Jyllands-Posten

Nordea er på vej, men ikke i mål

Bundlinjen blev i 2019 halveret i Nordea, men sidst på året var der fremgang at spore.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk FRANK VANG-JENSEN KONCERNCHE­F, NORDEA

Den danske topchef Frank Vang-Jensen er i gang med at moderniser­e og effektivis­ere Nordea. Det går fremad, men der er stadig lang vej, før banken er i mål.

Nordeas bundlinje blev halveret i 2019 med et resultat efter skat på 11,5 mia. kr. Før skat udgjorde nedgangen 47 pct.

Nettorente­indtaegter­ne er med et fald på 4 pct. under pres, men dog i mindre grad end hos konkurrent­en Danske Bank, hvor de faldt 7 pct. Ifølge Nordea har der vaeret en bedring sidst på året med stigende volumen og et aftagende prispres.

De samlede indtaegter faldt 6 pct. i året - ikke mindst på grund af faerre indtaegter fra associered­e virksomhed­er og posten »andre indtaegter«.

Omkostning­erne er til gengaeld skudt i vejret med 19 pct. Personaleo­mkostninge­rne steg svagt med 1 pct., men den største ekstraomko­stning skyldes afskrivnin­ger af materielle og immateriel­le aktiver. Den post voksede med 6,3 mia. kr. til 9,9 mia. kr. i 2019.

Omkostning­erne skal ned

Det skyldes ikke mindst ekstraordi­naere nedskrivni­nger på it-systemer i 3. kvartal.

Topchef Frank Vang-Jensen er stadig i gang med at skaere Nordea til som forretning, men han er tilfreds med udviklinge­n. Ikke mindst fordi der var fremgang at spore sidst på året.

»Der er flere lovende tegn i starten af Nordeas nye fase, men vi har stadig meget arbejde foran os, før vi er, hvor vi gerne vil vaere,« udtaler Frank Vang-Jensen i en kommentar til regnskabet.

Selv om Nordea ifølge topchefen er på rette vej, er der stadig lang vej at gå.

»Selvom vi er på vej i den rigtige retning, venter der fortsat et stort stykke arbejde for at nå vores mål om en omkostning­sprocent på 50 i 2022,« siger Frank Vang-Jensen.

Nordeas omkostning­sprocent er på 57. Udover en omkostning­sprocent på 50 er målet for 2022 at forrente egenkapita­len med mindst 10 pct.

Ifølge investerin­gsøkonom Per Hansen fra Nordnet er

Nordea på rette vej. Bankens forventnin­ger for det kommende år - og resultatet i 4. kvartal 2019 - viser ifølge ham, at planen om at effektivis­ere begynder at vise effekt.

»Nordea overrasker både

Der er flere lovende tegn i starten af Nordeas nye fase, men vi har stadig meget arbejde foran os, før vi er, hvor vi gerne vil vaere.

 ??  ?? Nordeachef­en, Frank VangJensen, er stadig i gang med at skaere Nordea til som forretning, men han er tilfreds med udviklinge­n. Foto: Gregers Tycho
Nordeachef­en, Frank VangJensen, er stadig i gang med at skaere Nordea til som forretning, men han er tilfreds med udviklinge­n. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark