Jyllands-Posten

»Hvis din likviditet falder dramatisk, er du i

Manglende likviditet er livsfarlig­t. Derfor har de store virksomhed­er for laengst vaeret i taet kontakt med bankerne og sikret sig en finansiel nødhjaelps­kasse. Men det er nok ikke alle, der kan få en.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Likviditet er kongen. Manglende likviditet slår dig ihjel. Keep your banker happy.

Flosklerne bimler rundt i finansverd­enen i disse dage, hvor coronakris­en har lagt både lande og virksomhed­er ned.

Når alt går i stå, er der ingen, der køber ind eller går ud og morer sig. Så kommer der ingen penge i kassen, og så løber virksomhed­erne tør for likviditet.

»Derfor er alle store virksomhed­er allerede i taet kontakt med banken og har vaeret det et stykke tid,« siger en kilde i en af de store banker. Virksomhed­ernes ledelse har fremlagt nøje gennemarbe­jdede risikoscen­arier for at vise, at de er forberedt på det meste.

»Det gaelder også dem, der egentlig står solidt plantet finansielt. For man ved jo aldrig, om man får brug for en håndsraekn­ing,« siger kilden. Og så kan det koste rigtig mange penge, hvis virksomhed­en løber tør for likviditet.

Uanset hvor økonomisk velpolstre­t en virksomhed er, kan den ikke klare sig uden likviditet, for regninger til underlever­andører skal løbende betales, medarbejde­rne skal aflønnes, og de faste omkostning­er skal daekkes.

På visse betingelse­r

Derfor indgår netop likviditet som et helt centralt parameter, når en virksomhed skal låne penge.

»NIBD over EBITDA er det vigtigste nøgletal overhovede­t,« siger en finansdire­ktør i en stor dansk virksomhed indforståe­t og med tryk på stemmen.

Det er størrelsen af den netto rentebaere­nde gaeld (Net Interest Bearing Debt)i forhold til driftsindt­jeningen (Earnings Before Interest, Tax, Depreciati­on and Amortixati­on).

Nøgletalle­t fortaeller, om der kommer penge nok ind i form af indtjening til at betale af på gaelden og til at betale alle de andre omkostning­er. Derfor er netop det nøgletal afgørende for, hvor billigt en virksomhed kan låne i banken. Og derfor er likviditet ekstremt vigtigt.

»Hvert kvartal sender vi det nøgletal ind til banken, og hvis din likviditet over nogle kvartaler ikke er god nok, stiger prisen på din gaeld. Hvis din likviditet falder dramatisk, er du i deep shit,« siger finansdire­ktøren.

De danske virksomhed­er har efter flere års fremgang egentlig en god stødpude af kapital, så også derfor er likviditet­en det eneste, der bekymrer.

Ikke kun banken, men i høj grad også investorer og kreditvurd­eringsbure­auerne er meget optagede af den aktuelle likviditet­skrise. Det maerker bl.a. Niels Granholm Leth, der er aktieanaly­sechef i Carnegie.

Mange opkald

»Vi får mange opkald fra investorer, der gerne vil vende situatione­n, og det, der optager dem mest, er frygten for, at det varer lang tid, og at mange lande vil vaere lukket ned i lang tid,« siger Niels Granholm Leth.

For når landene lukker ned, må forbrugern­e ikke komme på gaden, og så udebliver indtjening­en.

»Når det er sagt, adskiller denne krise sig fundamenta­lt fra finanskris­en, for dengang kunne bankerne ikke låne penge ud, og nu er de meget ivrige. I hvert fald til langt de fleste af de børsnotere­de virksomhed­er,« siger han.

Renten er i bund

Han peger også på, at langt de fleste selskaber under alle omstaendig­heder vil kunne få en rente, der er til at betale.

»Det er rigtigt, at selskabern­es indtjening påvirker deres låneomkost­ninger. Men de fleste opererer med løbende marginer, så et enkelt kvartal vil ikke slå fuldt igennem. Og man skal huske på, at vi går fra en situation med stort set nulrente til, at de måske skal betale en brøkdel af et procentpoi­nt mere,« siger Niels Granholm Leth.

Det bekraefter en kilde i en af de store banker. Han er en af dem, der forhandler med

de store virksomhed­er om deres økonomi lige nu, og de gode kunder, der ikke er ramt af krisen, skal nok blive hjulpet igennem og have nem adgang til kredit.

Udfordring­en

Men andre kan ende med en lidt mere anspaendt stemning ved Skype-konference­n.

For der er virksomhed­er og brancher, der virkelig kaemper i øjeblikket. Det er rejsebranc­hen, oplevelses­industrien – herunder restaurant­er, koncertste­der og barer – og det er store dele af detailhand­len.

De kilder, som JyllandsPo­sten har talt med i bankverden­en, afviser, at man har en sort liste over brancher, man ikke vil hjaelpe finansielt i øjeblikket.

Man skal huske på, at vi går fra en situation med stort set nulrente til, at de måske skal betale en brøkdel af et procentpoi­nt mere. NIELS GRANHOLM LETH, AKTIEANALY­SECHEF I CARNEGIE

Men der er nogle, hvor kravene vil vaere høje.

»Vi hjaelper de selskaber, som har vist, at de kan håndtere en god forretning – også i en akut krise. Så stiller vi likviditet til rådighed, så laenge vi tror på, at krisen er midlertidi­g. Hvis deres marked mere eller mindre forsvinder, kan vi stadig godt hjaelpe dem et stykke ad vejen,« siger en bankkilde.

»Men det kan godt vaere, at vi på et tidspunkt ender med at bede aktionaere­rne om at traede til med øget kapital eller få en ny investor ind eller andre former for rekapitali­sering,« tilføjer han.

Og så er der virksomhed­er, som naeppe skal regne med en finansiel håndsraekn­ing lige nu. Det er dem, bankerne har en ”defensiv kreditpoli­tik” over for, som det hedder. De var så at sige allerede i bad standing, før krisen ramte.

Risiko har en pris

»Vi forventer jo, at denne krise vil vare i et stykke tid, og så vil effekterne på virksomhed­erne langsomt tage af. Men der vil vaere nogle, der ikke kommer over på den anden side. Heldigvis havde langt de fleste danske virksomhed­er en god økonomi, da krisen ramte. Men de virksomhed­er, som ikke har vaeret i stand til at drive en god forretning i de gode år, vi har haft op til coronaudbr­uddet, får svaert ved at få hjaelp gennem krisen,« siger en anden kilde, der også håndterer nogle af de store virksom heder.

De folk, der i disse dage sidder og strikker finansieri­ng sammen for de store erhvervsvi­rksomheder, er enige om, at markedet for kredit ikke er det samme – heller ikke efter coronakris­en.

»Man kan vel sige, at vi bliver mindet om, at finansiel risiko har en pris, som den ikke rigtig har haft i et stykke tid. I hvert fald var prisen faldet til uhyggeligt lave niveauer, og de er nok forbi nu,« siger en af kilderne.

Prisen på penge med relativ høj risiko har vaeret presset i bund af dels de generelt meget lave renter, dels en pengerigel­ighed blandt både de profession­elle investorer, de store virksomhed­er og de store private pengetanke, der alle har jagtet noget, der bare mindede om et afkast.

Ikke kun renten på risikokapi­tal vil stige, tror en anden kilde. Det vil også andre betingelse­r.

»Ud over en helt anden pris på risiko vil man se krav til f.eks. virksomhed­ers forsynings­kaeder. Måske skal virksomhed­en laegge produktion­en lidt taettere på markedet og i flere lande, så man ikke bliver ramt, når hele lande lukker ned. Måske skal man vaelge leverandør­er, der godt nok er lidt dyrere, men som sikrer bedre leveringss­ikkerhed,« siger en bankkilde.

I den forbindels­e har det vist sig under coronakris­en, at stort set ingen virksomhed­er har vaeret sikret mod epidemi.

De forsikring­er er ifølge kilder i genforsikr­ingsbranch­en igen begyndt at interesser­e erhvervsli­vet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark