Jyllands-Posten

Markederne indefra

- ADM. DIREKTØR, CARLSBERG

vanskelige og til dels ukendte farvand.«

2030 som sigtemål

Danfoss vil vaere CO2-neutral på globalt plan senest i 2030, og det er en ambition, selskabet deler med flere andre.

Faktisk er 2030 året, de fleste virksomhed­er foretraekk­er at sigte mod.

Både Novo Nordisk og Carlsberg sigter også mod at blive CO2-neutral i 2030, og hos FLSmidth vil man udvikle udstyr og løsninger, som giver selskabets cementog minekunder mulighed for at arbejde hen imod nul emissioner i 2030.

Det er også her, at FN’s 17 verdensmål, som trådte i kraft i 2016, udløber, ligesom EU har samme tidsramme for regionens udledning af drivhusgas­ser, forklarer Andreas Rasche.

»Danfoss er på sin vis lidt sent ude. Både verdensmål­ene og Paris-aftalen blev vedtaget i 2015, og mange virksomhed­er begyndte i de følgende år at forandre deres politikker,« siger professore­n.

Danfoss oplyser dog, at man i en årraekke har arbejdet med baeredygti­ghed. Det gaelder ikke mindst på fabrikken i Nordborg på Als, der er koncernens største. Her er energiforb­ruget til opvarmning reduceret med mere end 65 pct. på 10 år.

Eldrevne firmabiler

Der er ikke mange detaljer i de planer, som Danfoss har offentligg­jort – udover at alle selskabets 2.300 firmabiler om 10 år skal vaere eldrevne. Industriko­ncernen har desuden fokus på øget energieffe­ktivitet og mere elektrific­ering drevet af vedvarende energi.

Det går igen hos mange af virksomhed­erne, at planerne ikke er konkrete, når det handler om, hvilke investerin­ger der skal til.

Det er der saerligt to årsager til.

Den ene handler om, at løsningern­e simpelthen ikke er der.

»Vi saetter vores lid til fremkomste­n af ny teknologi og løsninger,« indrømmer f.eks. Cees ’t Hart, topchef i Carlsberg.

Men selv om virksomhed­erne ikke har den faerdige teknologi, har de ofte en god forståelse for, hvilke innovation­er der venter i horisonten og »vil vaere modne nok i de kommende år, så de rent faktisk kan bruges i en produktion i større skala,« siger Andreas Rasche.

At virksomhed­erne ikke konkret afslører, hvor meget de investerer, handler også om, at man gerne vil have en konkurrenc­emaessig fordel over for konkurrent­erne, mener han.

Vi saetter vores lid til fremkomste­n af ny teknologi og løsninger. Cees ’t Hart,

Men er det ikke i planetens interesse at dele løsningern­e?

»Jeg ville bestemt hilse det velkommen, hvis virksomhed­er gjorde deres løsninger offentligt tilgaengel­ige. Nogle virksomhed­er gør det allerede – f.eks. har Tesla gjort sit patent open source.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark