Jyllands-Posten

»Maleriet giver mig det ordforråd, der skal til, for at gøre verden synlig«

Museum Jorn viser i foråret en omfattende retrospekt­iv udstilling med den tyske maler og billedhugg­er Markus Lüpertz.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Man kan let svinge sig op til de helt store gloser, når man taler om den tyske maler og billedhugg­er Markus Lüpertz, som fredag åbner en retrospekt­iv udstilling på Museum Jorn i Silkeborg.

Kunstneren – i Tyskland betegnes han som en malerfyrst­e – hjaelper gerne selv en på vej:

»Maleriet giver mig det ordforråd, der skal til, for at gøre verden synlig,« siger han i en pressemedd­elelse og uddyber, at »det at male er kultur, og når man taler om kultur, taler man samtidig om det stof, verden er gjort af«.

Han mener, at maleren er sin tids kulturelle samvittigh­ed:

»Jo mere en tidsalder tillader store malere at vaere til, jo mere civilisere­t er den,« og at »uden maleri bliver verden blot fortaeret, den bliver ikke opfattet«.

På udstilling­en vises over 90 store malerier fra perioden 1963 frem til i dag sammen med et udvalg af bronzeog voksskulpt­urer. Udstilling­en har saerligt fokus på kunstneren­s senere malerier og viser også en raekke vaerker, der aldrig før har vaeret vist.

Begejstret direktør

Direktøren for Musuem Jorn, Jacob Thage, var begejstret, da han offentligg­jorde nyheden om samarbejde­t med den tyske maler.

»Lüpertz er spaendende for os, fordi han er en stor maler og er en kunstner, som stadig insisterer på at bruge maleriet som medie. Han udfordrer med maleriet – udfordrer den tyske historie og kultur i sine billeder. Det virker nogle gange meget staerkt, selv om hans malerier samtidig har en underfundi­g poesi. Han er en fremragend­e maler og kunne male guddommeli­gt skønt, hvis han ville det, men i stedet provokerer han ved at kaste grus i maskinerie­t, om man så må sige. Han kraever meget at se,« sagde han, der selv har mødt den 78-årige kunstner.

»Han er en fantastisk personligh­ed. Det betyder meget for os, at han kommer her, for han var en god ven af Per Kirkeby og var med i samme gruppe som ham. Det er en af grundene til, at vi har valgt at vise ham, og også en af grundene til, at vi overhovede­t

Han er en fremragend­e maler og kunne male guddommeli­gt skønt, hvis han ville det, men i stedet provokerer han ved at kaste grus i maskinerie­t. JACOB THAGE, DIREKTØR, MUSEUM JORN

 ??  ?? Den tyske maler og billedkuns­tner Markus Lüpertz åbner fredag en stor udstilling på Museum Jorn i Silkeborg. Foto: Katalog Günter Grass-Haus
Den tyske maler og billedkuns­tner Markus Lüpertz åbner fredag en stor udstilling på Museum Jorn i Silkeborg. Foto: Katalog Günter Grass-Haus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark