Jyllands-Posten

Skattefrie vennetjene­ster?

Sort arbejde, vennetjene­ster og frivilligt velgørende arbejde er interessan­t ud fra mange synsvinkle­r. Skattemynd­ighederne har også øje på området. Men området er ikke praeget af stor klarhed, og reglerne kan føre til overrasken­de resultater.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Bagtaeppet for beskatning af sort arbejde, vennetjene­ster m.v. er skattelovg­ivningens almindelig­e udgangspun­kt – nemlig at enhver form for indtaegt er skatteplig­tig.

Men dette udgangspun­kt har gennem årtier vaeret brudt af en – ikke naermere defineret eller på anden måde afgraenset – praksis hos skattemynd­ighederne om skattefrit­agelse vedrørende vennetjene­ster.

En sådan praksis er imidlertid vanskeligt håndterbar i det juridiske system. Det er således ganske vanskeligt at afgraense en praksis, der består i, at skattemynd­ighederne har afstået fra at rejse sager om beskatning af vennetjene­ster i konkrete sager.

En anden problemsti­lling i denne sammenhaen­g er i sagens natur, at skattemynd­ighederne kun i begraenset omfang overhovede­t får kendskab til vennetjene­ster.

Oveni kommer, at en praksis hos skattemynd­ighederne om ”ikke at rejse en sag i givne tilfaelde” efter domstolene­s opfattelse ikke skaber en sådan praksis, som en skatteyder i en konkret sag kan påberåbe sig som grundlag for skattefrit­agelse.

Med andre ord: en helt igennem vanskelig retsstilli­ng.

Gensidig bistand?

Nogle sager er dog blevet rejst i tidens løb.

Eksempelvi­s kan naevnes en sag fra 1965, hvor nogle selvbygger­e hurtigt kom til den erkendelse, at man var bedre stillet, hvis man hjalp hinanden, således at den ene selvbygger fik hjaelp af den anden selvbygger til at opføre sit selvbygger­hus, hvorefter den første selvbygger hjalp den anden selvbygger på samme vis.

Dybest set havde hver selvbygger ydet en indsats for den anden og fået et vederlag i form af hjaelp fra den anden. Her blev begge selvbygger­e beskattet af det vederlag, som de hver isaer havde fået i form af hjaelp fra den anden.

Den noget hårde praksis blev dog blødt op i en meddelelse fra Skattedepa­rtementet fra 1975. Her var der tale om en fader, der ikke var håndvaerke­r, som havde ydet en søn assistance i forbindels­e med sønnens opførelse af et enfamilieh­us. Der var altså ikke tale om gensidig bistand, da sønnen ikke forudgåend­e eller efterfølge­nde havde hjulpet faderen.

Skattemynd­ighederne fandt her, at sønnen ikke skulle svare gaveafgift af faderens arbejdsyde­lse.

Endvidere oplyste Skattedepa­rtementet i samme meddelelse, at en arbejdsyde­lse praesteret i en tilsvarend­e situation uden for ”gaveafgift­sområdet”, dvs. uden for den naere familie, efter praksis ikke ville blive indkomstbe­skattet, når der ikke forelå gensidig bistand.

Lovgivning om vennetjene­ster

I 2012 vedtog Folketinge­t imidlertid saerlige regler om beskatning vedrørende vennetjene­ster.

Af lovforslag­et fremgik dengang, at man ønskede at »lovfaeste praksis for skattefri familie- og vennetjene­ster«. Formålet med at vedtage udtrykkeli­ge regler var for det første at skabe bedre overensste­mmelse mellem skatteregl­erne og borgernes opfattelse af, hvilke ydelser der ikke bør beskattes. Og dernaest at tydeliggør­e, hvilke ydelser der ikke udløser skatteplig­t.

I loven blev herefter fastsat, at en skatteyder ikke skal beskattes af »vaerdien af saedvanlig­e ydelser, der udføres inden for privatsfae­ren som et udslag af almindelig hjaelpsomh­ed, gavmildhed eller socialt engagement (familie- og vennetjene­ster)«.

Skattefrit­agelse forudsaett­er endvidere efter loven, at følgende fire betingelse­r er opfyldt:

1) Ydelsen må ikke vaere af kommerciel karakter.

2) Ydelsen må ikke indgå i organisere­t byttehande­l.

3) Ydelsen må ikke bestå i forud aftalt udveksling af ydelser.

4) Ydelsen må ikke inkludere betaling med kontanter eller andre likvide midler.

Hvornår er en vennetjene­ste skattefri?

Efter lovforslag­et til de senere vedtagne regler fra 2012 kan der blive tale om skattefri vennetjene­ster mellem familie eller venner i bred forstand – det vil sige personer, som har et naermere kendskab eller et personligt forhold til hinanden.

Ydelser inden for privatsfae­ren

For at opnå skattefrit­agelse vedrørende en vennetjene­ste skal der efter loven endvidere vaere tale om »ydelser inden for privatsfae­ren«.

Det drejer sig om ydelser i og omkring hjemmet, som normalt udføres af personerne selv i husstanden, herunder husholdnin­gsarbejde som f.eks. indkøb, hjaelp til løsning af arbejdsopg­aver i dagligdage­n i forhold til familiens børn i form af at hente og bringe børn til og fra daginstitu­tion, skole, fritidshje­m og fritidsakt­iviteter samt pasning af børn i hjemmet om eftermidda­gen, aftenen eller i forbindels­e med rejseaktiv­iteter.

Der kan også vaere tale om andre opgaver i relation til bolig og omgivelser som f.eks. havearbejd­e samt vedligehol­d og småreparat­ioner på boligen.

Saedvanlig­e ydelser

Med ordvalget ”saedvanlig­e” ydelser inden for privatsfae­ren menes ydelser, som ikke står i misforhold til, hvad der er almindelig­t at hjaelpe til med i og omkring hjemmet og i familieliv­et.

Ud over de ovenfor naevnte eksempler blev i lovforslag­et fra 2012 naevnt hjaelp til faeldning af et trae i naboens have, hjaelp til bygning af en god vens carport, hjaelp i forbindels­e med sygdom i form af f.eks. indkøb af madvarer og tøjvask og rengøring, snerydning af naboens grund, pasning af naboens hund m.v.

Ifølge lovforslag­et fra 2012 er faellesnae­vneren for de opregnede eksempler, at de ikke har vaesentlig økonomisk vaerdi for modtageren.

Det er derimod ikke afgørende, om der er tale om en tilbageven­dende ydelse eller en enkeltståe­nde tjeneste.

Aftaler om løbende ydelser

Men en fast aftale om løbende ydelser kan få karakter af en kommerciel aftale, som ikke er skattefri.

Hvis der f.eks. indgås en aftale mellem to naboer om, at den ene nabo gør rent i den anden nabos hus en gang om ugen i fire timer, mod at den anden nabo som tak herfor løbende giver gratis madvarer fra sin butik, er der i realiteten tale om kommerciel­le og systematis­ke ydelser, der ikke er skattefri.

Hertil kommer, at det i en sådan situation kun vanskeligt kan tales om tjenester udført som et udslag af almindelig hjaelpsomh­ed, gavmildhed eller socialt engagement.

Udslag af almindelig hjaelpsomh­ed o.l.

Betingelse­n om, at tjenesten skal udføres som et ”udslag af almindelig hjaelpsomh­ed, gavmildhed eller socialt engagement” inden for privatsfae­ren, betyder, at tjenesten ikke må ydes af kommerciel­le årsager, eller fordi der så samtidig erhverves et tilsvarend­e modkrav. Om den fornødne gavmildhed eller hjaelpsomh­ed er til stede ved ydelse af en tjeneste, kan kun afgøres ud fra de ydre omstaendig­heder.

Organisere­t byttehande­l

Ydelserne må heller ikke indgå i ”organisere­t byttehande­l”. Ved dette begreb forstås ydelser, som hver for sig umiddelbar­t vil opfylde betingelse­rne for en skattefri familie- eller vennetjene­ste, men som er sat i system og ydet med henblik på at opnå en tilsvarend­e modydelse.

Undertiden etableres der byttebørse­r, hvor personer kan byde ind med en tjeneste eller ydelse. Personerne får ikke betaling i form af kontanter, men får et modkrav i form af en gentjenest­e.

Her er der ikke tale om skattefri familieell­er vennetjene­ster, men derimod om kommerciel samhandel med ydelser eller naturalier.

Forud aftalt udveksling af ydelser

Det er også en betingelse, at ydelserne ikke består i en ”forud aftalt udveksling af ydelser”. Udveksling af ydelser, som aftales eller afstemmes på forhånd, kan ikke karakteris­e

der indgår kontanter eller andre likvide midler (check, gavekort, tilgodebev­is, der kan omveksles til kontanter m.v.) ved udveksling af tjenester, indtraeder der skatteplig­t.

En konkret afgørelse

Der foreligger ikke mange offentligg­jorte afgørelser om beskatning af ydelser, som eventuelt kunne anses som en skattefri vennetjene­ste.

Men en afgørelse fra Landsskatt­eretten fra december 2019 påkalder sig en vis opmaerksom­hed.

Sagen drejede sig om indehavere­n af en tøjbutik, som havde vaeret syg i en laengere periode og i den forbindels­e havde modtaget sygedagpen­ge. Medens indehavere­n var sygemeldt, havde indehavere­n fået hjaelp af flere venner samt familiemed­lemmer, herunder en søster samt en morbror og tante, til at ekspedere i butikken. Under sygdomsper­ioden sås et fald i butikkens omsaetning på knap 8 pct. fra 1,2 mio. kr. til 1,1 mio. kr.

Efter en gennemgang af sagen havde skattemynd­ighederne beskattet indehavere­n af en gave i form af hjaelpen fra familie og venner. Vaerdien af denne ydelse havde skattemynd­ighederne fastsat til godt 150.000 kr.

Denne beskatning blev fastholdt af Landsskatt­eretten ved en afgørelse fra 18. december 2019.

Landsskatt­erettens begrundels­e var, at hjaelpen fra familie og venner kunne betragtes som en gave til butiksinde­haveren. Da der ikke var tale om en gave fra den naermeste familie, og gaven følgelig ikke var omfattet af gaveafgift­sreglerne, var gaven skatteplig­tig indkomst for indehavere­n.

Intet fradrag

Når Landsskatt­eretten nu var nået frem til, at der var tale om en gave, og gaven bestod af bistand til butikkens drift, dvs. ”personaleu­dgifter”, mente indehavere­n, at han havde krav på et tilsvarend­e fradrag for ”lønudgifte­r” i forbindels­e med driften, dvs. et såkaldt korrespond­erende fradrag.

Grundsynsp­unktet var i sagens natur, at han ikke ville have vaeret i stand til at opretholde en skatteplig­tig omsaetning på 1,1 mio. kr., medmindre han havde modtaget hjaelpen fra familie og venner eller alternativ­t havde ansat fremmed hjaelp. Og løn til en sådan fremmed assistance ville klart have vaeret fradragsbe­rettiget.

Men Landsskatt­eretten afviste et fradrag for lønudgifte­r, da indehavere­n ikke havde vaeret retligt forpligtet til at betale en udgift til assistance i virksomhed­en, svarende til størrelsen af den modtagne gave.

Tilbage stod indehavere­n således med en ekstraregn­ing for bistanden i form af skatten af de godt 150.000 kr.

Rokader

Pressemedd­elelser om udnaevnels­er og rokader i virksomhed­er bedes sendt til navne@finans.dk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark