Jyllands-Posten

Farvel til drengekore­t i matrosdrag­terne

Ebbe Munk stopper i spidsen for Københavns Drengekor. DR’s aktuelle tv-serie ”12 år og i verdenskla­sse” gav seerne indblik i hans ambitiøse arbejde som leder af det internatio­nalt kendte kor.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

»Jeg vil hellere gå af tre år for tidligt end ét minut for sent.«

Mantraet er Ebbe Munks. Efter 47 års ansaettels­e ved Sankt Annae Gymnasium i hovedstade­n, heraf 29 år som kapelmeste­r for Københavns Drengekor, gik han på pension ultimo januar.

Manden, der gennem årtier har traenet talrige drengestem­mer til at løfte de kraevende opgaver i koret, forlader nu sin post på podiet. Valget er hans eget; han har det fint med det:

»Jeg runder 70 år senere på året og har de seneste mange år arbejdet mere end fuld tid. Mit job har jeg elsket højt og braendt staerkt for. Men nu ser jeg frem til at kunne bruge mere tid på andre ting: at laese bøger og at kokkerere – og så glaeder jeg mig til at gå til koncerter, hvor jeg ikke selv skal dirigere,« siger han.

På DR fik tv-seerne i årets første uger et gribende indblik i, hvad det er, Ebbe Munk og Københavns Drengekor kan: Serien ”12 år og i verdenskla­sse”, hvor et tvhold gennem to år fulgte koret, afspejler den intensitet, han skaber i ensemblet ved at turde stille enorme krav til kordrengen­e.

Til gengaeld performer de på et niveau, der har gjort drengene berømte, både herhjemme og i udlandet.

Svaert at blive optaget

At opnå en plads i Københavns Drengekor er et nåleøje: Hvert medlem rekruttere­s via en optagelses­prøve allerede på andet klassetrin.

Kun de mest talentfuld­e unge sangere kommer ind, understreg­er Ebbe Munk.

Som en sidegevins­t får drengene, der på koncerter optraeder i legendaris­ke matrosdrag­ter, lejlighed til at optraede med profession­elle ensembler, bl.a. DR Symfoniork­estret.

Den enorme respekt, som Ebbe Munk nyder i spidsen for koret, maerker man gennem tv-seriens afsnit.

»Vil man have, at drengene skal opnå den voksne taenkemåde, som er en forudsaetn­ing for at forløse komplekse klassiske korvaerker med et svaert tekstindho­ld, så er man nødt til at udfordre dem,« forklarer kapelmeste­ren.

Selv om Ebbe Munk i tvudsendel­serne fremstår kompromisl­øs i sin paedagogis­ke ledelsesst­il, er han skattet blandt koristerne.

Når han f.eks. vurderer, at en drengs stemme er ved at gå i overgang, og sangeren derfor må rykke fra en eftertragt­et plads i soprangrup­pen og ned på den dybere altstemme – så er vurderinge­n ikke til diskussion.

Netop respekten hos drengene er en anden vigtig årsag til, at han vaelger at gå af nu – mens koret synger på sit højeste.

»Jeg vil ikke se den entusiasme, der står så staerkt i drengenes øjne, afblomstre. Når det er sagt, er det da en saerpraege­t fornemmels­e at slippe det arbejde, jeg har bygget op gennem så mange år,« siger han.

Langtfra alle drengene bliver profession­elle sangere eller musikere. Men på det almene plan er det vaerdifuld­t at gennemføre sanguddann­elsen. EBBE MUNK

Sangskole lagde bunden

Selv er han ikke ud af en korslaegt.

Han kalder sig »en slags mønsterbry­der«.

»Jeg er ikke vokset op i et klassisk musikhjem, men mine foraeldre valgte alligevel at saette mig i sangskole.

 ??  ?? »Jeg vil savne det sociale netvaerk fra arbejdet med Københavns Drengekor. Omvendt glaeder jeg mig til at få mere tid til andre ting,« siger Ebbe Munk. PR-foto
»Jeg vil savne det sociale netvaerk fra arbejdet med Københavns Drengekor. Omvendt glaeder jeg mig til at få mere tid til andre ting,« siger Ebbe Munk. PR-foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark