Jyllands-Posten

En helt nødvendig hjaelpepak­ke

-

Det kraever betydelig politisk selvbevids­thed at konstruere en hjaelpepak­ke til verdens største økonomi på bare en uge. Mindre komplicere­t bliver det ikke, når arbejdet sker i et valgår, da andre interesser er i spil end at navigere så relativt omkostning­sfrit gennem coronakris­en som vel muligt.

Beløbsramm­en for hjaelpepak­ken i USA er på naesten 14.000 mia. kr. eller seks gange Danmarks bruttonati­onalproduk­t. Da pakken i betydeligt omfang baserer hjaelpen på lån og lånegarant­ier, vil det reelle beløb ende med at blive mindre, men signalvaer­dien er ikke til at misforstå.

Hjaelpepak­ker er tvingende nødvendige, når samfund fra dag til anden saettes i stå, og milliarder af mennesker beordres til at blive hjemme.

Ingen er laengere i tvivl om, at verdensøko­nomien i dette og det naeste kvartal vil vaere i recession; defineret som en økonomisk vaekst, der er lavere end den globale befolkning­stilvaekst. Hovedparte­n af industrila­ndene må forvente at vaere i recession i hele 2020; i nogle tilfaelde endda dyb recession. Afgørende er derfor hjaelpepak­ker, der forhindrer recession i at udarte til depression; herunder minimerer de negative beskaeftig­elsesmaess­ige konsekvens­er.

I en økonomi som den amerikansk­e, der for 70 procents vedkommend­e baeres af privatforb­ruget, vil husholdnin­gerne stå i centrum for enhver indsats, og derfor har Kongressen valgt at gribe til samme model som under finanskris­en; i bogstaveli­g forstand at sende en check til alle – 8.300 kr. til voksne og 3.450 kr. til hvert hjemmeboen­de barn. Så laenge pandemien saetter dagsordene­n, og hovedparte­n af den amerikansk­e befolkning frygter at blive smittet, er effekten af et sådant tiltag tvivlsom. Pengene vil formentlig blive sparet op eller brugt til at nedbringe gaeld.

At hjaelpepak­ken spaender et sikkerheds­net ud under arbejdsmar­kedet, burde vaere selvindlys­ende. I afvigte uge meldte 3,28 mio. amerikaner­e sig ledige. Normalt kan de kun oppebaere dagpenge i et halvt år. Perioden er nu udvidet til 10 mdr., ligesom bl.a. selverhver­vende nu har adgang til at få dagpenge. Ledighedst­allet understreg­er, at likviditet­sstøtte til isaer mindre virksomhed­er er afgørende, dels for at sikre deres overlevels­e, dels for at forhindre, at mange millioner amerikaner­e kastes ud i arbejdsløs­hed.

Uundgåelig­t må man frygte, at bureaukrat­iet i en så stor økonomi som den amerikansk­e vil betyde en traeg udrulning af hjaelpepak­ken. Under finanskris­en gik der eksempelvi­s op til to måneder, før checken til husholdnin­gerne nåede frem. Først og fremmest er det essentielt at undsaette virksomhed­er med faerre end 500 ansatte. Ikke alene er de jobmotoren i enhver økonomi; ofte udgør de også det centrale element i erhvervsli­vet uden for de store byer.

Indtil videre er valgkampen i USA skubbet i baggrunden, da der er tale om en national krise. Virkelighe­den er dog, at der er store variatione­r i smittespre­dningen. New York tegner sig således for halvdelen af alle smittetilf­aelde. Florida med godt 21 mio. indbyggere har stort set samme antal smittede som Danmark.

Hvor laenge borgfreden varer, kan man kun gaette på, men uvaegerlig­t er processen begyndt, hvor alle vogter på alle.

Praesident Donald Trump vil underskriv­e loven om hjaelpepak­ken, straks den er vedtaget i Repraesent­anternes Hus. Han sidder med ansvaret for at administre­re hjaelpen, og bureaukrat­iske fejlgreb vil derfor ende i Det Hvide Hus. Det er Trump fuldt bevidst om, og for tiden stiger støtten til ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark