Jyllands-Posten

Danmark er blevet et coronaland, hvor vi flittigt smitter hinanden

For at begraense smitten vil politiet håndhaeve de nye regler og uddele bøder, hvis flere end 10 personer samles – også udenfor.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Danmark er for alvor blevet et coronaland.

At der er godt gang i coronasmit­ten inden for landegraen­serne, fremgår af den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut. 420 af de i alt 1.226 smittede er smittet inden for landets graenser, og dermed overgår Danmark alle andre smitteland­e – også Østrig, som i starten af epidemien var leverandør af et flertal af de smittede.

Det seneste tal viser 298 personer, som har hentet smitten i Alpelandet. Dertil kommer en større gruppe på 229 patienter, som har hentet virus udenlands, men hvor smitteland­et endnu ikke er identifice­ret.

»Vi er snart på vej ind i epidemiens tredje uge, og vi er fortsat i en alvorlig situation,« sagde Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en opdatering på situatione­n sidst fredag eftermidda­g, hvor han samtidig understreg­ede vigtighede­n af tilgaengel­ig informatio­n.

Det sidste som et argument for, at Sundhedsst­yrelsen med Brostrøms ord har skrevet »om ikke verdenshis­torie, så i hvert fald danmarkshi­storie« ved at sende direkte informatio­n om coronasygd­ommen i e-boksen til alle danskere over 15 år.

Det er fortsat flest maend, som bliver smittet med corona, og det tilskrives, at skirejser tilsynelad­ende mest tiltraekke­r det maskuline køn. Men afstanden mellem maend og kvinder indskraenk­es, som dagene med coronaepid­emien går. Fredag var antallet af smittede maend på 771, mens kvinderne haler ind med 455, der har fået konstatere­t coronaviru­s.

32 på intensiv

Selv om test for corona er indskraenk­et, så myndighede­rne ikke laengere – som det var tilfaeldet tidligere i forløbet – tester folk, som f.eks. er kommet hjem fra netop en skirejse, stiger antallet af testede støt, og p.t. har 10.402 danskere fået foretaget en test.

Her er det isaer mennesker midt i livet, som bliver testet, hvilket formentlig haenger sammen med, at med myndighede­rnes aktuelle strategi – den såkaldte ”afbødnings­strategi” – er det isaer personer i risikogrup­per og med symptomer, som testes.

Også antallet af indlagte stiger støt og talte fredag 186 mennesker mod 82 fire dage tidligere, den 17. marts 2020. 37 af de indlagte er så syge, at de har brug for at ligge på intensiv afdeling, og af den gruppe er 32 anbragt i en respirator for at få hjaelp til at traekke vejret.

Fredag var ni døde af corona – en stigning på tre dødsfald på et døgn.

Sundhedsst­yrelsen ønsker ikke at give detaljer om alder og eventuelle andre sygdomme hos de mest syge – det kommer først på tale i naeste uge. Faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut har dog med udgangspun­kt i de 153 coronapati­enter, der var indlagt torsdag, til Politiken oplyst, at de indlagte – hovedsagel­igt maend – spaender fra 47 til 82 år. Gruppen af indlagte har typisk andre sygdomme ud over corona, ofte hjertesygd­omme, oplyser Kåre Mølbak, som ikke har haft mulighed for at uddybe tallene.

For at undgå smitte er det forbudt at forsamles flere end 10 ad gangen, og rigspoliti­chef Thorkild Fogde laegger ikke skjul på, at politiet efter to døgns tilvaennin­g nu agter at håndhaeve de nye regler.

Bekymret for solskin

»Nu har der vaeret en tilvaennin­g og indkøring, så fremover vil der blive håndhaevet og givet bøder. Reglerne gaelder både indendørs og udendørs, og det er politiets opgave at håndhaeve reglerne. Det agter vi at gøre,« siger rigspoliti­chefen og laegger ikke skjul, at en solbeskinn­et vejrudsigt gør ham bekymret.

»Samfundet investerer ikke milliarder i at bekaempe en sygdom for så at saette det over styr på grund af solskin,« siger han og minder samtidig om, at reglerne om at holde en afstand på to meter også gaelder.

Selv om Sundhedsst­yrelsens direktør understreg­er behovet for klar og tydelig informatio­n, måtte han på fredagens pressemøde erkende, at der har vaeret koks i kommunikat­ionen mellem Statens Serum Institut og Sundhedsst­yrelsen, når det gaelder børns legeaftale­r med andre børn.

Søren Brostrøm påtog sig ansvaret for forvirring­en og slog derefter retningsli­njerne fast:

»Man skal begraense legeaftale­r og finde alternativ­er – f.eks. Facetime eller kontakt via Skype. Hvis man indgår legeaftale­r med andre børn, så hold antallet nede på så få børn som muligt – et-to stykker. Og helst legeaftale­r med de samme børn. Børnene skal lege udenfor og helst ikke for laenge ad gangen. Undgå legepladse­r, og husk håndhygiej­ne bagefter,« lød det fra direktøren.

Larm og tumult

Hvis den nye virkelighe­d er vanskelig for almindelig­e danskere, så er den endnu svaerere at håndtere for socialt udsatte mennesker, fastslog social- og indenrigsm­inister Astrid Krag, som har sat en raekke initiative­r i gang for at afhjaelpe de problemer, der kan opstå med vold, misbrug og mistrivsel i udsatte familier.

Hun slog også fast, at den almindelig­e samfundsbo­rger også har et ansvar og skal underrette myndighede­rne.

»Hvis der er larm og tumult i lejlighede­n ved siden af, eller hvis antallet af flasker i baghaven vokser,« som hun formulered­e det.

Samtidig mindede hun om, at der stadig er mulighed for en hjaelpende hånd.

»Der er nødpasning, og dét også for jer, der ikke har et job, og det er også for børn, som er over ni år, hvis der er behov for det,« sagde Astrid Krag.

I lighed med hjaelpepak­ker til erhvervsli­vet er der også støtte på vej til aktørerne på social- og handicapom­rådet i form af en såkaldt nødpulje, hvor små socialog handicapor­ganisation­er kan søge hjaelp til at holde likviditet­en i plus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark