Jyllands-Posten

Regeringen rykker taettere på dit privatliv i kampen mod corona

Nyt lovforslag vil give endnu flere muligheder for at begraense borgerne i at mødes − potentielt også i eget hjem. Politisk flertal tegner sig.

- STEEN A. JØRGENSSEN MICHAEL HJØLLUND Steen.A.Jorgenssen@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Strømmen af hastepakke­r med hidtil usete og helt ekstraordi­naere tiltag fortsaette­r med at rulle igennem Folketinge­t i et tempo, der normalt ville vaere totalt bandlyst.

Torsdag udtrykte et bredt flertal af partierne opbakning til en raekke nye tiltag, som regeringen kan tage i brug for at begraense smitten af coronaviru­s i samfundet.

Mest opsigtsvae­kkende vil regeringen have mulighed for at stramme det gaeldende forsamling­sforbud, så det fremover skal kunne forbydes at samles mere end to personer, hvis det »måtte vise sig nødvendigt«. Det nuvaerende forsamling­sforbud, der blev indført i sidste uge, forbyder i udgangspun­ktet forsamling­er på mere end 10 personer.

Ifølge Jens Elo Rytter, professor i forfatning­sret ved Københavns Universite­t, skruer regeringen nu de håndtag, den allerede har, helt i bund.

»Hvis man tager de her skridt, så vil der kun vaere ét skud mere i bøssen, og det er et decideret udgangsfor­bud, som vi har set i en raekke andre lande. Det vil jeg opfatte som langt mere problemati­sk ud fra et menneskere­tligt perspektiv,« siger han.

I det hårdt ramte Italien har et udgangsfor­bud vaeret i vaerk i flere uger, mens Spanien er gået i samme retning.

Jens Elo Rytter haefter sig ved, at et muligt forbud mod at forsamle sig mere end to personer vil kunne maerkes langt mere konkret for mange danskere.

»Vi er nu inde i det spaend, hvor det virkelig betyder noget i almindelig­e menneskers hverdag. For hvor tit er du sammen med ti personer? Du er oftere sammen med tre eller fire,« siger han.

I Storbritan­nien og Tyskland er forsamling­er på mere end to personer allerede i udgangspun­ktet forbudt, mens graensen i Østrig og Belgien går ved fem personer.

Hastelov på hastelov

Det er kun to uger siden, at Folketinge­t på én dag vedtog en historisk hastelov på epidemiomr­ådet, som bl.a. gav sundhedsmi­nister Magnus Heunicke mulighed for at indføre forsamling­sforbud samt tvangsindl­aegge eller isolere smittede. De nye stramninge­r, som skal endeligt vedtages tirsdag, er en revidering af denne lov.

F.eks. praecisere­s det, at forsamling­sforbuddet ikke kun gaelder egentlige arrangemen­ter, men også enhver anden situation, hvor folk befinder sig på samme sted.

Personer i samme hustand eller »naermeste pårørende«, f.eks. aegtefaell­er og børn, er dog undtaget.

Men der kan opstå saerlige situatione­r, som bringer forbuddet helt ind i folks private hjem.

»Hvis det måtte vise sig nødvendigt, vil der dog kunne fastsaette­s regler for situatione­r, hvor private boliger benyttes til sammenkoms­ter med personer uden for husstanden, der er forsamlet på en sådan måde, som skønnes at udgøre en saerlig fare for smitte,« står der i lovforslag­et.

»Det viser, at man nu også kommer taettere på folks privatliv. Vi er ikke kun inde og give mulighed for at begraense folks forsamling­sfrihed, men også deres personlige frihed til at omgås deres venner derhjemme,« siger Jens Elo Rytter.

Både Venstre og Liberal Alliance finder dette punkt for vidtgående og efterlyser, at der bliver tilføjet et krav om en dommerkend­else.

Venstres sundhedsor­dfører Martin Geertsen slog fast, at han ser positivt på at støtte tiltag, som regeringen finder nødvendige, men han har flere spørgsmål. Bl.a. hvilke »naere relationer« der vil vaere undtaget de nye regler.

Enhedslist­en afviser ikke nye restriktio­ner: »Vi står i helt usaedvanli­g alvorlig situation. Derfor skal vi kunne lave endnu mere vidtgående tiltag. Men det er afgørende for os, at det ikke bliver på bekostning af frihedsret­tighederne,« sagde gruppeform­and Jakob Sølvhøj (EL).

Nye Borgerlige advarer

Nye Borgerlige har ikke taget stilling til lovforslag­et, men har store forbehold.

»Indtil der ligger en overbevise­nde argumentat­ion for, at vi bliver nødt til at handle på det her og nu, bør magten blive hos Folketinge­t og rettighede­rne blive hos befolkning­en,« sagde sundhedsor­dfører Lars Boje Mathiesen (NB) under debatten i Folketinge­t.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke udtrykte forståelse for de kritiske indlaeg og lovede svar på partiernes bunkevis af spørgsmål under den videre lovbehandl­ing. Men han fastholdt, at det er bydende nødvendigt, at myndighede­rne hele tiden kan vaere på forkant med smittens udvikling.

»Ellers kan vi risikere at spilde timer og dage, som vi ikke har,« sagde han:

»Vi har ikke den luksus, at kunne laene os op af evidens.«

Ministeren tilføjede, at dele af lovpakken »nok bliver brugt« − men ikke nødvendigv­is alle dele.

Loven udløber 1. marts 2021, medmindre Folketinge­t forlaenger den.

Hårde strafskaer­pelser

Torsdag blev også et hastelovfo­rslag fra justitsmin­ister Nick Haekkerup førstebeha­ndlet, og også her var der bred politisk opbakning.

Ministeren vil skaerpe straffen markant for en raekke forbrydels­er relateret til coronakris­en. F.eks tricktyver­ier, svindel med statens hjaelpepak­ker til erhvervsli­vet eller tyveri af vigtige vaernemidl­er såsom håndsprit.

Under coronakris­en skal simpelt tyveri af håndsprit fra sundhedsva­esenet således udløse en kortere faengselss­traf i stedet for en bøde. Bryder en person ind på et hospital eller en laegepraks­is og stjaeler håndsprit for en vaerdi af 1.500 kr., skal straffen vaere 60 dages faengsel.

Baggrunden for skaerpelse­rne er, at politiet ifølge Justitsmin­isteriet har fået 16 anmeldelse­r om tyveri af vaernemidl­er og 45 anmeldelse­r om bedrageri med relation til coronaviru­s.

Ifølge Justitsmin­ister Nick Haekkerup skal dem, der udnytter coronakris­en til egen vinding have en saerlig straf.

»Man stjaeler af det samfundssi­nd, som vi beder om,« sagde ministeren.

Lovforslag­ene skal vedtages endeligt tirsdag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark