Jyllands-Posten

CBS-professor: Baeredygti­ghed har forandret

Dette års regnskabs saeson er fulgt af klimarappo­rter og storstiled­e ambitioner om baeredygti­ghed fra flere virksomhed­er og finansverd­enen.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk ANDREAS RASCHE, PROFESSOR, CBS

Danfoss lancerede torsdag en ny klimaplan, der skal gøre selskabet CO2-neutralt i 2030.

Og selskabet er ikke alene. For med industriko­ncernens klimaplan traeder den ind i en bevaegelse, der har bidt sig fast hos en lang raekke danske selskaber.

Fra store industrivi­rksomheder til de største banker og finansinst­itutioner er der forud for eller i forbindels­e med årsregnska­berne for 2019 lanceret store baeredygti­ghedsrappo­rter og -planer.

Vi ser i det følgende naermere på hvorfor, hvordan og hvor meget.

Mange planer

For nogle virksomhed­er er det blevet en tilbageven­dende del af årsrapport­en at publicere en saerlig baeredygti­ghedsstatu­s. Det gaelder Carlsberg og Novo Nordisk, som bruger anledninge­n til at fortaelle, hvor langt selskabet er i forhold til at nå sine udmeldte mål.

Hos nogle selskaber er der tale om nye initiative­r.

I januar satte Vestas et mål om, at der fra 2040 ikke laengere må produceres møller med overskyden­de affald.

I Ambu vil man inden slutningen af 2025 halvere sin udledning af kuldioxid, frigøre 95 pct. af produktern­e for pvc og gøre al indpakning genbrugeli­g og nedbrydeli­g.

Og i Danske Bank forpligter man sig med årsregnska­bet for 2019 til at gennemføre 30 mia. kr. i den grønne omstilling via bankens pensionsse­lskab, Danica Pension, samt finansiere såkaldte grønne lån og grønne obligation­sudstedels­er for mere end 100 mia. kr. frem mod 2023.

Tidligere på ugen var det PFA Pension, der lancerede et nyt pensionspr­odukt, hvor alle penge bliver investeret i virksomhed­er eller projekter, som samlet set fra 2025 ikke påvirker klimaet negativt og fra 2030 bliver CO2-reducerend­e.

En god forretning

Baeredygti­ghed er gået fra varmt emne til superhot. Det er der flere årsager til, men den allervigti­gste handler om god forretning.

Ifølge Andreas Rasche, der forsker i baeredygti­ghed og er professor på CBS, finder der en massiv forandring sted, som dybest set handler om, at baeredygti­ghed ikke laengere er et emne i yderkanten af den øvrige forretning.

Investerin­ger betaler sig

»Baeredygti­ghed har forandret markederne indefra, om du vil, fordi det har indflydels­e på, hvordan risiko og muligheder bliver opfattet og vaerdsat. Det er en trend, som virksomhed­er og investorer ikke kan ignorere, hvis de vil have en fremtidssi­kker forretning­smodel,« siger han og påpeger, at energieffe­ktivitet ofte går hånd i hånd med faerre omkostning­er.

»Det giver god forretning­smaessig mening at løse denne baeredygti­ghedsudfor­dring, og investerin­gerne betaler sig derfor også i det lange løb,« siger han.

Regeringen har vedtaget, at Danmark skal vaere klimaneutr­al i 2050 og have reduceret CO2-udledninge­n med 70 pct. i 2030. I FN’s klimaaftal­e fra Paris har verdens lande skrevet under på at straebe efter en temperatur­stigning på maks. 1,5 grad i forhold til før industrial­iseringen.

Men derudover er forventnin­gerne hos både kunder, investorer og ansatte at have en baeredygti­g profil.

»Der er ganske enkelt ingen vej uden om baeredygti­ghed,« siger Steen Hildebrand­t, der er professor på Aarhus Universite­t.

»Virksomhed­erne tager det alvorligt, de laegger strategier og planer; bestyrelse­r og direktione­r arbejder og finder deres egne ben i dette

Det giver god forretning­smaessig mening at løse denne baeredygti­ghedsudfor­dring, og investerin­gerne betaler sig derfor også i det lange løb.

2.454 613 389

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark