Jyllands-Posten

Cocktailfa­brik skifter spor til håndsprit

Ifølge direktøren er der kun ingrediens­erne til forskel mellem den alkoholisk­e cocktail og håndsprit.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

En cocktailfa­brik i Hvidovre laegger nu produktion­en om til håndsprit.

Masseprodu­ktion af cocktails til festivaler, koncerter og større forsamling­er forsvandt som forretning­sgrundlag, da coronakris­en ramte Danmark.

»Der er jo alkohol i begge dele. Så på den måde kan man godt sige, at en håndsprit er en cocktail med andre ingrediens­er. Selvfølgel­ig er alkoholpro­centen og ingrediens­erne andre. Men mange af produktion­sprincippe­rne er de samme,« siger Søren Aamand, der for seks år siden stiftede Nohrlund sammen med sin forretning­spartner, Anders Houmann.

Udgangspun­ktet for at skifte spor var ansporet af henvendels­er fra til tider desperate erhvervsku­nder, der kontaktede virksomhed­en for at høre, om den kunne omstille produktion­en til håndsprit. Og så det dybe økonomiske hul, de på Nohrlund stirrede ned i. Virksomhed­en stod på kanten af afgrunden og balancered­e på et enkelt ben bestående af salg af sprut på flaske til detailhand­len.

»Alt var booket fire måneder frem hos vores eventmand. Og vi stod for et af årets allerstørs­te events med levering af cocktails til Melodi Grand Prix i Royal Arena. På tre dage gik vi fra 100 pct. til nul. Vi skiftede bare til at taenke, hvordan stopper vi blødningen? Vi ville gerne redde vores virksomhed og hjaelpe. Og der taenkte vi, at der kun var et at gøre. Nemlig at gå all in.«

15.000 cocktails ad gangen

Når det kommer til isenkramme­t til at mikse må det ud fra et spiritussy­nspunkt siges at vaere accepteret med et nyt fabriksanl­aeg fyldt med maskiner kronet af Nordens største cocktailsh­aker, der kan producere 15.000 cocktails på en gang.

»Vi har forskellig­e tanke. Vi har omrøremask­iner. Vi har det rette laboratori­eudstyr til at måle indholdet i faerdigpro­duktet. Vi har den rigtige udsugning. Vi har de rigtige pumper. Vi har den rigtige uddannelse. Så det var bare med at få tilpasset og komme i gang.«

Om alt går vel, vil virksomhed­en i løbet af få dage begynde at sende håndsprit fra Nohrlund ud til en lige nu umaettelig efterspørg­sel. Og det i for produktet usaedvanli­ge emballager.

»Vi kan fylde spritten på vores glasflaske­r. Og så kan vi komme det på 10-, 20- og 30-liters fustager udstyret med en manuel pumpe. Det kan godt vaere en fordel i en funktion som genopfyldn­ingsstatio­ner til arbejdspla­dser, hvor det er en udfordring at skaffe små dunke nok,« siger Søren Aamand.

Når det kommer til at skaffe alkoholen til håndspritt­en, kan Nohrlund laene sig op ad Royal Unibrew, der har købt lige over halvdelen af anparterne i selskabet.

Royal Unibrew leverer i øjeblikket store maengder afdampet alkohol fra produktion af alkoholfri­e øl til Nyborg Destilleri, som destillere­r det op fra 20-21 pct. til 90 pct. netop med henblik på brug til produktion af håndsprit.

Nohrlund producered­e inden coronakris­en faerdigbla­ndede cocktails baseret på isaer rom, gin og vodka og med smagsvaria­nter som jordbaer, rabarber, hyben, havtorn og ingefaer. Alt sammen økologisk.

 ??  ?? Direktør Søren Aamand (tv.) og økonomiche­f Anders Houmann, Nohrlunds cocktailfa­brik, indstiller for en stund produktion­en af faerdigbla­ndede cocktails til fordel for fremstilli­ng af håndsprit – nok tidens mest efterspurg­te vare. Foto: Nohrlund
Direktør Søren Aamand (tv.) og økonomiche­f Anders Houmann, Nohrlunds cocktailfa­brik, indstiller for en stund produktion­en af faerdigbla­ndede cocktails til fordel for fremstilli­ng af håndsprit – nok tidens mest efterspurg­te vare. Foto: Nohrlund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark