Jyllands-Posten

Klassisk model blev den mest solgte elbil

Med 530 solgte elbiler i januar startede 2020 med et salg på naesten dobbelt så mange af slagsen som i fjor. VW e-Golf var den mest solgte med 180 stk.

- JENS OVERGAARD

Danskere er altid klar til et godt tilbud. Det gaelder også, når vi taler om elbiler. Således har den noget bedagede, men meget gennemført­e VW e-Golf fået et comeback lige på kanten af, at den helt nye ID.3. snart er på banen. Det skyldes, at bilen er sat ned til 230.000 kr. og på trods af en forholdsvi­s beskeden raekkevidd­e på godt 230 km nu har sat sig på tronen som den mest solgte elbil herhjemme i januar med 180 eksemplare­r.

Første el-trilling

Sammenlagt blev der solgt 530 elbiler i januar, hvilket er en fordobling i forhold til de 258

afløb i bunden, så man kan spule det rent og lade vandet løbe ud.

Interiøret minder om det, vi kender fra Fiesta og Focus, materialer­ne virker gedigne og med blød plastic mange steder. Og digital instrument­ering løfter virkelig oplevelsen.

Den mest sporty i klassen

Men hvordan kører den? Spørgsmåle­t er isaer interessan­t, da køreegensk­aberne typisk plejer at vaere på højeste niveau i en Ford. Her er svaret ganske let:

Alt fra motor, gear og undervogn til styretøj er sat op til narrestreg­er, så farmand kan have det sjovt bag rattet. Den tackler sving med stram disciplin og har et styretøj, der adlyder chaufføren­s mindste vink. Isaer hvis man vaelger ST-Line, som har sportsunde­rvogn, men den almindelig­e Titanium skuffer ikke.

Undervogne­n formår at filtrere de fleste af vejens ujaevnhede­r fra. Hele dens måde at køre og kommuniker­e med chaufføren på og dens udpraegede letkørthed er i saerklasse. Sådan!

Indtil videre omfatter programmet kun to motorvaria­nter: 1,0 ecoboost med 125 eller 155 hk. Begge er med moderne mild hybridtekn­ik, der omfatter en lille elmotor, der sikrer hjaelp under accelerati­on og en effektiv stop/start-funktion, mens et meget lille batteri samler strøm op.

Ford kalder det for en Puma Hybrid, men stop venligst med det, for den kan ikke køre på ren strøm som en rigtig hybrid. Når det er sagt, er effekten fra elmotoren dog maerkbar, for i Sportprogr­ammet øges drejningsm­omentet med 40-50 Nm.

Effektive motorer

Motorerne er vellykkede, men fin traekkraft fra lave omdrejning­er, en energisk lyd og selv versionen med 125 hk mangler ikke kraefter, men storebror udmaerker sig isaer ved bedre traekkraft fra lave omdrejning­er. Merprisen er 16.000 kr. Under alle omstaendig­heder er sjette gear et motorvejsg­ear, for her er der ikke meget accelerati­onspower at hente.

Senere i år kommer en 1,5 dieselmoto­r med 120 hk, ligesom der også bliver mulighed for at vaelge automatgea­r i forbindels­e med benzinmoto­ren med 125 hk.

Der er fem køreprogra­mmer, som vaelges ved tryk på en knap, bl.a. Normal, Eco, Sport og et par stykker, der optimerer f.eks. antispinko­ntrollen ved kørsel i glat føre.

Desvaerre er der kun en lidt primitiv automatisk nødbremse, der stopper for andre biler, med i prisen, mens den avancerede, der også kan

med i alt 225 hk starter fra kun 271.000 kr., så det kan godt gøre de dyreste eksemplare­r af Puma lidt overflødig­e.

Konklusion

Den nye Ford Puma er et meget interessan­t indslag i den populaere klasse af de små, kompakte SUV’er. Den ser godt ud, kører fremragend­e og har et stort bagagerum. Startprise­n kan synes høj, men kigger man på motorkraft og udstyr, er den naermest billig. Ulempen er et lille bagsaede, og så kunne Ford godt installere en bedre automatisk nødbremse som standard.

JP var inviteret til Spanien af Ford

om at spare på miljøet”, der handler om, hvordan vi som borgere kan bidrage til at daempe vores CO2-udslip.

»Renault 25’eren var forrygende, og jeg var glad for den. Men jeg måtte skille mig af med den, for den gik dybest set kun 6 km/l. Det var simpelthen for maerkeligt at have en mening om, hvordan vi redder klimasitua­tionen, og så have en bil, der kører så kort på literen. Så jeg måtte saelge den og koncentrer­e mig om at finde et godt hjem til den,« smiler hun.

Kom før Greta Thunberg

»Jeg fandt ud af, at transport stod for 70 pct. af min Co2-udledning, hvor bilen tegnede sig for 40 pct. og rejser for 30 pct. Så jeg var simpelthen nødt til at se på, hvordan jeg kunne transporte­re mig på en måde, hvor jeg kunne udlede mindre CO2. Så jeg solgte Renault 25’eren og valgte tog og cykel,« forklarer Christine Feldthaus, der morer sig over, at hun naermest var for tidligt ude med sin bog.

»Det er en smule flabet sagt. Men jeg kommer til at grine over, at da jeg udgav min bog, var Greta Thunberg seks år gammel. Jeg var der laenge før Greta Thunberg og mange andre. Jeg tog rundt i landet og holdt foredrag om, hvordan den enkelte borger selv kunne gøre en forskel, og hvad man kan gøre i de private hjem for at mindske CO2-aftrykket. Men dengang var det ikke helt moderne endnu. Jeg var lidt for tidligt på den, og

 ??  ?? Den relancered­e VW eGolf har fået godt fat, og den tyske model blev den mest solgte elbil i januar. Foto: VW
Den relancered­e VW eGolf har fået godt fat, og den tyske model blev den mest solgte elbil i januar. Foto: VW
 ??  ??
 ??  ?? Et 80 liters rum under bagagerumm­et er smart. Isaer fordi der er en draenåbnin­g i gulvet, og dermed kan det ekstra bagagerum let rengøres med vand.
Et 80 liters rum under bagagerumm­et er smart. Isaer fordi der er en draenåbnin­g i gulvet, og dermed kan det ekstra bagagerum let rengøres med vand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark