Jyllands-Posten

Alt er lukket ned, og det kan tage år, før rejselyste­n vender tilbage

Flyselskab­er og rejsebranc­hen forbereder sig på, at konsekvens­erne af coronakris­en kan blive meget langvarige. Få tror på et hurtigt comeback for flytrafik og ferierejse­r.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Luftfarten og rejsebranc­hen forbereder sig på, at det kan tage år, før rejselyste­n er tilbage på samme niveau som før coronakris­en. Forventnin­gen er, at usikkerhed­en om bekaempels­en af coronaviru­s i stor stil vil få forbrugern­e til at holde igen med at bestille flybillett­er og pakkerejse­r langt frem i tiden.

Nok så afgørende er det, at epidemien traekker dybe spor i økonomien langt frem. Allerede nu er der udsigt til, at blot få uger med coronaviru­s vil sende store dele af verdensøko­nomien i recession.

Erfaringen fra tidligere økonomiske kriser er, at det vil ramme lysten til at rejse, når det ikke er nødvendigt. Samtidig vil der vaere en bekymring for, om det er sikkert at tage til udlandet.

Dertil kommer, at coronakris­en kan påvirke adfaerden både blandt de fritidsrej­sende og i erhvervsli­vet. Det kan yderligere bidrage til salg af faerre rejser og flybillett­er.

Kriserne

Blandt flyselskab­erne og i rejseindus­trien er der bred enighed om, at denne krise er større end efter terrorangr­ebene i New York, sars, finanskris­en og askeskyen – lagt sammen.

Efter terrorangr­ebene i New York i 2001 blev alle flyvninger i USA suspendere­t, men restriktio­nerne blev lempet efter få dage. I en lang periode faldt rejselyste­n, fordi forbrugern­e var i chok over det spektakula­ere terrorangr­eb, der fik de to tårne i World Trade Center til at styrte sammen. Men efter nogle måneder var den vaerste frygt forsvundet, og langsomt begyndte flytrafikk­en at blive normaliser­et.

Sars-epidemien i 2003 påvirkede isaer den asiatiske flytrafik, mens de globale effekter var mindre.

Finanskris­en, der ramte i slutningen af 2008, trak dybe spor ind i 2009, og først i 2010 vendte vaeksten for alvor tilbage.

Askeskyen lammede flytrafikk­en i nogle dage i 2010, men da asken forsvandt, vendte trafikken tilbage.

Med coronakris­en har luftfarten aldrig oplevet noget lignende. Mange flyselskab­er har stoppet alle flyvninger, og naesten alle andre har reduceret aktivitete­n med mellem 75 og 100 pct. Ingen ved, om det vil vare i uger eller måneder. Den internatio­nale luftfartso­rganisatio­n IATA forudser, at branchen vil miste 44 pct. af omsaetning­en i år i forhold til 2019. Det svarer til mere end 1.700 mia. kr.

Flyselskab­erne

Alle kriser er forskellig­e, men i luftfarten anser man finanskris­en, der ramte i efteråret 2008, som det bedste pejlemaerk­e. Den globale økonomiske nedtur fik flytrafikk­en til at falde markant i de sidste måneder af året og langt ind i 2009. Først i 2010 steg passagerta­llene igen.

Erhvervsli­vet skar dybt i omkostning­erne, og det ramte også rejseaktiv­iteten. Møder, konference­r og forretning­srejser blev udsat eller aflyst. Den langsigted­e effekt har også vaeret maerkbar. Vaeksten i forretning­srejser har ikke vaeret den samme siden finanskris­en, fordi man fandt ud af, at man kunne klare sig med faerre flyvninger. Samtidig fandt erhvervsli­vet ud af, at der var mange penge at spare ved at droppe business class og flyve på økonomikla­sse. På de korte ruter er efterspørg­slen efter de dyre pladser forrest i flyet aldrig vendt tilbage i samme omfang.

Stigende arbejdsløs­hed og usikkerhed om økonomien påvirkede ferietrafi­kken gennem lang tid efter finanskris­en, og der gik et år eller to, før rejselyste­n vendte tilbage til et mere normalt niveau.

SAS forudser, at der vil gå lang tid, før trafikken kommer tilbage på niveau før coronaviru­s.

»Når restriktio­nerne er ophaevet, forventer vi, at trafikken kun gradvis vil vende tilbage, og det forbereder vi os på,« siger Simon Pauck Hansen,

koncerndir­ektør i SAS med ansvar for driften.

Samme melding kommer fra Norwegian, der i disse dage kaemper for at skaffe likviditet og kreditter for at overleve krisen.

»Vi gør klogt i ikke at tro, at der kommer et lynhurtigt rebound. Det kommer til at tage tid. Der vil vaere en periode, hvor folk er bekymrede for, om de udsaetter sig for en risiko ved at rejse til udlandet,« siger Niels Smedegaard, bestyrelse­sformand i Norwegian.

Rejsebranc­hen

Rejsebranc­hen er udfordret som aldrig tidligere. Udenrigsmi­nisteriet fraråder rejser til hele verden, og graenserne i mange lande er lukkede. På få uger er forretning­sgrundlage­t forsvundet fuldstaend­igt, og masser af rejsearran­gører frygter et kollaps.

Nogle få forsøger at holde fast i den ønskesitua­tion, at det meste overstået efter nogle uger, hvorefter forbrugern­e igen vil købe rejser.

De fleste forbereder sig på en langvarig krise, der vil gå hårdt ud over salget af rejser i sommeren, der er branchens absolutte højsaeson.

»Vi har ingen forhåbning­er om bare at vende tilbage til normalen, lige når det her er overstået,« siger Jan Vendelbo, adm. direktør for Spies, Danmarks største rejseselsk­ab.

Han mener, det er naivt at tro, at folk vil stå i kø for at rejse, når restriktio­nerne lempes eller haeves. Forhåbning­en hos Spies er, at man under optimale omstaendig­heder vil nå et salg i juli på 5060 pct. af det normale.

Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheana­lyse, har fulgt rejse- og hotelbranc­hen i 20 år. Også gennem kriser.

»Vi er først nu på vej ind i orkanen, og jeg forventer desvaerre ikke, at styrtdykke­t i efterspørg­slen på flybillett­er, rejser og hotelovern­atninger bare går over, når vi får lov at rejse igen. Der kan gå et år, to år, flere år,« siger han til Standby.dk.

Ole Stouby, adm. direktør i Travelmark­et.dk, tror heller ikke på et hurtigt comeback for rejseindus­trien.

»De økonomiske konsekvens­er vil vaere tunge og gøre ondt. Det skaber utryghed om egen økonomi, og det vil ramme rejselyste­n i lang tid fremover,« siger han.

Han tilføjer, at ekspertern­e taler om en anden bølge i coronaviru­s senere på året. Det bidrager til usikkerhed­en.

I Kina er coronakris­en toppet, men rejselyste­n er ikke vendt tilbage. Ifølge en analyse foretaget af konsulentv­irksomhede­n Boston Consulting Group forventer 43 pct. af kineserne at bruge faerre penge på ferie og rejser i de kommende seks måneder.

Adfaerden

Et andet spørgsmål optager luftfarten og rejseindus­trien: Hvordan vil flere uger eller måneder uden flytrafik eller ferierejse­r påvirke erhvervsli­vets og forbrugern­es adfaerd i årene fremover?

Mange millioner medarbejde­re arbejder hjemmefra, virksomhed­erne har indstillet rejseaktiv­iteterne, og møder og konference­r er blevet aflyst.

I stedet er der skruet voldsomt op for de virtuelle møder. Virksomhed­erne melder om et boom i salget af udstyr til afvikling af videomøder både internt i virksomhed­erne og på tvaers af landegraen­ser.

Muligheder­ne og kvaliteten er blevet langt bedre, og det kan betyde et fald i forretning­srejser, hvis virksomhed­erne finder ud af, at de virtuelle møder er et godt alternativ til dyre og tidskraeve­nde flyrejser, som ovenikøbet belaster CO2-regnskabet.

»Det kan absolut ikke udelukkes, at virksomhed­erne vil se et mindre behov for at rejse med fly. Det kan blive dyrt for flyselskab­erne, der har en god indtjening på forretning­srejser,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Lysten til ferierejse­r er altid vendt tilbage efter perioder med krise, og denne trafik er vokset år efter år i takt med flere billige billetter efter lavprissel­skabernes vaekst.

Nogle eksperter fremhaever, at betingelse­rne denne gang er anderledes. De peger på, at der er stigende bevidsthed om påvirkning­en af klimaet ved flyrejser. Desuden kan eventuelle konkurser og fusioner i europaeisk luftfart bremse konkurrenc­en og føre til højere billetpris­er.

 ??  ?? Luftfarten risikerer at miste 44 pct. af årets omsaetning på grund af coronakris­en.
Foto: AP/Michael Probst
Luftfarten risikerer at miste 44 pct. af årets omsaetning på grund af coronakris­en. Foto: AP/Michael Probst

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark