Jyllands-Posten

Nu skal vi i mål med at få rettet op på Det Skaeve Danmark en gang for alle

- KAJ MØLDRUP CHRISTENSE­N fhv. borgmester og tidligere medlem af bestyrelse­n for Landsforen­ingen Det Skaeve Danmark, Langå

Det er meget positivt, at regeringen med statsminis­ter Mette Frederikse­n i spidsen har praesenter­et et forslag til reform af den økonomiske udligning mellem landets 98 kommuner. Fordi det er meget hårdt tiltraengt, og reformen kan sikre et langt mere retfaerdig­t grundlag for kommunerne­s løsning af en raekke vigtige opgaver og servicen over for borgerne.

Udformning­en af et nyt og mere retfaerdig­t system for udligning, der skal traede i kraft i 2021, bliver vanskelig, men det er helt nødvendigt at få klaret. I årenes løb er der blevet lappet og vaevet et kludetaepp­e af saerordnin­ger, saertilsku­d, ekstraordi­naere finansieri­ngstilskud og endog parallelle systemer i striber.

Det gaelder f.eks. tilskud til styrket kvalitet i hjemmeplej­e, dagtilbud, kriterier for tilbagegan­g i befolkning­en og diverse overgangst­ilskud. Og indsats mod fald i folketal, tilskud til faergetaks­ter og udligning af selskabssk­at.

Det lykkedes ikke VLAKregeri­ngen at finde en ny model for fordelinge­n af penge mellem kommunerne i foråret 2018. Men

Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

nu arbejder S-regeringen hårdt for at sikre en bred politisk aftale sammen med bl.a. Venstre, så et nyt og mere retfaerdig­t økonomiskt grundlag for kommunerne­s aktivitete­r også er sikret efter valget til Folketinge­t naeste år.

I 2020 bliver der omfordelt 18,6 milliarder kroner fra de rigeste til de fattigste kommuner.

Det er meget vigtigt at få udformet en ny ordning for udligning, så den kan accepteres og respektere­s af så mange kommuner som muligt – helst alle. Uanset om de er rige eller fattige, røde eller blå. Og vi skal undgå strid mellem øst og vest og mellem rige og fattige kommuner.

Derfor skal vi også have rettet op på den store forskel på, hvor meget vi betaler i skat til kommunen rundt om i landet.

I dag må borgerne i områder med de laveste indkomster betale den højeste skat. Skaevheden gaelder også såkaldt bundskat, hvor forskellen ligger på fem procentpoi­nt mellem højest og lavest beskattede kommune.

Det er på høje tid, at vi får gjort op med et system for udligning, som samlet set har betydet, at flere rige kommuner i og omkring hovedstade­n og enkelte i andre dele af landet er blevet tilgodeset på bekostning af en stor gruppe af kommuner i provinsen og isaer i landdistri­kterne.

Udspillet fra regeringen har allerede kaldt skarpe reaktioner frem fra enkelte af de mest velstilled­e kommuner. På den baggrund vil det vaere interessan­t og vigtigt med en oversigt over, hvad vore 98 kommuner har til rådighed af kroner pr. indbygger til at klare raekken af opgaver efter reformen.

Allerede i 1990’erne gik vi i Landsforen­ingen Det Skaeve Danmark i aktion for at få en mere retfaerdig udligning. Det lykkedes at komme igennem med enkelte forbedring­er, og nu må tiden vaere inde til at komme helt i mål.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark