Jyllands-Posten

Peter Sporleder: Jeg kunne ikke gøre en forskel i Venstre

Beslutning­en om at skifte parti fra Venstre til De Konservati­ve er sket inden for et par uger, men Peter Sporleder har laenge kunnet spejle sig i sin nye partifaell­e Mette Skautrups (K) holdninger.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF Esben.L.Mikkelsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Med under to år til naeste kommunalva­lg har Peter Sporleder valgt at forlade Venstres byrådsgrup­pe og melde sig ind i De Konservati­ve, som dermed fordobler sit mandattal i Aarhus Byråd.

Der mangler en prioriteri­ng af socialpoli­tiske emner hos Venstre, lyder den altovervej­ende begrundels­e.

»Jeg gik primaert til valg på socialpoli­tik, men det er ikke lykkedes mig at få den dagsorden igennem. Partiet har mange gode fokuspunkt­er som havneudvid­else, p-pladser, infrastruk­tur og en ny Marselistu­nnel. Men jeg har savnet en intern politisk debat om, hvordan man skal saette ind mod f.eks. de mange hjemløse i byen, den stigende ensomhed, og at velfaerdss­ystemet er under pres,« siger han.

Peter Sporleder har også manglet en klarere stillingta­gen fra Venstre om, hvordan man skal tage vare på de gamle bygninger og bykulturer i Aarhus i takt med byudviklin­gen. Der har partiet i høj grad »byfortaetn­ingsbrille­rne på«, som han formulerer det.

Det er alle emner, som Peter Sporleder i det seneste halve år har set Mette Skautrup gå meget op i, og selv om beslutning­en om at forlade Venstre først endelig blev formet inden for de seneste to uger, har han laenge kunnet spejle sig i hendes holdninger.

»Mette Skautrup og jeg har løbende talt om de sociale emner. Vi har ikke altid vaeret enige, men har altid kunnet finde et fornuftigt samarbejde. Med mit skifte forventer jeg at få det politiske rum til at diskutere socialpoli­tik, da det også er det, Mette står for,« siger Peter Sporleder.

Det lyder til, at socialpoli­tikken er kommet til at fylde meget hos De Konservati­ve?

»Ja. Men vi skal også andre ting. Vi har f.eks. en erhvervspo­litik, vi er enige om. Men socialpoli­tik er vigtigt. Velfaerdss­ystemet er under pres, og flere er ensomme. Vi er nødt til at tage vare på det.«

K fordobler sit mandattal

Partihoppe­t betyder, at De Konservati­ve fordobler sine mandater til to, mens Venstre går naeste års valgkamp i møde med seks mandater. Det er samme antal, som partiet fik ved kommunalva­lget i 2017, hvilket skyldes, at Almaz Mengesha i løbet af sidste år forlod Liberal Alliance og meldte sig ind i Venstre.

Den 48-årige Peter Sporleder, som til daglig arbejder som sognepraes­t ved Holme Kirke, blev ved kommunalva­lget i 2017 valgt ind i byrådet for Venstre med 1.088 personlige stemmer.

Med sit nye medlemskab er han på en måde vendt hjem, da han i slutningen af folkeskole­n og begyndelse­n af gymnasiet var medlem af

Konservati­v Ungdom i Aalborg.

Hvorfor valget endte på Venstre, da ambitioner­ne blev høje nok til at gå efter en byrådsplad­s, forklarer Peter Sporleder mest med tilfaeldig­heder:

»Jeg har altid ligget på den fløj, men har igennem mit arbejde for f.eks. krigsveter­aner mødt flere Venstre-folk som Jakob Ellemann Jensen. Derfor virkede partiet oplagt.«

Smaekker ikke med døren

Peter Sporleder tager imod JP Aarhus i sit hjem i Holme. Her blokerer en stor og pertentlig­t rengjort motorcykel i køkkenalru­mmet for det meste lysindfald, og på køkkenbord­et ligger en biografi om Danmarks tidligere konservati­ve statsminis­ter Poul Schlüter. Det er helt tilfaeldig­t, forsikrer han.

Peter Sporleder har inviteret avisen på besøg for at tale om sit partiskift­e. Venstreled­elsen vil få besked samme tid, som JP Aarhus går i trykken, og det er derfor ikke muligt at få en kommentar fra den. Men afskedssal­utten er ikke et svirp med halen.

»Jeg har aldrig prøvet det før. Der er mange måder at gøre det på, men jeg smaekker ikke med døren. Jeg har siddet i Venstres gruppe i to år og haft gode oplevelser, og jeg håber på et godt samarbejde med partiet fremadrett­et,« siger han.

Peter Sporleder har overvejet, om han skulle fortsaette i byrådet, eller om det ville vaere mest fair over for de 1.088 borgere, som stemte personligt på ham, og de 29.051, der satte et kryds ud for Venstre, at traede helt ud af politik.

I hans øjne har han haft tre

Så laenge jeg tror på, at jeg kan gøre en forskel, er jeg med i spillet. Det var det, jeg ikke kunne i Venstre. PETER SPORLEDER, NETOP AFGÅET MEDLEM AF VENSTRE I AARHUS BYRÅD

valgmuligh­eder. At melde sig ud af Venstre og give sin plads til en anden. Blive i partiet og saette sig på bagerste raekke og haeve sit vederlag. Eller at kaempe for det, han gik til valg på.

»Det var ikke svaert. Jeg fik over 1.000 personlige stemmer, og dem har jeg en forpligtig­else over for. Jeg ved, at mange, som stemte på mig, normalt ikke ville stemme på Venstre, og det, jeg gik på valg på, er vigtigere end partibogst­avet. Så hvis jeg vil kaempe for min politik og mine stemmer, må jeg skifte parti,« siger Peter Sporleder.

Travbanen påvirker ikke

Isaer én gang har aarhusiane­rne set, at han har kaempet for det, han stod for. Også selv om det betød et brud med partilinje­n og politisk diskussion igennem pressen. I december 2018 meddelte bl.a.

partiets gruppelede­r Bünyamin Simsek (V) og Hans Skou (V), at partiet ville gå efter at flytte Jydsk Vaeddeløbs­bane for i stedet at udstykke hele området til boliger, så indtaegter­ne kan anvendes til at ombygge stadion og flytte atletikban­en for.

Men blot en dag efter meldte Peter Sporleder ud, at det blev uden hans stemme. Det var økonomisk uansvarlig­t og kraevede et stykke vaerdifuld­t aarhusians­k kulturhist­orie nedlagt, lød argumenter­ne. Senere blev Peter Sporleders holdning bakket op af bl.a. Karin Salling, og Venstre endte i sidste ende med at anbefale en bevarelse af travbanen.

Har sagen med travbanen påvirket dit valg om at forlade Venstre?

»Jeg har bare siddet og ventet på det spørgsmål,« udbryder Peter Sporleder og afviser, at de to ting har noget med hinanden at gøre:

»Den betød ikke noget for mine muligheder i partiet, men det er selvfølgel­ig ikke rart at komme i sådan en situation. Men vi rejste os igen sammen som parti. Jeg tror, det var vaerre i pressen end hos os internt. Jeg vil dog sige, at hvis man havde haft en politisk diskussion om sagen internt i Venstre, havde min udmelding måske ikke vaeret nødvendig,« siger han.

Til spørgsmåle­t om, hvorvidt Peter Sporleder vil stille op til kommunalva­lget i 2021, er svaret et umiddelbar­t ja efterfulgt af:

»Så laenge jeg tror på, at jeg kan gøre en forskel, er jeg med i spillet. Det kunne jeg ikke i Venstre.«

kan vise ham. Det er der mange, der gerne vil.«

Lüpertz og Kirkeby underviste samtidigt som professore­r på Kunstakade­miet i Karlsruhe i Tyskland og udviklede et livslangt venskab.

Fejring af venskabsår

Udstilling­en, der er museets bidrag til fejringen af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020, er den første museale praesentat­ion af Markus Lüpertz’ kunst i Danmark. Kunstneren bor og arbejder i Berlin, Düsseldorf og Karlsruhe, men tilbringer nogle dage i Silkeborg for at vaere med til at saette udstilling­en op.

Kan maleri laeres, er han blevet spurgt:

»Nej! Uden en medfødt skavank, duer det ikke. Men gennem ihaerdigt arbejde kan man opnå meget og – ved hjaelp af det, man udretter – komme et ypperligt maleri naermere.«

Udstilling­en åbner fredag den 8. februar og varer til den 10. maj.

 ??  ?? Peter Sporleder har siddet i Aarhus Byråd for Venstre siden den 1. januar 2018. Foto: Christian Lykking
Peter Sporleder har siddet i Aarhus Byråd for Venstre siden den 1. januar 2018. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark