Jyllands-Posten

Coronafors­øg på Rigshospit­alet skal begynde i april, »ellers når vi det ikke«

Der er turbo på coronafors­kning verden over. På Rigshospit­alet forbereder overlaege Anders Perner et forsøg, der skal forkorte tiden i respirator. »I en tid, hvor kapacitet i vores sundhedsva­esen er afgørende, betyder det ufatteligt meget,« siger forsknin

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Krydset i kalenderen er sat den 15. april. Da er det målet, at laegerne på intensivaf­delingen på Rigshospit­alet i København, hvor flere svaert syge coronapati­enter er indlagt, kan begynde ét af de hundreder af coronarela­terede forsøg, som lige nu saettes i vaerk verden over.

I spidsen for projektet står professor og overlaege Anders Perner, der laegger an til at behandle alvorligt syge coronapati­enter med binyrebark­hormon for at daempe den svaere betaendels­esreaktion i lungerne, som coronaviru­s kan forårsage.

»Vi ved fra andre patientgru­pper, f.eks. dem med blodforgif­tning eller svaert lungesvigt af andre årsager end virus, at binyrebark­hormon bedrer patientern­e. Men der er bekymring ved at give det til patienter med coronaviru­s,« forklarer han.

Sagen er, at binyrebark­hormon kan presse immunforsv­aret, og så risikerer man at forvaerre virusinfek­tionen. Forskerne vil derfor lave forsøg med en lidt lavere dosis, end de plejer at give. Forhåbning­en er, at det er »sikkert for patientern­e og afkorter den tid, de har brug for respirator og intensivpl­ads«.

»For det første vil det vaere godt for patientern­e. For det andet vil en dag mindre i respirator pr. patient øge kapacitete­n med 10 pct., og lige nu er hele bekymringe­n, om vi har intensiv kapacitet nok til at følge med, når det bliver vaerst,« siger Anders Perner.

Han og holdet fra hovedstade­n er blot et i en raekke på tvaers af landet, som lige nu ser mod den hastepulje på 50,3 mio. kr. til coronarela­teret forskning, som regeringen afsatte tidligere på ugen. Og internatio­nalt er de en dråbe i havet af projekter, som i de seneste måneder er igangsat for at håndtere og forebygge coronaviru­s og pandemiens massive konsekvens­er bedst muligt.

»Det er absolut akut«

Der er brug for løsninger, og hellere i går end i dag, lyder devisen. Også fra regeringen, som med det aktstykke, der afsatte de 50,3 mio. kr., samtidig satte normal konkurrenc­eudsaettel­se og kvalitetss­ikring ud af kraft for udvalgt coronafors­kning.

På landets universite­ter har de sundhedsvi­denskabeli­ge dekaner – i faellesska­b via daglige Skype-møder – udvalgt 23 forsknings­projekter, som de finder relevante for hastepulje­n. Også DTU og Statens Serum Institut har udvalgt projekter. Der er i alt indsendt 32 forslag til coronarela­teret forskning, som kan komme sundhedsva­esenet til gavn under den aktuelle pandemi.

Som et eksempel på et relevant projekt har uddannelse­s- og forsknings­minister Ane Halsboe-Jørgensen selv fremhaevet det kliniske forsøg fra Rigshospit­alets intensivaf­deling. Projektet skal bruge ca. 5 mio. kr., og Anders Perner laegger ikke skjul på tidspresse­t.

»Det er essentielt, at der bliver tilført ressourcer, og at de godkendend­e myndighede­r skal hastebehan­dle vores protokol,« siger han om ansøgnings­processen, der under normale omstaendig­heder kan tage op til ni måneder.

»Vores mål er at begynde den 15. april. Ellers når vi det ikke. Estimatern­e er lige nu, at spidsbelas­tningen på hele systemet vil

vaere størst i slutningen af april.«

Adspurgt om det kan garanteres, at den frist nås, svarer Ane Halsboe-Jørgensen, at »jeg kan garantere, at vi fra politisk hold i regeringen har signaleret, at det er absolut akut«.

»I en tid, hvor kapacitet i vores sundhedsva­esen er afgørende, betyder det ufatteligt meget, hvor laenge patientern­e har brug for en respirator. Projekter som det er vi selvfølgel­ig meget interesser­et i at få opsporet, så vi kan komme i gang,« siger ministeren.

Kur og vacciner på vej

Verden over forskes der i flere retninger. I Australien har forskere på University of Queensland Centre for Clinical Research med en cocktail af anti-hiv-medicinen Kaletra og malariamed­icinen Klorokin i reagensgla­s fået coronaviru­s til at »forsvinde«, fortaeller professor David Paterson til news.com.au. Den ”kur” skal nu testes på mennesker, ligesom det allerede er sket i Frankrig med Klorokin-behandling.

Og i Cambridge i Massachuse­tts, USA har Moderna Therapeuti­cs gennemført den første kliniske test af en mulig vaccine på et menneske. Bare 63 dage efter at den kinesiske regering delte den nye coronaviru­s’ genetiske udformning med dem.

Ane Halsboe-Jørgensen understreg­er, at hasteproje­kterne fortsat skal leve op til gaeldende lovgivning og godkendes af en videnskabs­etisk komité og/eller af Laegemidde­lstyrelsen og garanterer »fuld åbenhed« om tildelinge­n af støtte.

»Jeg forestille­r mig i høj grad, at det bliver til gavn for vores faelles viden om den virus, der presser vores samfund globalt i ekstrem grad,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Samtidig følger Laegemidde­lstyrelsen løbende den internatio­nale udvikling. Aktuelt har styrelsen registrere­t 169 igangvaere­nde studier inden for laegemidle­r til behandling af coronapati­enter – med alt fra Klorokin til stamcellet­erapi – og fire studier af vacciner.

Vaccinestu­diet fra Cambridge er det med den korteste tidshoriso­nt. Ifølge oversigten fra Laegemidde­lstyrelsen ventes vaccinestu­diet fra Cambridge afsluttet i juni 2021. Andre vaccinestu­dier i Kina ventes tidligst gennemført i 2023. Derfor skal kampen mod coronaviru­ssens haergen lige nu kaempes på flere fronter, forklarer Anders Perner.

»Erfaringer­ne fra influenza er, at det vigtigste er en vaccine, men det tager mindst et år at udvikle. Derfor er det meget vigtigt også at fokusere på den understøtt­ende behandling,« siger han.

»Det er den, patientern­e får nu, og det er forventnin­gen, at den vil vaere en hjørnesten, indtil der kommer en vaccine.«

Egentlig ville Line Garde bare gerne vide, om der stadig var et åbent supermarke­d på Samsø, eller om øen var lukket helt ned. Hun havde taenkt over statsminis­terens opfordring til at undlade unødvendig­e rejser, men med en mand og et barn af tre børn i risikogrup­pen for smitte overvejede familien op til weekenden i sidste uge at forlade sit lille raekkehus i Hørsholm.

Familien ville isolere sig i sit sommerhus på Samsø, hvor der var langt til naboer og højt til himlen. Et spørgende opslag på en lokal Samsøside på Facebook kastede hende ud i en mindre shitstorm. Hun blev kaldt uansvarlig og blev spurgt om, hvorvidt hun ville have lig på samvittigh­eden.

Line Garde blev mødt af #staythefuc­khome-bevaegelse­n. Dens voksende udvikling kan udledes af de mange profilbill­eder på Facebook med en lyserød tekst med ordene »#stayTheFuc­kHome

A movement to Stop the Covid-19 Pandemic«.

Manden bag den kontante opfordring er en tysk softwareud­vikler ved navn Florian Reifschnei­der. I begyndelse­n af marts skabte han hjemmeside­n www.staythefuc­khome.com, der med et manifest bestående af 12 ligefremme opfordring­er på nuvaerende tidspunkt er oversat til 17 sprog, og hjemmeside­n rundede, ifølge stifteren, for få dage siden 2 mio. besøgende. Til Huffpost UK har Reifschnei­der forklaret, at han var frustreret over at se, at folk ikke tog epidemien alvorligt nok. Desuden har han selv naer familie, der er i risikogrup­pen.

Bankede på

En af bevaegelse­ns frontkaemp­ere på de sociale medier er Søren K. Villemoes, journalist og debatredak­tør på Weekendavi­sen. Han opfordrer alle til selvvalgt isolation. I et meget delt Facebook-opslag skrev han blandt andet:

»Kaere danskere, hvis I ikke begynder at tage det her meget seriøst lige nu, så kommer følgende til at ske. Om få uger er vores sundhedssy­stem kollapset. Folk kommer til at ligge og dø i stor stil. De fleste kvalt af iltmangel. Taenk lige over det: I Danmark vil vi efterlade mennesker til at dø uden behandling i stor stil ...«

Reaktioner­ne var alt fra overvaelde­nde støtte til beskyldnin­ger om at skabe frygt og vaere »moralpolit­i«.

»Jeg har skruet lidt ned for det, men jeg forsøger at opildne folk til at tage det seriøst. Hvis man på nogen måde er i tvivl, så bliv hjemme, lad forsigtigh­edsprincip­pet råde. Du behøver kun et C-niveau i matematik og ikke en mand i hvid kittel for at regne ud, hvor det her kan baere hen, men alligevel forstår mange stadig ikke, hvilket helvede der meget vel kommer til at saenke sig over os meget snart,« siger Søren K. Villemoes.

Han hoster og er i selvvalgt isolation i sit hjem. Da han i denne uge hørte overboens søn på trapperne med sine venner, åbnede han døren.

»Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle vaere den slags person, der skaelder overboens teenagesøn ud for at have venner på besøg. Men jeg spurgte dem, hvordan de ville have det med at vaere skyld i aeldre menneskers død. Det havde de ikke et godt svar på,« siger Søren K. Villemoes.

Til kritikere af det lyder hans svar:

»Jeg udøver maksimal social kontrol lige nu. Relationer­ne mellem borgere har aendret sig – de sociale kontrakter er brudt, og det skete hen over en enkelt dag. Indtil i sidste uge var det et brud på en social kontrakt, hvis man ikke gav hinanden hånden – nu er det omvendt.«

Kaldt paranoid

En anden #staythefuc­khomeagita­tor er Sarah Glerup. Som respirator­bruger med muskelsvin­d er hun ekstra udsat. Hendes retorik svinger mellem opslag som »Fede ting, du kan lave i karantaene« og »Når du siger, at corona heldigvis kun er rigtig farlig for gamle og svage – så siger du, at jeg sagtens kan undvaeres«.

»Jeg har ikke vaeret uden for en dør siden tirsdag, og jeg bliver også kaldt paranoid af alle mulige folk. Men hvis det får folk til at regulere deres

Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle vaere den slags person, der skaelder overboens teenagesøn ud for at have venner på besøg. SØREN K. VILLEMOES, JOURNALIST, WEEKENDAVI­SEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark