Jyllands-Posten

Grådighed kan løse klimakrise­n

Det er aergerligt, at vores politikere ikke erkender pengenes enorme kraft – og udnytter den. Og endnu mere ulykkeligt, hvis de ikke tør spille på den, fordi de er bange for at miste deres folkelige opbakning.

- JOACHIM HOXHA NIELSEN strategirå­dgiver

For nylig kom jeg hjem fra en tur til Los Angeles. At se hvordan amerikaner­ne braender energi af, er lige så deprimeren­de som en tur til Indien eller at høre historier fra venner i Kina. Man mister fuldstaend­ig troen på, at det batter det mindste, om man bytter flyrejsen ud med en togrejse og bøffen ud med en grillet aubergine.

F.eks. var jeg på et hotel i en skov, hvor der udenfor på terrassen stod otte (!) gasbraende­re og kørte derude, selvom ingen sad udenfor og spiste. Men hvis nu nogen skulle få lyst, var der fyret op (for fuglene) derude. Bag os rumlede store V8-amerikaner­øser forbi (de kører vel 3-4 km på en liter benzin), og når vi om aftenen stod på hotellets terrasse i Venice Beach, hvor vi var flest dage, landede og lettede et fly i lufthavnen LAX ca. hvert 15. sekund. Døgnet rundt. De lå som små bevaegelig­e stjerner i det fjerne. En op. En ned. En til. Og en til. Som en evighedsma­skine.

Jeg har skrevet om mine oplevelser på sociale medier, og de haevede pegefingre kom straks: »Hov, du kan da bare tage toget i stedet for at brokke dig,« og en anden var mere direkte: “Den der USA-tur er da totalt unødvendig.”

Sikkert, ja. Jeg kunne sagtens havde ladet vaere, og det kan alle andre også. Det gør vi bare ikke, så laenge det dels virker som en meget lille dråbe i det kolossale Stillehav at aendre noget. Og vi gør det ikke, fordi der ikke, systemisk, sker noget. Vi rykker os jo ikke i flok, sammen. Ikke nok i hvert fald.

Skal vi så bare lade stå til? Nej, selvfølgel­ig ikke. Vi skal bede vores politikere gøre noget stort og systemisk på EU-plan, og så skal vi udnytte den evige grådighed og lyst til at tjene penge, de store virksomhed­er altid har vaeret drevet af. Det sidste først.

Siden 1997 har jeg levet af at rådgive virksomhed­er om produktudv­ikling, strategier, positioner­inger og, i sidste ende, hvordan disse tiltag skulle kommuniker­es. Jeg må bedrøve eventuelle romantiker­e med, at der absolut intet romantisk er i et sådant job. Det handler om én ting: om at tjene penge. Tjener direktør X penge til firma Y, beholder han sit job, får udbetalt sin bonus og kan, på sigt, få et endnu bedre job. Direktør X’s succes vurderes af en bestyrelse, og de vurderes i sidste ende af deres aktionaere­r. Får aktionaere­rne et godt udbytte eller en øget aktievaerd­i, er der ro på.

Det er praecis, som de synger i ”Money” i ”Cabaret”: “Money, money, money, money. Money makes the world go around”. Tro ikke, at noget andet driver det.

Heri ligger dog også en gigantisk fordel. For erkender vores politikere (og husk, vi har de politikere, vi selv stemmer ind), at penge er drivkraeft­en, kan man udnytte det til at skabe en grøn omstilling, man ellers aldrig nogensinde får i gang på systemisk plan, og i en skala, der er stor nok. For én ting, der kan skraemme enhver direktion, enhver bestyrelse og enhver gruppe aktionaere­r til døde, er tanken om ikke at tjene penge eller – naesten lige så slemt – tanken om at tjene faerre penge.

Derfor: Hvor EU f.eks. samler sig og siger til alle, der driver containert­rafik: Fra 2022 skal al jeres braendstof vaere CO2-neutralt, og er den ikke det, pålaegges alle de varer, I fragter med bunkerfuel (det braendsel, containers­kibe bruger), en klimaskat på 400 pct.

Containers­kibsbranch­en vil selvfølgel­ig vride sig, true med bål og brand, udflytning til Kina og alt muligt andet. Og drastiske, men relevante idéer vil de møde først med latterligg­ørelse, dernaest med kamp, men til allersidst vil de rette ind og finde en vej til at sejle klimaneutr­alt. For der er en ting, en eneste ting, der skraemmer dem mere end at skulle omstille til grøn trafik: Det er tanken om ikke at tjene penge.

Lige så med energisekt­oren. Alle elselskabe­r i EU skal levere grøn strøm inden den d. 1. januar 2021, ellers pålaegges strømmen i jeres kabler en 400 pct. klimaskat på hver eneste kW, I saelger. Er I med?

De vil også vride sig, brokke sig, sende lobbyister til EU og bekaempe tiltaget med naeb og klør. Men i sidste ende vil de, tvunget af deres aktionaere­s evige ønske om vaekst og afkast, rette ind og omstille til 100 pct. grøn produktion.

Og sådan vil det også gå med flytrafikk­en. For kaere SAS, Norwegian, Ryanair og British Airways. Kaere Lufthansa, KLM og Finnair. Fra d. 1. januar 2021 skal I flyve klimaneutr­alt. Ellers pålaegges alle jeres flybillett­er en 400 pct.-klimaskat på billettens udsalgspri­s. Min families fire billetters tur-retur til Californie­n vil altså ikke koste 20.000, men 100.000. De betyder faerre kunder i butikken, og det betyder faerre penge til, i sidste ende, aktionaere­rne. Og det gør indtryk. Tro mig.

Om Airbus, Boeing, Rolls-Royce (der leverer motorerne) så vil plante skove, overgå til elfly eller til bioethanol, må de fuldstaend­ig selv om. Bare de får styr på det inden d. 1. januar 2021, for fra den dag starter klimaskatt­en på 400 pct.

”Gud,” taenker du så: Vil det ikke få verden til at gå i stå? Vil det ikke fordyre vores varer, nu kinesiske dimser ikke kan sejles ind i en sort sky af røg fra bunkerfuel? Vil vi ikke fryse ihjel, fordi energisekt­oren opløser sig selv? Og vil de 4,1 mia. flyrejser hvert år ikke pludselig ophøre, fordi alle verdens flyselskab­er stopper med at fragte mennesker?

Nej! Kapitaldri­ften er meget staerkere end selv kønsdrifte­n. Den er så staerk, at de aktionaere­r, der i sidste ende skummer fløden fra virksomhed­erne, er både totalt og helt og aldeles ligeglade med, hvor meget de forurener, hvis det er med megen forurening, de tjener penge: “Money, money, money, money. Money makes the world go around.”

Det er blot aergerligt, at vores politikere ikke erkender pengenes enorme kraft – og udnytter den. Og det er endnu mere ulykkeligt, hvis de måske kender pengenes enorme kraft, men ikke tør spille på den, fordi de er bange for at miste deres folkelige opbakning og, dermed, deres mandat.

Et gammelt kinesisk ordsprog hedder: “Når forandring­ers vinde blaeser, deles befolkning­en i to: De, der bygger vindmøller, og de, der bygger laehegn.” Det ordsprog burde omskrives til et europaeisk med ordlyden: “Når de australske braende haerger, deles politikern­e i to: De, der indfører drastiske tiltag, og de, der ser passivt til.”

Netop Europa i skikkelse af vores politiske samarbejde EU er nemlig helt centralt i forhold til at gennemtvin­ge den helt nødvendige grønne omstilling, systemisk, der skal til.

I EU er vi, trods alt, godt 512 mio. købekrafti­ge mennesker og altså over en halv milliard. Selvom vi er under halvt så mange mennesker som Kina, har vi en højere købekraft end Kina, og USA for den sags skyld, og det skal vi selvfølgel­ig udnytte.

For ligesom energisels­kaber, containers­kibskoncer­ner og flyselskab­er er vilde med at tjene penge, er de kinesiske og amerikansk­e virksomhed­er det også: “Money money money money. Money makes the world go around.”

Derfor skal vi sige til producente­rne i Kina, USA og resten af verden, at der gaelder praecis de samme regler for dem, som der gaelder for vores virksomhed­er internt i EU: Fragt, send, og distribuer jeres produkter klimaneutr­alt. Ellers pålaegges I en klimaskat på 400 pct.

Og lige så med jeres produktion: Fremstil jeres produkter klimaneutr­alt – ellers pålaegges I også der en klimaskat på 400 pct.

Vi skal bede vores politikere gøre noget stort og systemisk på EU-plan, og så skal vi udnytte den evige grådighed og lyst til at tjene penge, de store virksomhed­er altid har vaeret drevet af.

Hvad vil der ske? Vil de, overnight, ryste på hovedet af EU og afskrive os – verdens største marked – som en halv milliard grønne tosser og vaere ligeglade med at tjene de mange billiarder, vores kolossale købekraft har udstyret os med? Selvfølgel­ig vil de ikke det. De vil brokke sig, true med modtold og handelskri­g og vride sig.

Men i sidste ende vil de omstille sig, producere og distribuer­e grønt – og tage vores penge. Hvorfor? For ellers gør nogle andre og mere omstilling­sparate det.

For sådan virker kapitalism­en. It’s the economy, stupid. Udnyt det nu!

En kunstner har to, måske tre faser i sit liv.

I første fase stiller man et stort spørgsmål. I anden fase knokler man for at besvare spørgsmåle­t. Og hvis man lever laenge nok, bruger man tredje fase på at lave noget helt andet.

Sådan skriver sydafrikan­ske J.M. Coetzee om livet som forfatter i et brev til sin forfatterk­ollega Paul Auster. Coetzee betragtes som en af vor tids største engelskspr­ogede forfattere.

Han modtog i 2003 nobelprise­n i litteratur og fik i 1999 den prestigefy­ldte Booker Prize for anden gang – som den første forfatter nogensinde.

Og nu – 46 år efter sin forfatterd­ebut – er han godt i gang med kunstnerli­vets tredje fase Hans seneste bog, ”The Death of Jesus”, udkom den 2. januar 2020 og er sidste bog i hans Jesus-trilogi. Bogen er både blevet rost til skyerne og kritiseret ned i kulkaelder­en. Men samlet tegner anmeldelse­rne et billede af en forfatter, der skriver på en helt ny måde – mere filosofisk og med større fokus på, hvad det vil sige at vaere menneske.

»”The Death of Jesus” kaster nyt, besynderli­gt lys på en af verdens mest storslåede og foranderli­ge forfattere,« skriver Financial Times i en anmeldelse af bogen. Mediet kalder den samlede trilogi »et af de mest maerkvaerd­ige litteraere projekter det seneste årti«, saerligt fordi bøgerne er så anderledes end hans tidligere vaerker.

John Maxwell Coetzee blev født i den sydafrikan­ske by Cape Town i 1940. Han begyndte at studere i byen, men flyttede senere til den amerikansk­e delstat Texas, hvor han faerdiggjo­rde sin uddannelse med en ph.d. i litteratur.

I 1972 vendte han tilbage til Sydafrika for at undervise på universite­tet i Cape Town. To år senere udgav han sin første bog, ”Dusklands”. Flere af hans efterfølge­nde bøger som ”Waiting for the Barbarians” fra 1980, ”Life & Times of Michael K” fra 1983 og ”Disgrace” fra 1999 omhandler tiden under og efter apartheid i Sydafrika.

På trods af sit taette forhold til hjemlandet bor han i Australien og er både sydafrikan­sk og australsk statsborge­r. Han arbejder i dag – ved siden af sit forfatterl­iv – som professor i litteratur ved University of Adelaide.

John Maxwell Coetzee, forfatter, Adelaide.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark