Jyllands-Posten

»Vi er tilhaenger­e af variabel løn, men den skal kunne forstås og forklares«

Topchefers lønpakker kan vaere svaere at forstå, og den samlede løn alt for høj, lyder det fra Danmarks største pensionspe­ngetank, ATP. Alligevel hylder pensionsgi­ganten variable lønpakker.

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Han er formentlig en af de investorer i Danmark, som har laest flest vederlagsr­apporter. Og han er ikke bleg for at indrømme, at han langtfra forstår dem alle.

De kan nemlig – lønrapport­erne, som lovgivning tvinger børsnotere­de danske virksomhed­er til at offentligg­øre senest i 2020 – vaere komplet uforståeli­ge. For lønpakkern­e til lederne er indimellem skruet sammen på en måde, som gør det vanskeligt at vurdere ledelsens samlede løn.

Navnet er Claus Wiinblad, og han er vicedirekt­ør og aktiechef i landets største pengetank, ATP. Han har gennemgået hundredvis af lønpakker fra internatio­nale virksomhed­er, hvor bonusser og variabel løn fyldte for meget.

»Alt for mange lønprogram­mer i udenlandsk­e og isaer angelsaksi­ske virksomhed­er er blevet for komplicere­de, og den samlede løn for høj. Det vil vi ikke vaere med til. Vi stemmer derfor nej til dem på generalfor­samlingern­e. Løn til ledelsen skal vaere rimelig og til at forstå,« siger Claus Wiinblad.

Han skynder sig dog at understreg­e, at ATP ikke er på et korstog mod bonusser til virksomhed­sledelser.

»Tvaertimod. Vi er tilhaenger­e af variabel løn. Hvis vi skal acceptere en høj, samlet løn, er det vigtigt, at en ikke ubetydelig del er variabel. Et taenkt eksempel: Vi foretraekk­er en lønpakke til topchefen bestående af en fast løn på 10 mio. kr. samt variabel løn og bonus på 15 mio. kr. frem for en fast løn på 25 mio. kr.,« siger Claus Wiinblad.

Han bliver ikke forarget, når han møder bestyrelse­r, der ønsker at tiltraekke en ny topchef og tildele vedkommend­e en høj løn. For det vigtigste er, at man finder den rette til at drive virksomhed­en på en forsvarlig måde, som genererer et afkast på den lange bane.

Så er spørgsmåle­t selvfølgel­ig, hvornår direktøraf­lønningen går fra at vaere rimelig til at vaere for høj?

Claus Wiinblad understreg­er, at det kan variere fra virksomhed til virksomhed afhaengig af branche og den globale konkurrenc­e.

Faktisk synes mange af de isaer amerikansk­e investorer, som har købt aktier i danske virksomhed­er, at aflønninge­n af topledelse­n er for lav, fordi de benchmarke­r ud fra den amerikansk­e filosofi, hvor høje bonusser betragtes som fremmende for den optimale performanc­e.

ATP balancerer derfor mellem ønsket fra udenlandsk­e investorer om en høj ”praestatio­nsløn” og hensynet til den saerlige danske sammenhaen­gskraft, hvor der trods alt er en graense for, hvor meget mere direktøren skal tjene end manden på gulvet.

»Vi bliver nødt til at acceptere, at danske virksomhed­er er globale. Det er derfor populistis­k at sige, at 10 eller 15 mio. kr. i løn til topchefen er for meget. Omvendt har danske virksomhed­er også et samfundsan­svar i Danmark, så det er en balancegan­g,« siger Claus Wiinblad.

For selv om aflønninge­n er vigtig for danske virksomhed­ers mulighed for at tiltraekke og fastholde dygtige topledere, er lønniveaue­t ikke det eneste, som afgør, om en virksomhed klarer sig godt eller ej. Man kan nemlig ikke altid saette lighedsteg­n mellem den højeste løn og den bedste direktør. Menneskeli­ge og faglige kompetence­r spiller også ind.

ATP er flere gange lykkedes med at få aendret lønpakker til virksomhed­ers ledelse.

Claus Wiinblad ønsker dog ikke at afsløre konkrete selskaber. Det kan nemlig gå ud over muligheden for at påvirke virksomhed­er gennem dialog, hvis han haenger nogen ud i offentligh­eden. Men der har vaeret flere tilfaelde, hvor den samlede lønpakke er skrumpet, eller hvor saerlige tillaeg er droppet.

Aktiechefe­n har et godt råd til lønudvalge­ne rundtom i landets bestyrelse­r, hvis de er usikre på lønsnittet og -pakken til ledelsen.

»Brug den sunde fornuft. Kan I forklare lønnen? Er der sammenhaen­g mellem resultater og aflønning?

Kan folk uden for virksomhed­en til en vis grad forstå lønnen? Og fremmer lønpakken de rigtige incitament­er, som passer til de vaerdier, som virksomhed­en står for? Så er man kommet et godt stykke for at skabe grobund for at skabe vaerdi for såvel aktionaere­rne som samfundet,« siger Claus Wiinblad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark