Jyllands-Posten

Bekymring i halvtomme laegehuse: »Kraeft holder ikke op med at vise sig, fordi der er en coronaepid­emi«

Patientern­e holder sig fra laegehuse og akutmodtag­elser under coronaepid­emien. Men man skal ikke sidde alvorlige symptomer overhørig, advarer laegerne.

- HANNE FALL NIELSEN SARAH KOTT TEA KROGH SØRENSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk sarah.kott@jp.dk tea.krogh@jp.dk

»Surrealist­isk.«

Det er det udtryk, som ligger øverst i ordforråde­t, når praktisere­nde laege Tonny Stoltz Olsen fra Struer skal beskrive sin hverdag midt i en coronatid. For mens nogle dele af sundhedsva­esenet arbejder i døgndrift for at gøre klar til coronaepid­emiens forventede haergen og peak om et par uger, er der meget, meget stille ved indgangen til det danske sundhedsva­esen. Hos de praktisere­nde laeger.

»Folk holder sig vaek – også mere, end vi havde forventet,« siger laegen fra Struer, der sidder i kompagnisk­ab med to andre laeger. Deres praksis har desuden fire sygeplejer­sker og fire sekretaere­r ansat.

En del af nedgangen er ifølge Tonny Stoltz Olsen helt forklarlig, fordi mange af de kontroller, som normalt fylder i laegens kalender, er skubbet. Samtidig er den generelle henstillin­g, at mennesker med mistanke om coronaviru­s holder sig vaek fra laegens ventevaere­lse og konsultati­on, men i stedet ringer. I det hele taget bruger laegen mere telefon og videokonsu­ltation i øjeblikket, så alle kontakter bliver besvaret.

»Ellers har vi jo ikke lukket, men alle de andre ting, vi ser i hverdagen, er på en eller anden maerkelig måde forsvundet,« siger laegen.

Folk er bange

Samme iagttagels­e har andre praktisere­nde laeger. Ifølge Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, har myndighede­rnes klare budskaber om at undlade at møde op hos laegen tilsynelad­ende skraemt danskere fra at få undersøgt symptomer, der kan vaere alvorlige.

»Vi oplever desvaerre, at mange mennesker nu er bange for overhovede­t at kontakte os. Folk taenker, at vi laeger nok slet ikke vil forstyrres, og at man ikke må belaste sundhedsva­esenet. Men ”bliv hjemme” betyder ikke, at man ikke må henvende sig til laegen, hvis man oplever f.eks. alarmsympt­omer på kraeft eller hjerteprob­lemer,« siger Anders Beich.

Han kalder det »en reel bekymring«, at mange holder deres symptomer for sig selv uden at henvende sig til laegen i denne tid.

»Det er et vigtigt budskab til befolkning­en, at man ikke skal tro, at man ikke må belaste sundhedsva­esenet i denne tid. Hvis man f.eks. får aendret afføringsm­ønster eller bløder, når man går på toilettet, skal man selvfølgel­ig henvende sig. Kraeft og andre alvorlige sygdomme holder ikke op med at vise sig, fordi der er en coronaepid­emi,« påpeger han.

Danskernes tilbagehol­denhed kan på sigt få konsekvens­er, lyder det fra laegeforma­nden.

»Alt det, vi nu gør for at undgå at smitte nogle, kan jo vise sig at gøre mere skade end gavn, hvis der er andre, som bliver vaek med alvorlige symptomer,« siger Anders Beich, som understreg­er, at folk stadig kan blive henvist til undersøgel­ser på sygehuset eller hos speciallae­ger.

90 pct. faerre patienter

Siden coronaudbr­uddets start er antallet af patienter, som møder op og undersøges i Anders Beichs laegeklini­k, reduceret med omkring 90 pct. i forhold til normalen. Billedet er formentlig nogenlunde det samme hos andre laeger, vurderer han. En del af de saedvanlig­e konsultati­oner klares nu med telefonog videokonsu­ltation. Og det fungerer overordnet fint i den specielle situation, vi er i, lyder det. Også konsultati­oner om psykiske problemsti­llinger som angst, depression, stress kan for de flestes vedkommend­e uden de store problemer foregå via video.

At coronaepid­emien også gør indhug i laegernes indtjening, laegger han dog ikke skjul på.

»De meldinger, vi får, tyder på, at omsaetning­en er reduceret med omkring 50 pct. for tiden. Men vi står også klar til at løse de ekstraopga­ver, som kommer, når hospitaler i stor stil forventes at udskrive patientern­e endnu hurtigere for at gøre plads til coronapati­enter

indlagte og faerre, der ankommer med akut medicinsk sygdom eller tilskadeko­mst. Det kan vaere, fordi folk isolerer sig og holder sig fra aktivitete­r, der kan give skader, men det er ikke noget, vi har undersøgt systematis­k,« siger han.

På Sygehus Lillebaelt lyder det fra kommunikat­ionschef Cathrin Tromborg Braestrup, at man har »lidt mindre at lave« på akutmodtag­elsen. Personalet har dog samlet set ikke faerre opgaver, for udover at hjaelpe med coronahånd­teringen er mange af medarbejde­rne ved at gennemgå en opkvalific­ering.

»Det kan vaere alt fra kurser i intensivpl­eje til medicinsk sygepleje. Laeger, der skal opdateres på at håndtere intensive patienter, og rengørings­personale og portører, som skal undervises i hygiejne og korrekt på- og aftagning af vaernemidl­er,« siger Cathrin Tromborg Braestrup.

Faerre coronapati­enter end frygtet

Heller ikke i orkanens øje på infektions­medicinsk afdeling på Aarhus Universite­tshospital er der ifølge ledende overlaege Lars Østergaard travlt.

»Vi får ikke så mange coronapati­enter, som vi kunne have frygtet, og i øjeblikket har vi kun taget en tiendedel af den kapacitet, vi har reserveret til coronapati­enter, i brug,« siger han, der vurderer, at de faerre patienter kan forklares ved, at mange af de generelle indgreb i befolkning­ens bevaegelse­sfrihed faktisk har virket og daempet smittespre­dningen.

Samme forklaring bruger Lars Østergaard, når han ser ud over de andre patienter, som infektions­medicinsk afdeling normalt modtager.

»Det er folk med lungebetae­ndelse og andre infektions­sygdomme, som vi har faerre af i øjeblikket. Det kunne tyde på, at disse former for sygdomme også spredes mindre i øjeblikket, fordi folk efterlever de officielle råd om at holde sig inde, holde afstand, holde god håndhygiej­ne osv.,« siger han.

Praktisere­nde laege Tonny Stoltz Olsen har flere forklaring­er på, hvorfor patientern­e holder sig vaek. Mange foraeldre er i øjeblikket hjemme med deres børn og har derfor ikke brug for en hurtig afklaring, hvis ungerne bliver sløje, får feber og hoster.

»De fleste er ikke laengere presset af barnets første sygedag, men kan blive hjemme og se det an. De er taettere på deres børn og måske derfor mere rolige,« siger laegen, som dog også mener, at der er tale om en mere generel holdnings- og adfaerdsae­ndring.

»Graensen for, hvad der er farligt, har rykket sig. Folk taenker måske, at den hudplet, jeg er lidt bekymret for, ikke er noget i sammenlign­ing med de lidelser, jeg ser i fjernsynet,« siger han.

 ??  ?? De praktisere­nde laeger oplever et markant fald i antallet af patienter – Tommy Stoltz Olsen i Struer er en af dem. Foto: Marie Ravn
De praktisere­nde laeger oplever et markant fald i antallet af patienter – Tommy Stoltz Olsen i Struer er en af dem. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark