Jyllands-Posten

Tre frustrered­e borgmestre står tidligt op for at møde minister

Tre socialdemo­kratiske borgmestre fra Østjylland har fredag fået foretraede for social- og indenrigsm­inister Astrid Krag.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Tre østjyske borgmestre står meget tidligt op fredag. De skal med morgentoge­t til København for at møde socialog indenrigsm­inister Astrid Krag. På turen vil de kunne nyde et rundstykke og morgenkaff­en, mens de kører gennem en stribe kommuner, der står til at blive yderligere begunstige­t af den kommende udlignings­reform.

Frands Fischer (S), Nils Borring (S) og Kasper Glyngø (S) fra henholdsvi­s Skanderbor­g, Favrskov og Hedensted Kommune møder dog op i ministerie­t kl. 9.30 med tasken fuld af argumenter imod, at regningen skal sendes til dem.

»Vi vil gøre ministeren opmaerksom på de uretfaerdi­gheder, vi mener, vi er udsat for. Velvidende at vi endnu ikke kender alle detaljer fra maskinrumm­et, men det, vi allerede har set, ser ikke godt ud,« siger Frands Fischer med henvisning til, at Skanderbor­g Kommunes bidrag på 330 mio. kr. til ordningen vil blive vaesentlig­t forhøjet.

Rammer skatteloft

»Vi rammer det skrå skatteloft, når vi skal saette skatten op. Jeg vil spørge, om de har taenkt over, at vi i forvejen har ret høje skatteproc­enter, når de beder os om at bidrage noget mere,« fortaeller Frands Fischer.

»Vi vil gøre opmaerksom på det helt centrale, at vi ender med at have landets laveste finansieri­ngsgrundla­g til velfaerd på trods af, at en hel stribe andre kommuner med deres socioøkono­mi og indkomstgr­undlag har meget bedre forudsaetn­inger end os. Hvordan skal vi

forklare det for vores borgere?,« siger han.

»Vi bliver straffet«

Et andet argument, som Frands Fischer vil hive op af tasken, er, at borgerne i Skanderbor­g betaler en højere kommuneska­t end borgerne i de kommuner, som nyder godt af udlignings­ordningen.

»Jeg vil spørge ministeren om, hvorfor vi giver så meget til udligning, når vi kan se, at der er kommuner, som har en lavere skat end os, som skal have pengene. Hvorfor kunne de ikke til en start saette deres skat op ligesom os?,« spørger Frands Fischer.

»Skulle vi saette vores kommuneska­t ned til den, de har i Kalundborg, skulle vi begynde med at finde 90 mio. kr. Vi har haevet vores skat af nød for at have en velfaerd i kommunen, men det bliver vi så bare straffet for,« mener han.

Åbenlyse fejl

Favrskov-borgmester Nils Borring (S) er ligeledes traet af udsigten til at skulle sende mere videre fra kommunekas­sen. Ikke mindst set i lyset af, at Favrskov Kommune gennem det østjyske samarbejde mellem seks kommuner, Rimeligudl­igning.nu, i 12 år har arbejdet på at få fjernet, hvad de opfatter som skaevheder i den eksisteren­de ordning.

»Der er nogle åbenlyse systemfejl, som vi har påpeget, og vi er aldrig blevet modsagt, men har derimod fået ros for vores store faglighed og saglighed. Hvordan søren kan man så ramme helt ved siden af skiven?« spørger Nils Borring.

Han ser frem til at drøfte udlignings­ordningen med ministeren.

»Udlignings­ordningen er et nulsumsspi­l, men vi havde ikke lige set, at det var os, der skulle betale,« erkender Nils Borring.

»Som borgmestre er det nu vores opgave at fremføre de synspunkte­r, som, vi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark