Jyllands-Posten

EU-TILTAG MOD CORONAKRIS­EN

-

lignende i fremtiden? Der kommer helt sikkert en tid for den debat. Men set fra vores side har EU og kommission­en i saerdelesh­ed inden for meget kort tid og over for en epidemi, der har udviklet sig meget hurtigt, brugt alle til rådighed stående midler og vist stor fleksibili­tet. Noget har virket godt, noget har virket mindre godt. Alle laerer under krisen. Og vi vil komme til et tidspunkt, hvor vi vil reflektere over erfaringer­ne og over, hvordan ting kan forbedres til fremtiden.«

Krigen kraever Marshall-hjaelp

På torsdagens topmøde bliver et andet centralt punkt økonomien.

De fleste lande har lanceret deres egne hjaelpepak­ker for at holde hånden under isaer små og mellemstor­e virksomhed­er med støtte og lån for milliarder af euro.

Det skal hjaelpe landene gennem den aktuelle krise. Men det er kun begyndelse­n.

»Vi ved ikke, hvornår, men der kommer en anden bølge, hvor økonomien skal kickstarte­s igen. Europa står foran to opgaver. Dels

EU’s institutio­ner har taget en raekke initiative­r mod krisen, bl.a.:

Lukket de ydre Schengengr­aenser og foreslået ”grønne baner” til godstransp­ort over de lukkede indre graenser. Arrangeret faelles indkøb af masker, handsker og andet medicinsk udstyr og indkøbt udstyr som masker og respirator­er til EU-lagre for 50 mio. euro.

Fået Netflix og Youtube til at saenke opløsninge­n på streaming for at mindske presset på internette­t.

Tilladt flyselskab­er at beholde slots i lufthavnen­e, selv om de i en periode ikke gør brug af dem. Øget forskninge­n i coronaviru­s med ca. 90 mio. euro.

Hjulpet EU-borgere hjem. Dispensere­t fra regler om statsstøtt­e til hjaelpepak­ker og åbnet for brud med normal budgetdisc­iplin.

Den Europaeisk­e Centralban­k har sat 750 mia. euro af til at opkøbe statsgaeld.

Sat 37 mia. euro af til at modvirke krisen.

skal vi holde et samfund sammen, mens økonomien bremser fuldstaend­ig op. Dels skal vi på et tidspunkt genstarte en økonomi, som vi selv har bremset i to, tre, fire måneder. Det har vi aldrig prøvet før,« siger José Torreblanc­a fra Madrid.

Det var også fra Spanien, der i weekenden kom et opråb om en ny ”Marshall-plan”. Premiermin­ister Pedro Sanchez opfordrede til »den største mobiliseri­ng af økonomiske og materielle ressourcer i historien«.

»Europa er i krig med coronaviru­ssen, så vi må svare med alle vores våben og alle vores instrument­er. Der er ingen undskyldni­ng for ikke at mobilisere alt,« sagde han ifølge Financial Times.

I tirsdags var eurozonens finansmini­stre samlet foran deres videoskaer­me for at drøfte faelles svar mod den økonomiske krise, der følger coronaviru­ssen, og som har født dystre prognoser om negative vaekstrate­r på omkring 10 pct. i år i de mest udsatte lande.

Interessen samler sig om den Europaeisk­e Stabiliser­ingsmekani­sme (ESM), der blev født af finanskris­en. Fonden er på 500 mia. euro, omkring 4 pct. af eurozonens bruttonati­onalproduk­t, der kan belånes i svaere tider.

Isaer Spanien, Frankrig og Italien presser på, for at ESM’en skal kunne bruges mod coronakris­en, mens andre ikke mener, krisen er stor nok endnu.

»Vi kører gennem tågen, og vi ved ikke, hvordan naeste fase ser ud. Det er godt, at vi har ESM i vores vaerktøjsk­asse. Vi mener, der er klar logik at holde den i arsenalet og ikke fyre den af for tidligt,« sagde Hollands finansmini­ster Wopke Hoekstra i en kommentar efter mødet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark