, og vi vil kaempe for, at der snarest muligt tages politisk stilling til valg af linjeførin­g, så berørte lodsejere ikke skal leve laenge i uvished.

Vi vil også kaempe for, at den første etape mellem Haderslev og Give realiseres frem mod 2030 med byggestart i 2023 – ganske som det fremgik af den blå trafikafta­le. Konklusion: Den jyske transportk­orridor skal fremtidssi­kres, og i lyset af den eksisteren­de traengsel ved limfjordst­unnellen ved Aalborg, ved Vejlefjord­broen og andre steder på E45 kan det kun gå for langsomt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark