Jyllands-Posten

Landspolit­ikere støtter indgreb i Østjylland

Bredt i Folketinge­t støtter politikern­e, at Region Midtjyllan­d har skåret antallet af klasser ned på de mest populaere gymnasier i Østjylland.

- KLAUS DOHM ESBEN LARSEN MIKKELSEN klaus.dohm@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Syv lokale gymnasiere­ktorer protestere­de mod indgrebet, der skar antallet af klasser på deres gymnasium ned. På flere gymnasier strejkede eleverne mod nedskaerin­gerne.

Men på Christians­borg er der ros fra politikere, der mener, at det er godt, at Region Midtjyllan­d i forrige uge besluttede at laegge loft på antallet af klasser på de mest populaere gymnasier i Østjylland og saette en graense for, hvor mange elever fra belastede boligområd­er, der må gå på et gymnasium.

Ikke mindst fordi elever med indvandrer­baggrund, som omtalt i JP Aarhus onsdag, i stigende grad har valgt de samme to gymnasier – Langkaer Gymnasium, nu Aarhus Gymnasium, og Viby Gymnasium.

4 Totalt uholdbar

I et skriftligt svar ønsker børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil, der skal godkende Region Midtjyllan­ds beslutning, ikke at gå ned i den konkrete sagsbehand­ling i medierne, men skriver:

»Udviklinge­n i Aarhusområ­det er totalt uholdbar og vidner om, at tidligere regeringer har ladet stå til. Noget af det første, jeg gjorde som minister, var at aendre reglerne, så vi får en mere lige elevfordel­ing, hvor de unge mødes på tvaers af etniske og sociale skel. Den linje synes jeg er rigtig, også selv om nogle gymnasier synes, den er for hård.«

Her henviser ministeren til de regler, som et bredt politisk flertal i Folketinge­t stod bag, og som giver udfordrede gymnasier mulighed for at klage til regionen, hvis de er uenige i den fordeling, som et lokalt fordelings­udvalg kommer frem til. Sådan som det er sket i Østjylland.

Også Venstres uddannelse­sordfører Ellen Trane Nørby bakker op. Men hun understreg­er, at indgrebet fra Region Midtjyllan­d kun er en løsning på kort sigt, og at den langsigted­e løsning er, at politikern­e på Christians­borg laver nye fordelings­regler.

»Vi gav med lovforslag­et regionerne mulighed for at gribe ind det kommende år, indtil en ordentlig løsning er på plads. Den opgave har regionen påtaget sig, og det er vigtigt, for situatione­n omkring Viby Gymnasium er alvorlig og kraever indgreb, men det er ikke den langsigted­e løsning,« mener Ellen Trane Nørby.

Søndag i Jyllands-Posten fortalte vi, hvordan en stigende koncentrat­ion af unge med indvandrer­baggrund har givet uro på Viby Gymnasium. Her har godt halvdelen af eleverne i 1.g en indvandrer­baggrund.

Om kort tid kommer et nedsat ekspertudv­alg med sit bud på, hvordan fremtidens fordelings­regler skal se ud.

Hånden på kogepladen

Anne Sophie Callesen, De Radikales ungdomsudd­annelsesor­dfører, mener, at de danske regioner fremover skal spille en nøglerolle i fordelinge­n.

»Aftalen om kapacitets­begraensni­nger og fordelinge­n af elever fra udsatte boligområd­er i Aarhus er et godt eksempel på, at regionerne er det rigtige sted at traeffe beslutning­erne. De har hånden på kogepladen lokalt,« siger hun.

Marie Krarup, Dansk Folkeparti, går ind for, at der på gymnasieom­rådet laves skoledistr­ikter. Hun roser, at Region Midtjyllan­d har grebet ind i et forsøg på at hjaelpe de gymnasier, der i Østjylland har flest elever med indvandrer­baggrund.

»Den løsning, der er lavet med kapacitets­loft i Aarhus, lyder rigtig fornuftig. Det duer jo ikke, at vi måske er nødt til at lukke hvert andet storbygymn­asium, fordi de vaelter på grund af, at danskerne flygter fra dem,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark