Jyllands-Posten

Kirk Douglas var den sidste legende fra Hollywoods gyldne periode

Kirk Douglas har vaeret en del af Hollywood, så laenge de fleste kan huske. Onsdag døde han i en alder af 103 år.

-

Kirk Douglas’ karriere som skuespille­r begyndte dengang, hvor film var i sorthvid, og dengang film vitterligt skulle ses i biografen, og han var en af de allersidst­e legender fra Hollywoods gyldne periode.

Med sit gode udseende og sin mandige intensitet spillede Kirk Douglas en overbevise­nde hovedrolle i filmklassi­kere som ”Lust for life”, ”Spartacus” og ”AErens vej”.

Han udgjorde i selskab med andre store skuespille­re som Burt Lancaster, Gregory Peck, Steve McQueen og

Paul Newman en gruppe maend, som fik stjernesta­tus i tiden efter Anden Verdenskri­g.

Onsdag døde Kirk Douglas i en alder af 103 år, som hans søn skuespille­ren Michael Douglas skrev på Instagram.

»Det er med stor sorg, at mine brødre og jeg meddeler, at Kirk Douglas forlod os i dag,« skrev Michael Douglas onsdag.

»For verden var han en legende, en skuespille­r fra Hollywoods gyldne tidsalder, som levede langt inde i sine gyldne år. En filantrop, hvis engagement i retfaerdig­hed og de sager, han troede på, satte en høj standard for os alle at straebe efter. Men for mig og mine brødre, Joel og Peter, var han ganske enkelt far. For Catherine (skuespille­ren Catherine ZetaJones, red.) en vidunderli­g svigerfar, for hans børnebørn og oldebarn en kaerlig bedstefar, og for hans hustru, Anne, en vidunderli­g mand,« skriver den 75-årige Michael Douglas og fortsaette­r sin beskrivels­e af sin afdøde far.

»Kirk levede sit liv godt, og han efterlader en arv inden for film, som vil straekke sig over de kommende generation­er,« skriver sønnen.

Tre film om året

Kirk Douglas’ debutfilm, ”The Strange Love of Martha Ivers” fra 1946, er der nok ikke mange, der husker i dag.

Til gengaeld husker mange nok filmen ”Spartacus” og hans gennembrud­sfilm, ”Champion”, som han modtog en oscarnomin­ering for.

Det var isaer i 1950’erne og 1960’erne, at han satte sit praeg på talrige Hollywoodp­roduktione­r.

Hvad enten det var westerns eller krigsfilm, formåede han altid med sin kraftfulde karisma at saette sit aftryk. I sin storhedsti­d indspilled­e han tre film om året.

I alt blev det til 90 film, inden han i 2011 lagde skuespilka­rrieren endeligt i graven.

I årene efter var han stadig aktiv i offentligh­eden som vel nok Hollywoods aeldste filmblogge­r.

Selv om han betragtes som en af de største skuespille­re gennem tiden, så lykkedes det aldrig for Kirk Douglas at vinde en såkaldt performanc­e-Oscar, selv om han tre gange var nomineret som bedste mandlige skuespille­r.

Til gengaeld modtog han i 1996 en aeres-Oscar for 50 års anerkendel­se i filmbranch­en.

Far til fire

Derudover høstede han adskillige andre prestigefy­ldte priser.

Det var ikke kun foran kameraet, at Douglas excellered­e. Han arbejdede også som producer, instruktør og tekstforfa­tter.

Kirk Douglas giftede sig to gange og var far til fire børn. Mest kendt er sønnen Michael Douglas, som også har fået en storslået filmkarrie­re og spillet med i film som ”Farligt begaer” og ”Wall Street”.

Kirk Douglas var frem til sin død gift med Anne Buydens på 100 år, som han tilbage i 2014 kunne fejre diamantbry­llup sammen med.

Kirk Douglas, 103 år

 ??  ?? Kirk Douglas var isaer et stort navn i filmbranch­en i 1950’erne og 1960’erne, hvor han satte sit praeg på talrige Hollywood-produktion­er. Arkivfoto: Valerie Macon
Kirk Douglas var isaer et stort navn i filmbranch­en i 1950’erne og 1960’erne, hvor han satte sit praeg på talrige Hollywood-produktion­er. Arkivfoto: Valerie Macon
 ??  ?? Kirk Douglas havde hovedrolle­n i filmklassi­keren ”Spartacus”. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Kirk Douglas havde hovedrolle­n i filmklassi­keren ”Spartacus”. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark