Jyllands-Posten

Energikome­t buldrer frem: Tjener 110 mio. kr. efter tre år

In Commoditie­s omsatte i fjor for 7,5 mia. kr. og naesten fordoblede driftsindt­jeningen.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

På få år er det lykkedes fire tidligere ansatte hos Danske Commoditie­s at banke en forretning på benene, som de faerreste kan følge med.

In Commoditie­s fra Aarhus, der handler med el og gas, landede i fjor et driftsresu­ltat på 110 mio. kr.

På flere nøgleposte­r – omsaetning og medarbejde­re – blev virksomhed­en mere end fordoblet.

»Vi forventer en tocifret vaekst i vores indtjening i 2020 og i de kommende år – det er klart,« siger Jesper Johanson, adm. direktør og medstifter af In Commoditie­s.

Målet er at blive en ledende global spiller inden for handel med energi – i saerdelesh­ed gas og strøm.

Mens de europaeisk­e energimark­eder og dele af Nordamerik­a i dag er liberalise­ret, er mange andre lande styret af monopoler.

I takt med at vedvarende energi vokser i energifors­yningerne verden over, øger det behovet for fleksible aktører, og derfor ventes mange lande at åbne deres energimark­eder, sådan som det er sket herhjemme.

»Det er en gigantisk trend, som vi bare vil ride på,« siger Jesper Johanson: »Den globale vision driver os. Vi vil skabe noget, som ikke findes i dag på globalt plan.«

Handler på 10 markeder

Han arbejdede fra 2009-2011 som energihand­ler i Henrik Linds Danske Commoditie­s, som sidste år blev solgt for 3 mia. kr. til Equinor (tidl. Statoil).

Efter ophold hos bl.a. Deutsche Bank og Danske Commoditie­s-konkurrent­en Neas Energy (i dag ejet af britiske Centrica), startede Johanson sammen med tre tidligere kolleger In Commoditie­s i 2017. Ved udgangen af 2019 var der 45 ansatte – herunder flere ph.d.’er.

In Commoditie­s handler fysisk el på 10 europaeisk­e markeder samt gas på seks og er bare ét af godt en håndfuld forholdsvi­s unge energihand­elsselskab­er i Aarhus, som på den ene eller anden led udspringer af Danske Commoditie­s.

Opskriften bag den vilde vaekst er evnen til at laese energimark­ederne, som i dag er praeget af stor prisudvikl­ing som følge af en stadig større andel vedvarende energi, der producerer, som vinden blaeser, eller solen skinner.

Prisudsvin­gene er guf for handlere, der er små tandhjul i et stort europaeisk­e energisyst­em og sender strøm og gas på tvaers af Europas graenser.

I de seneste år har de europaeisk­e energimark­eder vaeret praeget af enkeltståe­nde begivenhed­er, der har givet enestående muligheder for et tjene penge på energihand­el – knas med atomkraftv­aerker i Frankrig, eksplosion i et Østrigsk knudepunkt for gas og en kuldefront fra Sibirien, der ramte Europa sent (kaldet The Beast from the East).

Det lunede i lommerne på de handlere, der hurtigt positioner­ede sig rigtigt.

Som Jyllands-Posten tidligere har oplyst, tjente Danske Commoditie­s således 125 mio. kr. på en weekend i 2018. For første gang i mange år var der intet af den slags i fjor.

»Derfor er jeg endnu mere tilfreds med den vaekst, vi selv har skabt,« siger Jesper Johanson fra In Commoditie­s.

Omsaetning­en voksede fra 3,1 mia. kr. til godt og vel 7,5 mia. kr., mens forrentnin­gen af egenkapita­len lød på hele 70,5 pct.

Både Neas Energy og Danske Commoditie­s er blevet solgt til nogle af verdens største energisels­kaber, og In Commoditie­s-direktøren medgiver, at omverdenen har fået øjnene op for den lille opkomling fra Aarhus, der altså slet ikke er så lille igen – i 1. halvår 2020 åbnes der kontor i Texas.

Men potentiell­e bejlere skal ikke regne med andet end en kold skulder.

»Vi er rigtig godt tilfredse med den struktur, vi har nu, hvor vi er ejet af alle os, der arbejder i selskabet. Det, mener vi, er en konkurrenc­efordel,« siger Jesper Johanson.

»Alle vores ambitioner, og alt, hvad vi laver i dag, er baseret på en standalone case, hvor selskabets ejerstrukt­ur forbliver, som den er i dag.«

 ??  ?? In Commoditie­s holder til i Skejby i Aarhus, hvor virksomhed­en handler med energi på tvaers af Europas graenser. Foto: In Commoditie­s
In Commoditie­s holder til i Skejby i Aarhus, hvor virksomhed­en handler med energi på tvaers af Europas graenser. Foto: In Commoditie­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark