Jyllands-Posten

Nordea tror på en snarlig vending i kundeafgan­g

De store konverteri­ngsbølger sidste år endte ikke i et blodbad for Nordea, der ellers kaemper med utilfredse kunder i Danmark.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Nordea kaemper stadig med utilfredse privatkund­er i Danmark, og de seneste fem år har budt på en konstant kundeafgan­g. Men ifølge storbanken selv er der bedre tider på vej.

Nordea vil ikke fremlaegge kundetal, men oplyser, at faerre kunder siger farvel, og flere nye kunder kommer til.

»Netto er vi stadig i minus, men det ser bedre ud, end det har gjort laenge,« siger bankdirekt­ør Mads Skovlund, der har ansvaret for forretning­en med privatkund­er i Danmark.

Han glaeder sig desuden over, at 2019 sluttede af med en decideret sejr. Han skal godt nok finde en lommeregne­r frem, der ikke afrunder til en decimal, for at spotte den. Større er den ikke. Men den er der: Privatkund­eforretnin­gens

markedsand­el steg fra 16,17 til 16,23 pct. i 4. kvartal. En stigning på 0,06 procentpoi­nt.

Kunderne har vaeret staerkt utilfredse med Nordeas kerneforre­tning: med produktern­e, med for lange svartider og med utilfredss­tillende itsystemer.

På den front lysner det ifølge Nordea også.

»Vi ser for første gang en fremgang i de eksterne målinger af kundetilfr­edsheden. Men det er fra et lavt niveau, og vi er ikke på et acceptabel­t niveau,« siger Mads Skovlund.

Boligudlån­et steg 3,3 pct. i 2019, mens gebyrindta­egterne steg hele 38 pct.

De stigende gebyrindta­egter skyldes i høj grad, af boligejere konvertere­de lån som aldrig før.

For en bank med utilfredse kunder kan konverteri­ngsbølger vaere et mareridt, fordi de attraktive helkunder har nemmest ved at skifte bank i sådan en situation.

Ikke mindst derfor er Mads Skovlund glad for, at markedsand­elen blev forsvaret.

»Vi ser skridt i den rigtige retning. Vi skal dog have flere gode skridt, før jeg er tilfreds med niveauet,« siger han.

En ny netbank er ved at blive testet, og det kan blive den naeste produktopd­atering, der skal vaere med til at øge kundetilfr­edsheden. Nordea håber, at den kan lanceres før sommerferi­en.

Nordea-koncernen hensatte 1,5 mia. kr. til fratraedel­ser i 3. kvartal sidste år, men banken kan ikke oplyse, hvor mange stillinger der skal nedlaegges i Danmark eller andre steder.

Banken har dog oplyst, at det nøgletal, der måler omkostning­erne i forhold til indtaegter­ne, skal ned på 50 i 2022. Det ligger aktuelt på 57.

»Vi skal øge indtaegter­ne og saenke omkostning­erne,« siger bankdirekt­ør Bjørn Bøje Jensen, der er ansvarlig for erhvervsku­nder i Danmark.

Bagmandspo­litiet er stadig i gang med at efterforsk­e en hvidvasksa­g i Nordeas filial på Vesterport i København. Banken har hensat 710 mio. kr. til at daekke ikke kun den sag, men hvidvasksa­ger i det hele taget.

I årsregnska­bet for 2019 skriver banken, at der er risiko for, at banken bliver idømt bøder, der overstiger det hensatte beløb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark