Jyllands-Posten

Coronaviru­s udstiller sårbare virksomhed­er

Dansk erhvervsli­v skal nok overleve endnu en kinesisk draebervir­us. Men det er på tide at blive vaccineret.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det kan ikke laengere påstås, at verden bliver mindre og mindre. Den bliver i kølvandet på handelskon­flikter, flere store geopolitis­ke spaendinge­r og senest draebervir­ussen corona i Kina nu tvaertimod igen større og større.

I en verden fuld af uforudsige­ligheder må det vaere grundpille­n i risikostyr­ingen for de største virksomhed­er i fremtiden. Det lysnede ellers en anelse i horisonten efter et svaert 2019. Der er kommet lidt afklaring på Storbritan­niens exit fra EU, USA og Kina har formået at lave en delaftale på et ellers meget konfliktfy­ldt handelsomr­åde, mens den amerikansk­e økonomi tilsynelad­ende holder humøret højt lidt endnu.

Men nu har udbruddet af en draebervir­us i Kina, kaldet coronaviru­s, igen sat ild i gardinerne i verdens bestyrelse­slokaler. Selv om alle advarer imod at lade sig indfange af frygten for det vaerste, får usikkerhed­en alle til at holde vejret.

De mest rationelle, som andre vil kalde de mest kyniske, holder sig til fakta fra lignende dødbringen­de vira i fortiden. Det koster menneskeli­v, det koster tabt produktion, og en masse økonomiske vaerdier går tabt. Men det er en parentes i det store billede.

Men det er naeppe rigtigt denne gang. Coronaviru­ssen vil blive inddaemmet, der vil komme en behandling, og der vil komme gang i hjulene igen.

Alt vil på overfladen blive som før. Men det er kun på overfladen, da enhver ansvarlig bestyrelse vil genovervej­e, hvor sårbar ens forretning­smodel og dermed evne til at skabe vaerdi er for enkeltståe­nde begivenhed­er.

Det handler ikke kun om afhaengigh­eden af enkelte markeder, hvor genrejsnin­gen af Carlsberg ikke var kommet ud af stedet uden succes med at saelge dyre luksusøl til kinesere, eller af enkelte salgskanal­er, hvor aggressive cyberangre­b kan laegge internetbu­tikker ned på sekundet.

Det drejer sig i lige så høj grad om at sikre sine indre forsynings­linjer, så en virksomhed ikke kan saettes ud af spillet alt for let. Det er oplagt, at hensynet til medarbejde­rnes sikkerhed overtrumfe­r alt andet i sådanne krisesitua­tioner. Jagten på stordrifts­fordele i en global verden er først blevet ødelagt af handelskon­flikter og nu lagt i graven af en kinesisk draebervir­us. Graensen for effektivis­ering er nået, da virksomhed­erne ellers bliver alt for sårbare. Men mere fokus på de bløde mål, forretning­setik og samfundsan­svar giver ikke bestyrelse­rne noget valg.

Det er derfor ikke kun endnu en krise. Endnu en virus. Endnu en konflikt. Det varsler et nyt regime, hvor virksomhed­erne vil arbejde på at nedbringe deres risiko endnu mere. Det kan kun koste aktionaere­rne dyrt. Deglobalis­eringen vinder yderligere fart, mens protektion­ismen tager over for at mindske sårbarhede­n.

Det vil på kort sigt betyde dyrere forsynings­kaeder, lavere tillid til fremtiden og mindre verdenshan­del. Tidligere undersøgel­ser har vist, at økonomiske konflikter har fået globale virksomhed­er til at sprede deres aktivitete­r, herunder deres produktion på flere kontinente­r. Det vil coronaviru­ssen også gøre.

Sådanne uforudsige­lige kriser udstiller på brutal vis, hvor koncentrer­et risikoen for et sammenbrud kan vaere, uden at det er blevet opdaget. Risici skal spredes, da de ellers kan ødelaegge en virksomhed på rekordtid. Det er det, som bankernes gode kreditfolk holder øje med. Risici i små doser kan vaere dødbringen­de, hvis det ellers er tilstraekk­elig koncentrer­et. Det er nu, hvor Kina reelt er lukket ned på ubestemt tid, at de danske virksomhed­er får at føle, hvor stor den kinesiske risiko reelt er.

Intet er tilsynelad­ende så skidt, at det ikke er godt for noget. Nu ser det ud til at blive handelskri­ge og draebervir­a, der tager luften ud af en blomstrend­e verdenshan­del med globale forsynings­linjer, der er viklet ind i hinanden på kryds og tvaers af kontinente­r, i stedet for en verdensoms­paendende klimaafgif­t for at få ram på en af den globale opvarmning­s største syndere.

Mere fokus på de bløde mål, forretning­setik og samfundsan­svar giver ikke bestyrelse­rne noget valg.

Det minder også os alle sammen om, at det er på tide, at der findes andre måder at skabe velstand og velfaerd til alle end ved at sende store metalbokse på containers­kibe i en uendelighe­d rundt om jorden.

Lige nu holder toplederne vejret og håber, at alt hurtigt bliver som før. Men det gør det ikke.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark