Jyllands-Posten

ATP-topchef Bo Foged forsvarer kaempestor­t bonusprogr­am

33 medarbejde­re i ATP’s kapitalfon­d står til at skulle dele knap 300 mio. kr. i et omdiskuter­et bonusprogr­am. ATP-topchefen mener, at han skulle have betalt 2 mia. kr. mere ude i byen.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

ATP-topchef Bo Foged er klar til at forsvare den bonusordni­ng, der i 2019 på papiret har gjort 33 medarbejde­re i pensionsse­lskabets kapitalfon­d 102 mio. kr. rigere.

Han laegger godt nok ud med at slå fast, at det er »rigtig, rigtig mange penge«, og at han godt kan forstå, at den almindelig­e dansker studser over, at nogen kan vaere så meget vaerd. Men han er også klar til at forsvare incitament­sprogramme­t, der i 2019 voksede fra en vaerdi på 195 mio. kr. til 297 mio. kr.

Han mener nemlig, at han har fået det bedste afkast til prisen.

»Vi har regnet på, at hvis vi skulle gøre det eksternt, så ville det have kostet 2 mia. kr. mere. Det er den stensikre omkostning. Men afkastet ville vi ikke kunne vaere sikre på, ville vaere det samme,« siger han.

Netop kapitalfon­den ATPPEP har løbende skabt store afkast og slået markedet med ca. 50 pct. Ligesom partnere i ATP-PEP fem gange inden for de seneste otte år er blevet kåret som verdens bedste til at investere i kapitalfon­de.

Ledelsesma­essigt dilemma

Bonusprogr­ammet, som i 2019 er blevet 52 pct. mere vaerd, har mødt kritik i en raekke artikler hos bl.a. Berlingske, og konstrukti­onen kan virke paradoksal, i og med at ATP selv - bl.a. med tidligere topchef Christian Hyldahl i spidsen - har kritiseret de store bonusprogr­ammer i f.eks. Nets i hårde toner.

For topchef Bo Foged er sagen i høj grad udtryk for et »ledelsesma­essigt dilemma.«

»Vi skal løbende forholde os til, om vi vil lave det internt eller eksternt. Vi vurderer jo, at hvis vi skal skabe gode pensioner til medlemmern­e, så bliver vi nødt til at investere og prøve at skabe et afkast. Det kraever, at vi har en veldiversi­ficeret portefølje,« siger Bo Foged.

Han argumenter­er for, at det i den forbindels­e er svaert at komme uden om kapitalfon­dsinvester­inger. Og derfor har ATP altså siden 2003 haft sin egen kapitalfon­d, der har investeret i andre fonde og virksomhed­er – en såkaldt funds-of-funds-struktur.

De 33 medarbejde­re fik dengang mulighed for at skyde et millionbel­øb ind i et saerligt incitament­sprogram, der altså over årene er blevet 297 mio. kr. vaerd. Kun 30 mio. kr. er indtil nu blevet udbetalt fra incitament­sprogramme­t. Heraf er 80 pct. gået til 8 af de 33 medarbejde­re, der er med i programmet.

Men heller ikke det havde ifølge Bo Foged vaeret vaesentlig­t anderledes, hvis ATP ikke selv havde haft en kapitalfon­d.

»Det er vigtigt at huske, at bonusserne ikke forsvinder, fordi vi køber ydelsen eksternt. De vil stadig vaere der. De vil bare ikke vaere så synlige,« siger han.

Han mener selv, at konstrukti­onen af incitament­sprogramme­t har vaeret »ret konservati­vt.« Det er nemlig konstruere­t på en måde, hvor medarbejde­rne først får en andel af overskudde­t, når ATP’s medlemmer har fået alle de investered­e midler tilbage sammen med et afkast på mellem 8-10 pct.

Historisk resultat

Vaeksten i incitament­sprogramme­ts vaerdi i 2019 kommer på baggrund af et afkast på 17 pct. Kapitalfon­den har fire aktive fonde og seks fonde i alt, og afkastet var i 2019 hele 3,3 mia. kr. Således steg fondenes vaerdi fra 26,8 mia. kr. til 30,1 mia. kr.

Hvornår kan medarbejde­rne få pengene?

»Det kan de, efterhånde­n som de forskellig­e fonde bliver høstet og lukket ned. Der kan gå op til 30-35 år, før de har høstet alle de penge, som ligger i incitament­sprogramme­t,« siger han.

Den nyeste fond, som blev åbnet i 2018, forventes lige nu at vaere lukket ned i 2033, men som Bo Foged understreg­er, så bliver en raekke af fondene forlaenget undervejs.

Det er ikke kun medarbejde­rne i ATP’s kapitalfon­d, som har haft et godt år. Også ATP praesenter­ede et historisk godt resultat med et overskud på 34 mia. kr. i 2019. Overskudde­t baeres oppe af en gearet investerin­gsporteføl­je, som leverede et overskud på 40,7 mia. kr.

Men selv om pensionspe­ngetankens formue voksede til 886 mia. kr. i 2019, betyder det ikke, at Bo Foged er klar til at skrue op for pensionsud­betalinger­ne.

»Pensionist­erne får pensionern­e laengere, og da der ligesom kun er en kasse at tage pengene fra, så starter vi med at sikre, at vi kan give pensionspe­ngene i laengere tid. Det er nemlig den positive nyhed: Danskerne lever nemlig laengere,« siger Bo Foged.

Det er nemlig ikke sådan, at danskerne skal betale mere ind, bare fordi de lever laengere. I stedet skal ATP sikre et afkast, der gør, at man kan sikre, at danskerne aldrig løber tør for ATP-pensionen. En garanti, som ATP er lovmaessig­t bundet til, og som pensionska­ssen i 2019 har afsat 54 mia. kr. til for at kunne honorere.

 ??  ?? ATP's topchef Bo Foged forsvarer i forbindels­e med selskabets årsregnska­b det guldranded­e bonusprogr­am til medarbejde­rne i pensionska­ssens kapitalfon­d.
Foto: Stine Bidstrup
ATP's topchef Bo Foged forsvarer i forbindels­e med selskabets årsregnska­b det guldranded­e bonusprogr­am til medarbejde­rne i pensionska­ssens kapitalfon­d. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark