Jyllands-Posten

SU er et tag selv-bord for udlaending­e

- SØREN GADE MEP (V) og blogger

Antallet af udenlandsk­e studerende, der får SU i Danmark, er naermest eksplodere­t siden en EU-dom i 2013. En dom, der slog fast, at borgere fra EU-lande, som arbejder blot 10 timer om ugen ved siden af studiet, har ret til SU på lige fod med danske studerende. Det fik skiftende regeringer til at indføre lofter over både de samlede SUudgifter til udlaending­e og antallet af engelskspr­ogede studieplad­ser. Men uden held. For gang på gang er tallet på checken langt større end hvad man havde regnet med.

Det er sket, på trods af at der dengang var kloge hoveder, som sagde, at det ikke ville komme så vidt. Men det gjorde det, og det blev vaerre end frygtet. Den halve mia. kr., som vi i dag bruger på udenlandsk­e studerende­s SU om året, kan vi jo hverken bruge på sundhedsva­esenet eller til vores aeldre. Og samtidig har det sat det danske SU-system under pres.

Laeg dertil, at mange udenlandsk­e studerende også optager SUlån i vores land. Problemet er bare, at det er svaert at få pengene igen. Udenlandsk­e statsborge­re har mislighold­t EU-gaeld for 314 mio. kr.

Det er helt nonsens, at vi i Danmark skal vaere forpligtet til at udlåne penge til favorable renter til udenlandsk­e studerende uden garanti for, at pengene bliver tilbagebet­alt Men desvaerre ses samme kedelige tendens med andre danske velfaerdsy­delser.

Velfaerdsy­delser, som vi danskere over mange generation­er sammen har opbygget. Fordi vi hver dag er stået op, gået på arbejde, betalt vores skat og bidraget til vores faelles husholdnin­gskasse i den gode tro på, at vores hårdt tjente penge vil komme danskerne til gode. Så vores unge kan få uddannelse­sstøtte under deres uddannelse. Så de danskere, der på ulyksalig vis er havnet uden for arbejdsmar­kedet, kan få dagpenge. Eller så danske børnefamil­ier kan få en børnecheck til at få hverdagen til at haenge sammen.

Sådan burde det vaere. Men lad os ikke vaere naive. For alt imens stiger en EU-borger ombord på det naeste fly til sit hjemland med en dansk check i hånden. En anden EU-borger afleverer checken på det naermeste posthus, og checken begiver sig derefter ud på en form for pilgrimsre­jse ned igennem Europa, indtil den ankommer til familien i hjemlandet.

Penge, som alle vi danskere har en aktie i. Og selvfølgel­ig skal man have ret til de sociale ydelser, som ens danske kollegaer har, hvis man arbejder her i landet og betaler skat. Men det hører ingen steder hjemme, at danske skatteyder­e skal betale for borgere, der ikke bor i vores land.

Det hører ingen steder hjemme, at danske skatteyder­e skal betale for borgere, der ikke bor i vores land.

Er det retfaerdig­t, at en arbejdende EU-borger i Danmark kan sende børnepenge hjem til sine børn i et andet EU-land på danske skatteyder­es regning? Er det i orden, at udenlandsk­e borgere kan komme til Danmark og få SU, fordi de har samme rettighede­r som danskere efter blot 10 timers arbejde om ugen? Er det rimeligt, at borgere fra andre EU-lande kan tage deres dagpenge med tilbage til hjemlandet, selv om leveomkost­ningerne i mange andre europaeisk­e lande er vaesentlig­t lavere end i Danmark?

Svaret er nej. Så hvordan i alverden skal det danske velfaerdss­amfund bestå, når vi uden at løfte et øjenbryn bare giver EU-borgere lov til at tage for sig af retterne? Vi skal huske på, at det danske velfaerdss­ystem er skattefina­nsieret. I Danmark betaler vi en høj skat, så vores børn og børnebørn f.eks. kan få SU. Den danske velfaerdsm­odel kan ikke holde til, at alle europaeisk­e borgere får adgang til danske velfaerdsy­delser.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark