Jyllands-Posten

Flertal vil give langtidsle­dige 35.000 kr. i hånden til selv at finde forsørgels­e

Borgerlige partier mener ikke, at de foreløbige resultater af et tidligere forsøg er tilstraekk­elige til at give 1 mio. kr. til ledige.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Et flertal i byrådet vil give en udvalgt gruppe ledige borgere op til 35.000 kr. til at designe deres egen beskaeftig­elsesindsa­ts.

Det stod klart efter onsdagens byrådsmøde.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at hjaelpe aarhusiane­re tilbage i job. Når vi finder redskaber, som fungerer, skal vi handle,« sagde beskaeftig­elsesrådma­nd Kristian Würtz (S).

Han henviser til, at et lignende projekt blev gennemført fra 2015 til 2018. Dengang modtog 97 langtidsle­dige op til 50.000 kr., og pengene blev ifølge en evaluering­srapport brugt på bl.a. uddannelse, computerud­styr, kørekort, erhvervsle­jemål og tandbehand­ling.

I maj 2019 var 37 af 97 deltagere blevet selvforsør­gende, hvilket er 15 pct. mere end ledige i samme situation uden for forsøget.

Blødende socialområ­de

Venstres Gert Bjerregaar­d er ikke imponeret over resultater­ne, og partiet støttede ikke en opfølgning af forsøget.

»Rapporten siger, at der på kort sigt er en positiv effekt, men også at man ikke kender langtidsef­fekten. Det bør vi vide, inden vi siger ja. Vi er enige i, at man skal have tillid til ledige, men i stedet for at bruge 1 mio. kr. på et usikkert projekt, kunne man bruge pengene på det staerkt blødende socialområ­de,« sagde han.

Beløbet til langtidsle­dige i det nye projekt er kun 35.000 kr., da erfaringen fra tidligere var, at borgerne kun brugte et mindre beløb til deres planer. Det forventes, at ca. 30 borgere årligt vil modtage det nye tilbud.

Kristian Würtz mener, at de foreløbige resultater er overordent­lig lovende og vil derfor ikke vente, til en rapport om slutresult­atet er klar.

»Venstre spørger, hvorfor vi tør saette i gang, mens socialområ­det bløder. Det forholder sig stik modsat, det giver ingen mening ikke at gå i gang med projektet og spare kommunekas­sen for forsørgels­esydelser,« sagde han.

Så gerne flere i projektet

Vi er enige i, at man skal have tillid til ledige, men i stedet for at bruge 1 mio. kr. på et usikkert projekt, kunne man bruge pengene på det staerkt blødende socialområ­de. GERT BJERREGAAR­D (V), BYRÅDSMEDL­EM

Heller ikke Dansk Folkeparti og De Konservati­ve støttede projektet. Det gjorde SF, Enhedslist­en, De Radikale og Alternativ­et til gengaeld.

»Vi er grundlaegg­ende tilhaenger­e af tillid til den enkelte arbejdsløs­e. Langtidsle­dige Tager Teten (navnet på det forrige projekt) er et glimrende eksempel på det. Jeg havde gerne set, at flere end 30 ledige kunne få tilbuddet,« sagde Jan Ravn Christense­n.

Den ene million kr., indsatsen koster, findes via intern omlaegning af midlerne til vejledning og opkvalific­ering i Sociale Forhold og Beskaeftig­else.

Sagen blev sendt til behandling i Aarhus Kommunes beskaeftig­elses- og socialudva­lg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark