Jyllands-Posten

Stop hetz på selvforsør­gende lønmodtage­re

-

At frasige sig al hjaelp og økonomisk støtte fra samfundet, hvis jobbet ryger, er åbenbart uacceptabe­lt. I hvert fald retter Mads Hvidbjerg og Carl Emil Lind, begge DSU-hovedbesty­relsesmedl­emmer, skarp kritik af lønmodtage­re, der forsikrer sig uden om dagpengesy­stemet. Det er »helt urimeligt og rablende usolidaris­k«, at højtlønned­e og faggrupper med lav ledighedsr­isiko kan tegne en billig forsikring, mens »lavt og almindelig­t lønnede arbejdere er overladt til et skrantende dagpengesy­stem«, skriver de.

Imidlertid har ”dagpengesy­stemets deroute” – som de betegner det – først og fremmest konsekvens­er for mellem- og højindkoms­tgrupperne. Lavtlønned­e har langtfra samme behov for at forsikre sig ud over dagpengesy­stemet. Jo lavere løn, jo større andel af den oprindelig­e lønindtaeg­t udgør dagpengene. En kasseassis­tent får daekket 84 pct. ved ledighed, en ingeniør kun 40 pct. og en laege blot en tredjedel. Samtidig skyder beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d dagpengesp­ørgsmålet definitivt til hjørne:

»Vi er en regering med mange store opgaver foran os, som vi må prioritere først. Tidlig pension til dem med flest år på arbejdsmar­kedet, som slides ned. Massive investerin­ger i en historisk grøn omstilling. Flere investerin­ger i vores uddannelse­r, børn og aeldre,« fastslår han i et svar til SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge.

»Hvis ikke Socialdemo­kratiet tager kampen op for at forbedre dagpengesy­stemet, så er der ingen, der gør det,« konstatere­r DSU’erne. Det er nok rigtigt.Stop så med at give de lønmodtage­re, der har reel mulighed for at sikre deres familie økonomisk i tilfaelde af ledighed, ansvaret for alle dårligdomm­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark