Jyllands-Posten

Bonusser skaber hård kerne af lønførende topchefer

En gruppe topchefer skiller sig maerkbart ud i toppen af den danske lønelite, viser en opgørelse af de foreløbige årsregnska­ber. Svulstige bonusser og saerlige tillaeg har sendt flere lønninger på raketfart.

- NICOLAI RAASTRUP KASPER BRØNDGAARD nicolai.raastrup@finans.dk kasper.b.andersen@finans.dk

En gruppe topchefer i de danske børsselska­ber har lagt afgørende afstand til resten af feltet i forhold til aflønning. Det viser en opgørelse, Jyllands-Posten har lavet over størstedel­en af de årsregnska­ber, der er kommet for 2019.

Lundbecks Deborah Dunsire, Novo-chef Lars Fruergaard Jørgensen, Carlsbergs Cees ’t Hart, Pandora-topchef Alexander Lacik, Vestas-topchef Henrik Andersen, Chr. Hansens Mauricio Graber og Danske Banks Chris Vogelzang har med årslønning­er på den rigtige side af 20 mio. kr. lagt sig klart i førerfelte­t i den gruppe på 17 selskaber, som JyllandsPo­sten har set på.

Jyllands-Postens opgørelse viser, at de 17 virksomhed­ers samlede udgifter til den adm. direktør i 2019 er steget med 13 pct.

Ifølge Anders Schelde, investerin­gsdirektør i MP Pension, skal man altid skal passe på med at konkludere for meget på baggrund af ét års udvikling.

»Men omvendt ser jeg ikke nogen tegn på, at den 20-årige trend mod højere topchefløn­ninger er brudt. Tvaertimod. Og det rejser jo spørgsmåle­t: Stopper det aldrig?« siger han.

Udviklinge­n skal tages med det forbehold, at der var stor udskiftnin­g på chefgangen i fjor. Omvendt tyder intet på, at den udvikling stopper, og derfor skal til- og fratraedel­sesbonusse­r ses som en samlet del af lønpakken, siger Anders Schelde.

Han mener, at det gaelder på alle niveauer i en organisati­on, at de bedste kandidater kan have ublu lønkrav. Men hvor lederne laengere nede i en organisati­on skal stå til ansvar over for hinanden, er det kun aktionaere­rne, der står over bestyrelse­n.

»Man kan frygte, at det ikke er discipline­rende nok. Transparen­s og involverin­g fra aktionaere­rne er derfor supervigti­gt, og vi tror meget

Det er en kaerkommen lejlighed for aktionaere­rne til at finde ud af, hvad der er ret og rimeligt, og hvad de vil gå med til. KEN BECHMANN, PROFESSOR, CBS

penge. Ifølge ham er det afgørende, om man får den løn, der svarer til det, man ville få for at have en lignende stilling i andre selskaber i Danmark.

»Hvis hun var adm. direktør for et selskab som Lundbeck i USA, ville hun blive betalt vaesentlig­t mere. Hun får en løn, der er meget passende for, hvad hun laver i Danmark,« siger Lars Rasmussen.

Henrik Andersen, Alexander Lacik og Chis Vogelzang er alle først tiltrådt i løbet af 2019 og ligger således i lønsuperli­gaen, selv om de ikke engang har arbejdet et helt år.

Deres lønpakker har fået et skud vitaminer af saerlige tillaeg, tiltraedel­sesbonusse­r eller specielle aktieordni­nger.

Vestas har eksempelvi­s ladet Henrik Andersen traede ind i selskabets aktieprogr­am på saerlige vilkår, hvilket har udløst en lønpakke på 29 mio. kr. for fem måneders arbejde.

Adgang til lønindsigt

De mange detaljer, der kan aflaeses i årsregnska­berne for 2019, er en forsmag på effekten af et nyt direktiv fra EU, der skal sikre aktionaere­rnes rettighede­r og bl.a. øge indsigten i topchefafl­ønningen.

»Det er en kaerkommen lejlighed for aktionaere­rne til at finde ud af, hvad der er ret og rimeligt, og hvad de vil gå med til. Ellers er der en indbygget risiko for, at det på den lange bane er skruen uden ende,« siger Ken L. Bechmann, professor ved CBS.

Han mener, at aktionaere­rne skal vaere opmaerksom­me på til- og fratraedel­sesbonusse­rne.

»Det kan vaere nogle store beløb i begge ender af en ansaettels­esperiode.«

 ??  ??
 ??  ?? Aktiechef og vicedirekt­ør i ATP Claus Wiinblad kan gode lide variable lønpakker til topchefer, så laenge de holder sig inden for rimelighed­ens graenser. Foto: Stine Bidstrup
Aktiechef og vicedirekt­ør i ATP Claus Wiinblad kan gode lide variable lønpakker til topchefer, så laenge de holder sig inden for rimelighed­ens graenser. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark