Jyllands-Posten

Han lukkede Nokia i Danmark - og åbnede døren til en anden verden

Peter Ib var direktør for 1.200 Nokiaansat­te, som alle blev fyret. Hans fokus er blevet at få internet ud til dem, der ellers ikke ville vaere online.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Forestil dig overhovede­t ikke at have internetad­gang. Det er naermest utaenkelig­t i Danmark, hvor selv sommerhuse får lagt fiber ind. Men i de dele af verden, hvor der er langt til naermeste storby, er det et håndgribel­igt problem.

Peter Ib arbejder i lande som Ghana, Tanzania og Indien for at løse det problem som direktør for Bluetown.

Selskabet rejser en høj mast med solceller og indbygget adgang til internette­t via en satellit, et link til en telemast eller andet, der kan få internette­t bragt til en landsby.

»Vi er kommet rigtigt langt,« siger han og tilføjer:

»Vi kan ikke gøre det alene, så vi er meget taette partnere med Microsoft, Verdensban­ken og andre, som også gerne vil løse den udfordring, men som mangler nogle til arbejdet på jorden, som vi gør,« siger Peter Ib.

Siden han fordybede sig i elektronik og it på Dansk Ingeniør Akademi i Lyngby, har han vaeret optaget af alle de muligheder, der har ligget i mobiltelef­oner og internet.

Den første mobiltelef­on blev købt i 1995, da ingeniørti­tlen var i hus, og siden har hans arbejdsliv drejet sig om denne verden.

Efter et kort visit i en virksomhed i USA blev han ansat i det, som endte med at blive det absolutte centrum for mobiltelef­onudviklin­g globalt: Nokia.

»Jeg var med til at lave software til nogle af de mest saelgende telefoner nogensinde: Nokia 3110, Nokia 3210 og Nokia 3310. Det var sjovt og spaendende. Og derefter kom jeg med i et projekt om det første mobile internet, Wap,« siger Peter Ib.

Vaerdiløse aktieoptio­ner

Derefter trak ivaerksaet­tergenerne i ham, og sammen med Nokia-kolleger gik han med i selskabet Angelica Wireless, der i bedste dotcombølg­e-stil blev købt af selskabet Phone.com fra Silicon Valley.

Peter Ib og hans partnere blev på papiret rige på salget, men handlen var mest i aktieoptio­ner, som blev vaerdiløse, da dotcom-boblen brast. Det amerikansk­e selskab, hvor Peter Ib arbejdede, lukkede alle udenlandsk­e afdelinger, og han skulle finde på noget nyt.

»Så det blev ikke en supergod forretning for os, men det endte okay. Til gengaeld var det meget laererigt,« siger Peter Ib, der kom tilbage til Nokia i København.

Her var han i over 10 år i forskellig­e ledende stillinger og helt til den bitre ende, hvor Nokia måtte lukke den store danske afdeling, og Peter Ib overtog direktørti­tlen og ansvaret for nedlukning­en.

Et af de initiative­r, der skulle sikre en blid udslusning af de 1.200 ansatte, var et accelerato­r- og inkubatorp­rogram for ivaerksaet­tere blandt de mange ingeniører, men kontorplad­serne gik ligeledes til selskaber udefra.

Begyndte forfra

Her mødte Peter Ib et nystartet selskab med en plan om at bringe internette­t ud, hvor der ellers ikke ville vaere onlineadga­ng.

»Det var en virkelig spaendende mulighed. Kunne man løse det på en måde, der kunne skalere med en god forretning­smodel?« konstatere­r han og fortsaette­r:

»Det kunne blive rigtigt stort forretning­smaessigt, og det kunne få stor impact på mange menneskers liv,« siger Peter Ib, der derfor blev en del af Bluetown i 2013, da Nokia-opgaven var løst.

»Jeg kom fra en organisati­on med 1.200 ansatte. Og så sad vi fire-fem ansatte og havde et blankt whiteboard. Det var at begynde forfra og gøre alting selv,« konstatere­r Peter Ib.

Syv år senere står han i spidsen for et Bluetown med 90 ansatte.

Peter Ib bor med sin kaereste gennem ni år i Måløv. Han har tre voksne sønner.

 ??  ?? Peter Ib fra Bluetown er på billedet i landsbyen Aburi i Ghana. Byen er kommet online. Foto: Bluetown
Peter Ib fra Bluetown er på billedet i landsbyen Aburi i Ghana. Byen er kommet online. Foto: Bluetown

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark