Jyllands-Posten

Dyrt regnestykk­e – 800 mio. kr. til skolebygge­ri

Skanderbor­g Kommune skal bruge eksisteren­de bygninger bedre for at undgå en gigantisk regning.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Skanderbor­g Kommunes popularite­t hos tilflytter­e har givet byrådet en stor udfordring. De naeste 15 år bliver 2.000 ekstra børn – eller 25 pct. flere end i dag – klar til at gå i skole. Hvis politikern­e ikke udnytter den eksisteren­de bygningsma­sse bedre, bliver det en dyr omgang. Beregninge­r, som undervisni­ngsog børneudval­get har fået foretaget, viser, at regningen vil løbe op i minimum 800 mio. kr., hvis kommunen skal bygge nyt til de mange nye elever.

»Beregninge­rne viser med al tydelighed, at vi er tvunget til at udnytte vores bygningsma­sse langt bedre, end vi gør i dag. Hvis ikke vi gør noget, risikerer vi, at alt for mange penge bliver bundet i mursten. Det er der ingen børn, der bliver klogere eller dygtigere af. Derfor skal vi udnytte den kapacitet, vi har, på en smartere måde. Derudover vil det blive nødvendigt at udbygge nyt,« siger formand for undervisni­ngs- og børneudval­get Trine Frengler (S).

Forskellig udvikling

Sagen er, at elevudvikl­ingen går i forskellig­e retninger i de nuvaerende 18 skoledistr­ikter. Nogle steder ser elevtallet ifølge fremskrivn­ingerne ud til at stagnere eller måske ligefrem gå lidt tilbage. Andre steder vokser elevtallet massivt – f.eks. i Ry og Låsby. Derfor bliver det ifølge Trine Frengler nødvendigt at udbygge de eksisteren­de skoler med nye klasseloka­ler og faellesfac­iliteter.

»Isaer i Ry, Låsby og Galten vil det vaere en udfordring at udbygge de eksisteren­de skoler med den nødvendige kapacitet. Omvendt vil der vaere skoler i kommunen, som har overskyden­de plads, der ikke bliver udnyttet, hvis strukturen bevares,« forklarer hun.

Udvalget afventer i øjeblikket beregninge­r på yderligere to scenarier. Det første beskriver muligheder­ne for at lave en skolestruk­tur med effektivis­eringer for 10 mio. kr. årligt på driften – svarende til den bundne opgave, som udvalget har fået med budgettet for 2020. Det andet scenarie skal beskrive muligheder­ne for at lave en ny struktur, hvor alle muligheder for at effektivis­ere er i spil.

»Der er ikke sat et egentligt økonomisk mål i det scenarie. Målet er alene, at vi får kortlagt muligheder­ne for at udvide kapacitete­n og flytte flest mulig penge fra mursten til faglig kvalitet og trivsel til gavn for vores børn,« fortaeller Trine Frengler.

Undervisni­ngs- og børneudval­get forventer at kunne fremlaegge et forslag til en ny skolestruk­tur omkring sommerferi­en. Byrådet skal behandle det i efteråret, og herefter bliver det sendt i høring hos alle involvered­e parter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark