Jyllands-Posten

Lundbecks transforma­tion tager fart

Medicinals­elskabet Lundbeck mister milliarder som følge af patentudlø­b, men klarer sig alligevel overrasken­de godt. De nyere produkter sørger for, at Lundbeck faktisk klarer sig bedre end ventet.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Det danske medicinals­elskab Lundbeck klarer sig glimrende, selv om et afgøfølge rende patentudlø­b i USA har barberet mere end 2 mia. kr. af salget.

Alligevel er der ikke den store overraskel­se at spore hos kvinden, der styrer tropperne.

»Nej. Det er det korte svar. Det skyldes, at jeg kender de mennesker, jeg arbejder sammen med. Der har altid vaeret en staerk kommerciel eksekverin­g. Så jeg er ikke overrasket, men jeg er stolt,« siger Deborah Dunsire, adm. direktør i Lundbeck.

Hun og resten af Lundbeck kan se tilbage på et 2019, hvor salget i USA nok dykkede med 15 pct. som af patentudlø­bet på epilepsimi­dlet Onfi, men hvor en raekke af de nyere produkter fortsaette­r det staerke vaekstmome­ntum.

Det gaelder både laegemidle­r til behandling af depression og skizofreni.

Deborah Dunsire forklarer sin manglende overraskel­se over den positive udvikling ved, at Lundbeck altid har vaeret et sted, hvor medarbejde­rne ikke er bange for forandring.

»Der er ikke er en følelse af, at der er noget problem, hvis ting ikke er opfundet her. Folk har altid, igennem hele Lundbecks historie, vaeret åbne over for ting, og det betyder ikke noget, om det er opfundet her eller andre steder,« siger Deborah Dunsire.

Global lancering til april

Netop det er afgørende, for nok har Lundbeck kommerciel succes, men succesen er i vid udstraekni­ng altid kommet, fordi selskabet historisk har vaeret dygtigt til at tilkøbe laegemidde­lkandidate­r, udvikle dem, få dem på markedet og saelge dem.

Internt i selskabets egne laboratori­er har historien vaeret en lidt anden.

Nu står Lundbeck potentielt over for endnu en kaempe lancering, eftersom de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder, FDA, senest den 21. februar skal tage stilling til, om laegemidde­lkandidate­n Eptinezuma­b til behandling af migraene skal godkendes.

En laegemidde­lkandidat, Lundbeck fik adgang til ved at betale 1,95 mia. dollars for bioteksels­kabet Alder Biopharmac­euticals.

Det bliver samtidig første gang, at Lundbeck selv, forudsat en godkendels­e, til april skal stå for en fuld global lancering helt på egen hånd.

Deborah Dunsire understreg­er de store forventnin

ger til det fremtidige salg, men maner også til besindighe­d på kort sigt.

»Vi forventer ikke et stort salg i indevaeren­de år,« siger Deborah Dunsire.

Ser man på årets omsaetning, var der tale om en samlet tilbagegan­g på lidt over 1 mia. kr. til lige over 17 mia. kr., men tager man højde for patentudlø­bet, er den underligge­nde salgsvaeks­t reelt 1 mia. kr.

Alligevel spiller Lundbeck lidt konservati­vt ud for 2020 med en forventnin­g til salget i niveauet 17,4-18 mia. kr.

Det skyldes ifølge Deborah Dunsire bl.a. situatione­n i Kina, hvor konsekvens­erne af coronaviru­ssen er svaere at vurdere.

Indtil videre har Lundbeck forlaenget de ansattes ferie på bagkanten af det kinesiske nytår.

I praksis betyder det bl.a., at alle selskabets saelgere er derhjemme.

Det er noget, der potentielt kan få stor betydning, eftersom Kina er Lundbecks naeststørs­te marked i verden efter USA.

»Ifølge WHO har pandemien ikke nået sit højeste endnu, så vi ved ikke, hvor laenge det vil påvirke os i Kina,« siger Deborah Dunsire.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark