Jyllands-Posten

Spar Nord-overskud runder 1 milliard kr.

2019 har vaeret et begivenhed­srigt år i Spar Nord, og masser af medvind resultered­e i bankens bedste regnskab nogensinde. Fremgangen vil dog ikke vare ved i år, lyder det fra bankens adm. direktør.

- ALEXANDER BITSCH DANIEL SKINBJERG alexander.bitsch@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

Hvordan fejrer man i Spar Nord, at bundlinjen for første gang nogensinde rundede 1 mia. kr., og man samtidig landede det bedste resultat i bankens historie?

»Det fejrer vi ikke rigtigt, hvis jeg skal vaere helt aerlig. Vi har opjusteret forventnin­gerne fire gange i løbet af 2019, og vi har fejret det et par gange undervejs. Vi diskutered­e i går, om der var grund til at kippe med flaget igen, og vi blev enige om, at det fandt de nok ud af lokalt,« siger Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord.

Bag det nordjyske svar gemmer der sig dog det men, at forplejnin­gen til et møde i eftermidda­g er blevet opgraderet til en othellolag­kage.

Umiddelbar­t kunne man tro, at der var plads til lidt større armbevaege­lser.

Nye kunder kommer fortsat ind i butikken, og årsregnska­bet viser fremgang på stort set alle poster. Og mens konkurrent­erne kaemper med lavere forrentnin­ger af egenkapita­len, kan man i Spar Nord se tilbage på et resultat efter skat på 1.059 mio. kr. svarende til en egenkapita­lforrentni­ng på 11,7 pct. efter skat.

Var I for pessimisti­ske, da vi stod på taersklen til 2019? »Det synes jeg ikke, vi var. Det, vi ikke havde set komme i 2019, var det store rentefald og de aktiekurss­tigninger, som kom i løbet af året. Når vi kigger på, hvad det er, der er gået meget bedre end forventet, så er det udover udlånet konverteri­ngsaktivit­eter, som har givet os i niveauet 130 mio. kr. ekstra på bundlinjen. Rentefalde­t betyder selvfølgel­ig også, at når man ligger med de 20 mia. i obligation­er, som vi gør, får man også automatisk en kursgevins­t,« siger Lasse Nyby.

Rentefalde­t har samtidig påvirket nedskrivni­ngerne. Betydeligt. Nedskrivni­ngerne endte i 2019 på 22 mio. kr. mod 173 mio. kr. i 2018. Det svarer til et fald på 87 pct.

»Med de faldende renter bliver det bare endnu nemmere for vores kunder at betale deres lån tilbage, så vi har naesten ingen tab,« siger Lasse Nyby.

Det er sket på trods af, at nye kunder fortsat kommer til, og udlånet også bliver ved med at vokse. Isaer inden for erhverv.

»Det er et område, vi har haft fokus på, at vi gerne vil vokse mere på. Det er vores forventnin­g, at vi i 2020 vil kunne gøre det,« siger Lasse Nyby.

Svindelsag kunne maerkes

Udover erhverv er det leasing og offentlige kunder, som har drevet udlånsfrem­gangen. En fremgang, som Lasse Nyby gør en dyd ud af at forklare ikke er sket på bekostning af kreditkval­itet.

»Hvis vi kigger på kreditkval­iteten af de kunder, vi tager ind, så er den en lille smule bedre end den kreditkval­itet, vi har. Det er noget, vi er opmaerksom på i både direktione­n og bestyrelse­n. At kvaliteten på det, vi tager ind, ikke er med til at udvande den gennemsnit­lige kvalitet,« forklarer bankchefen.

Spar Nord kunne dog langtfra styre helt uden om tab i det forgangne år, for da en erhvervsku­nde i begyndelse­n af 2019 gik konkurs som følge af en svindelsag, kostede det et tab i millionkla­ssen og en nedjusteri­ng af forventnin­gerne til resultatet for 2018.

»Vi kiggede på, hvad vi kunne laere af det, og om vi kunne have forudset det på anden vis. Der kom vi til den erkendelse, at der faktisk ikke var noget, som indikerede, at det stod så galt til, som det gjorde. Det at blive ramt af svindel er en risiko, man aldrig rigtig kan gardere sig mod,« siger Lasse Nyby.

I løbet af 2019 opgav Spar Nord at opkøbe Danske Andelskass­ers Bank, og 2019 var også året, hvor Spar Nord blev kaedet sammen med Sydbank.

Hvem er I på udkig efter nu? »Jeg har stadig den holdning, at der burde ske lidt mere på konsolider­ingssiden, og det synes vi – med de to eksempler du er inde på – at vi vil agere i forhold til. Men vi har ikke noget konkret,« siger Lasse Nyby.

Hvis der kommer nogen forbi, som gerne vil tale med jer?

»Så er vi åbne for snak.«

Hvorvidt det bliver ved snakken, må tiden vise. En ting er dog langt mere sikker, og det er, at Spar Nord ikke venter endnu et rekordår i 2020. Banken venter et resultat efter skat i intervalle­t 625-825 mio. kr. og en egenkapita­lforrentni­ng i intervalle­t 7-9 pct.

Nu var I for pessimisti­ske i forhold til 2019. Er I også det for 2020?

»Når året er omme, vil jeg håbe, at vi har vaeret lidt pessimisti­ske. Men vi har haft indtaegter i niveauet omkring 300 mio. kr. i 2019, som ikke kommer igen. Samtidig har vi en forventnin­g om, at det meget lave tabsniveau i 2019 kan holdes på et lavt niveau, men jeg tror faktisk, at vi vil komme til at se et fald i vores indtjening i 2020. Jeg håber så ikke, at det kommer helt ned i det nederste spaend,« siger Lasse Nyby.

 ??  ?? Spar Nords adm. direktør, Lasse Nyby, understreg­er, at fremgangen ikke er sket på bekostning af kreditkval­iteten hos kunderne.
Spar Nords adm. direktør, Lasse Nyby, understreg­er, at fremgangen ikke er sket på bekostning af kreditkval­iteten hos kunderne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark