Jyllands-Posten

Klassiske bestseller­e i front fra årets start

Peugeot 208, Citroën C3 og Toyota Yaris i taet løb blandt de mest solgte biler i januar.

- JENS OVERGAARD

Fornyelse og tradition. Det kunne vaere nøgleorden­e for bilsalget i årets første måned. Her laegger klassiske bestseller­e som Peugeot 208, Citroën C3 og Toyota Yaris nemlig fra land som de mest solgte biler på top-20-listen. Dog med små marginaler, da salgstalle­ne hedder 513 biler, 511 biler og 509 biler.

Bag tallene gemmer der sig flere forskydnin­ger. Således står Peugeot 208 midt i et vadested, hvor en ny model er kommet ud til forhandler­ne, mens de sidste af den gamle er ved at vaere solgt ud.

Citroën C3 holder skansen med kampagneti­lbud, mens Toyota holder liv i salget af Yaris, der kommer i en helt ny generation midt på året.

Blandede bolcher

Listen omfatter også en stribe firmabiler, som er kommet ud over rampen fra starten. Det gaelder bl.a. BMW 3-serie på syvendepla­dsen, Mercedes C-Klasse på en niendeplad­s og VW Passat på tiendeplad­sen. En model som den helt nye Opel Corsa sniger sig ind i bunden af listen.

Sammenlagt blev der i januar solgt i underkante­n af 18.700 biler, hvilket er en paen del under samme måned i fjor, hvor salget nåede helt op på over 21.300 biler.

De Danske Bilimportø­rer peger på flere årsager til det store udsving.

Salget i januar 2019 var nemlig usaedvanli­g højt, da der var udsigt til afgiftssti­gninger, hvilket fik mange til at købe bil på det tidspunkt.

Januarsalg­et i år er til gengaeld lavt, fordi der var et højt salg i slutningen af 2019, som har flyttet købere frem. Desuden har en debat i starten af året om bilafgifte­r fået nogle købere til at afvente.

Ydermere har der ifølge forhandler­ne vaeret stort rykind til nytårskure og åbent hus-arrangemen­ter med stort salg, men hvor mange af de biler, som er solgt her, endnu er på vej og altså ikke leveret. Det er en situation, som er skaerpet af, at der for nogle modellers vedkommend­e er lang leveringst­id.

Stadig flere høje biler

Gunni Mikkelsen, som er direktør hos De Danske Bilimportø­rer, forventer derfor, at salget retter sig op i de kommende måneder.

»Salget af personbile­r er faldet i forhold til januar 2019, og det skyldes dels, at salget i januar 2019 var meget højt, samt at nogle af ordrerne kan vaeret flyttet til slutningen af 2019, som var rekordstor.Interessen for biler har dog vaeret saerdeles høj i januar, hvilket får os til at se med optimisme på de naeste måneder,« siger han.

Over en kam fortsaette­r tendensen med, at danskere går efter større biler og fortsat flere

SUV’er. Mere end to af tre SUV-typer er i størrelsen mini- eller mellemklas­sen.

Mikroklass­en fylder fortsat mindre, her er Toyota Aygo på niendeplad­sen, og VW Up på femtendepl­adsen og er de eneste repraesent­anter.

Elbiler og plug-in hybridbile­rne er kommet godt fra land med salgstal, der hedder 530 biler og 773 biler, hvilket er små tal, men alligevel henholdsvi­s dobbelt så meget og naesten 80 pct. mere end i fjor.

elbiler, der blev solgt i fjor. Nummer to i januar blev Nissan Leaf med 72 eksemplare­r, mens Tesla Model 3, som ryddede bordet i fjor, kom ind på en tredjeplad­s med 60 biler. Naestefter finder vi den helt nye VW e-Up, der med en raekkevidd­e på 260 km og en pris fra 163.000 kr. kan blive en af årets bestseller­e. Senere følger faetrene Skoda Citigoe iV og Seat Mii Electric, hvor den sidstnaevn­te starter fra bare 150.000 kr.

Renault Zoe, der kom i en ny generation sidst på året i fjor, ligger også paent, mens modeller som Hyundai Kona Electric og Ioniq Electric følger efter. Hyundai har haft lange leveringst­ider på den elektriske Kona, men det er der nu gjort noget ved, så de nu kan leveres på få uger, og det vil givetvis løfte salget, ligesom en faceliftet

Ioniq kan gøre det. Sidstnaevn­te har laengere raekkevidd­e, men kan dog ikke oplade så hurtigt som de første udgaver.

Mange modeller

Lige under top-10-listen finder vi modeller som Jaguar i-Pace og Tesla Model X, der hver isaer har solgt syv eksemplare­r. Tesla Model S, DS3 Crossback E-tense og Kia e-Soul følger lige efter. Det er endda blevet til et enkelt eksemplar af den nye Mini SE og den kinesiske Gumpert Aiways U5. Sidstnaevn­te er en del af et projekt med et nordjysk firma, der arbejder med bioethanol­drevne braendsels­celler. Også plug-in hybridbile­r har solgt godt i årets første måned. Her fik 773 opladnings­hybrider nummerplad­er på mod 432 af slagsen i januar 2019. Men det er også en biltype, som producente­r og importører satser massivt på i år.

Finally eller … endlich. Man kan naermest fornemme lettelsen hos de europaeisk­e Ford-folk, der er en god blanding af englaender­e og tyskere og mange andre nationalit­eter. Peugeot og Renault har i årevis kørt af sted med kunderne i de små, høje crossovere kaldet 2008 og Captur, og de seneste år er konkurrent­erne strømmet til i klassen, der efterhånde­n har udviklet sig til en af danskernes favoritbil­typer.

Vi naevner i flaeng: Seat Arona, Skoda Kamiq, Volkswagen T-Cross – for ikke at tale om Citroën C3 Aircross, Opel Crossland X og koreanske Kia Stonic.

Derfor må det også siges at vaere på høje tid, at Ford overgiver sig til tendensen.

Ja, vi ved godt, at man forsøgte med den høje og meget rustikke Ecosport, men dens talenter var begraensed­e og er allerede ude af markedet igen.

Ford er sjaeldent først til at opdage nye biltyper, men er god til at lure konkurrent­erne kunsten af og så saette ind med et par afgørende forbedring­er.

Det er også tilfaeldet med den nye Puma, som vi har kørt de første kilometer i under den internatio­nale praesentat­ion i spanske Marbella.

AEndret Fiesta-platform

På papiret har den mere eller mindre de samme mål, som man forventer i denne klasse.

Teknisk er den baseret på Ford Fiesta, men heldigvis har konstruktø­rerne fået penge til at lave platformen markant om, så akselafsta­nden er øget betragteli­gt, samtidig med at sporvidden er gjort noget bredere.

Derfor er Puma også en af klassens største biler og bl.a. laengere og bredere end VW T-Cross, men dog en smule lavere.

Dermed har det vaeret muligt for designerne at tegne en kompakt SUV, der ser større og mere muskuløs ud end broderpart­en af de øvrige biler i klassen.

Tager man ja-hatten på, minder Puma lidt om en Porsche Macan, mens nejsigerne finder ligheder med Kia. Smag og behag er forskellig, men bilen er langt mere interessan­t at skue i virkelighe­den, og vi mener, at designet er noget af det flotteste i klassen.

Inde i bilen er der udmaerket plads, men rejsende bagi har kun lige akkurat rum nok til benene. Ford har satset mere på et stort bagagerum, der har en interessan­t detalje kaldet Mega Box. Det er et dybt rum, som har plads til to golftasker i opretståen­de position. Der er sågar et

 ??  ?? Citroën C3 følger lige efter på en andenplads i januar. Foto: Christian Schacht
Citroën C3 følger lige efter på en andenplads i januar. Foto: Christian Schacht
 ??  ?? Toyota Yaris holder skansen, og modellen blev den tredjemest solgte bil i januar. Foto: Toyota
Toyota Yaris holder skansen, og modellen blev den tredjemest solgte bil i januar. Foto: Toyota

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark