Jyllands-Posten

Hvorfor kører stjerneryt­terne pludselig rundt i Saudi-Arabien?

Mens saudierne tilsynelad­ende jagter et bedre image og større idraetspol­itisk indflydels­e, har både menneskere­ttighedsgr­upper og en sportsdire­ktør indvending­er mod et nyt, prestigefy­ldt cykelløb.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det kan umiddelbar­t se lidt maerkeligt ud.

Farvestrål­ende cykelrytte­re, der suser gennem det golde ørkenlands­kab og forbi gloende dromedarer. En rutineret sportsdire­ktør, der kaster én af storholdet­s drikkedunk­e ud til tilskuerne for at give dem en eftertragt­et souvenir, uden at det skaber nogen reaktion.

»I Spanien eller Colombia ville der vaere 20 mennesker, der kastede sig over sådan en dunk, men sådan er det ikke i Mellemøste­n. Befolkning­en er ikke rigtig med i det, og der er nok et stykke vej, inden cykling bliver en folkelig sport i det område,« siger Brian Holm, sportsdire­ktør for Deceuninck-Quick Step.

Ikke desto mindre kan Saudi-Arabien i denne uge afvikle et prestigefy­ldt cykelløb i samarbejde med ASO, der også står bag Tour de France. Saudi Tour har fået status lige under de største løb og har besøg af nogle af verdens bedste hold.

Kritik og undren

Løbet er dog også blevet kritiseret af menneskere­ttighedsgr­upper, der ser det som et forsøg på at fjerne fokus fra brud på menneskere­ttigheder i landet. Andre har undret sig over, hvorfor stjerneryt­tere som Mark Cavendish og den tidligere Flandern Rundt-vinder Niki Terpstra skal køre rundt i et land uden nogen form for cykelhisto­rie.

Og hvorfor er cykling pludselig blevet interessan­t for Saudi-Arabien?

»Hvis man kan lave et løb, der er tilstraekk­elig attraktivt for tv-stationer og de store cykelhold, kan man over en årraekke begynde at omsaette det til idraetspol­itisk indflydels­e. Saudierne har set, hvordan Qatar har haft stort held med at lave massive investerin­ger i eliteidrae­t, der har skaffet dem en fremtraede­nde position i internatio­nal idraet – trods al debat om slavehande­l og brud på menneskere­ttigheder,« siger Jens Sejer Andersen, internatio­nal chef i organisati­onen Play the

Game, der arbejder for at højne de etiske standarder samt fremme demokrati og åbenhed i internatio­nal idraet.

Tidligere har Qatar, Oman og Abu Dhabi arrangeret lignende løb, og UAE Tour har endda opnået status som Worldtour-løb. Samtidig har Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater involveret sig i hver sit Worldtour-hold, der også stiller op til Saudi Tour.

»Den slags investerin­ger bliver brugt til at forsøge at give landene et positivt image. Hvis man f.eks. bliver associeret med Tour de France, bliver man en fremtraede­nde del af noget, som folk har et positivt forhold til i forvejen. Måske spiller det også ind, at cykelsport­en set fra en klimasynsv­inkel er en politisk korrekt sport, og et olieproduc­erende land kan have interesse i at få del i det image,« siger Jens Sejer Andersen.

»Der halshugger de folk«

Brian Holm har tidligere vaeret med til flere løb i Mellemøste­n, og han er aldrig rigtig blevet fan.

»Når man kommer med noget nyt, skal det altid have en chance, inden man tager de alt for kritiske briller på,« tilføjer han om Saudi Tour. Men:

»I Europa og Sydamerika er der noget historie omkring har ikke valgt at placere løbet der. Jeg tror ikke, at rytterne taenker så meget over den politiske situation i det land, de kører i – de er fokuserede på at udføre deres arbejde. Men vi kørte engang gennem et land, hvor en rytter pegede ind på en bygning og sagde, at »derinde halshugger de folk«. Så det ligger nok lidt under overfladen hos nogle af dem,« siger Brian Holm.

Flere penge til cyklingen

Mens Brian Holm har svaert ved at se, at Mellemøste­n skal få en afgørende rolle i cykelsport­ens hierarki, mener Jens Sejer Andersen, at investerin­gerne gennem bl.a. cykelhold som Bahrain-McLaren og UAE Team kan påvirke cykelsport­ens fremtid – også ud over rytternes møde med dromedarer og et goldt ørkenlands­kab.

»Cykelsport­en vil formentlig mest af alt glaede sig over, at der kommer flere penge til. Men som med alle andre investerin­ger er der risiko for, at den sportslige balance bliver rystet, og at konkurrenc­erne bliver for forudsigel­ige,« siger han, inden han slår fast, at »det er for tidligt at sige, hvad det vil betyde for sportens fremtid, at stater som Saudi-Arabien er blevet interesser­ede i at investere i sporten«.

 ??  ?? Under den første etape af Saudi Tour kom rytterne bl.a. forbi Saudi-Arabiens olympiske komités hovedkonto­r i Riyadh, men kørte også store dele af etapen ude i ørkenen Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Under den første etape af Saudi Tour kom rytterne bl.a. forbi Saudi-Arabiens olympiske komités hovedkonto­r i Riyadh, men kørte også store dele af etapen ude i ørkenen Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark