Jyllands-Posten

USA er ramt med lammende kraft

En eksplosiv vaekst i antallet af nye ledige samme dag, som en historisk hjaelpepak­ke er vedtaget.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

I den forgangne uge meldte naesten 3,3 mio. amerikaner­e sig ledige, hvilket er en 12dobling i forhold til ugen før og fem gange så mange som i den uge, da der var flest under den verdensøko­nomiske recession i 2009.

De 3,3 mio. er godt 2 pct. af de 150 mio. amerikaner­e, der hidtil har vaeret i arbejde, og hvis udviklinge­n måtte fortsaette i de følgende uger, vil den økonomiske opbremsnin­g i verdens største økonomi blive langt vaerre, end de fleste økonomer og analytiker­e hidtil har forventet.

Minister maner til ro

Finansmini­ster Steven Mnuchin har da også torsdag advaret mod at laegge for meget i tallene, da de efter hans opfattelse »er irrelevant­e set i forhold til hjaelpepak­ken«, der sent onsdag blev vedtaget af Senatet og nu afventer godkendels­e i Repraesent­anternes Hus, før den kan sendes til praesident Donald Trump til underskrif­t.

Så snart hjaelpepak­ken begynder at blive udrullet, mener finansmini­ster Mnuchin, at mange virksomhed­er vil begynde at genansaett­e de medarbejde­re, der nu har meldt sig som ledige.

Budgetunde­rskuddene

Hjaelpepak­ken er på 2.000 mia. dollars, eller taet på 10 pct. af USA’s bruttonati­onalproduk­t (bnp), og er dermed omtrent dobbelt så stor som den finanspoli­tiske assistance, der blev givet i forbindels­e med recessione­n i 2009.

Endnu har Kongressen­s budgetkont­or ikke fremlagt beregninge­r, der kan vise nettoeffek­ten af hjaelpepak­ken.

»En ikke uvaesentli­g del af hjaelpen til erhvervsli­vet vil blive givet i form af statslån og statsgaran­terede lån, der vil blive betalt tilbage over tid. Desuden vil der vaere et tilbageløb i form af skatter og afgifter,« forklarer Michael Pugliese, økonom i Wells Fargo & Company, USA’s fjerdestør­ste bank.

»Endvidere åbner hjaelpepak­ken for adgang til, at staten kan indtraede som aktionaer i større selskaber, der bliver nødlidende og får brug for en kapitalind­sprøjtning. I sagens natur kan det ikke siges, hvorvidt sådanne aktieposte­r senere vil kunne saelges med fortjenest­e,« føjer han til.

Før coronakris­en forventede Wells Fargo, at USA i finansåren­e 2020 og 2021 ville få statsfinan­sielle underskud på henholdsvi­s 1.050 mia. dollars og 1.100 mia. dollars.

I lyset af hjaelpepak­ken er vurderinge­n nu underskud på henholdsvi­s 2.400 og 1.700 mia. dollars.

»Selvsagt er beregninge­r på nuvaerende tidspunkt behaeftet med stor usikkerhed, men måtte de holde, vil de statsfinan­sielle underskud vaere på 11,2 pct. af bnp i finansåret 2020 og 7,9 pct. i 2021. Måtte det blive tilfaeldet, er der tale om de største underskud siden Anden Verdenskri­g, da underskudd­ene toppede på 25-30 pct. af bnp,« påpeger Michael Pugliese.

»Den eneste trøst i situatione­n er, at centralban­ken, Federal Reserve Bank, har givet sig selv mulighed for ubegraense­de opkøb af statsoblig­ationer,« føjer han til.

Faktisk kan hjaelpepak­ken vokse voldsomt i omfang, hvis det måtte vise sig nødvendigt, lyder vurderinge­n fra Wells Fargo.

»Ca. 450 mia. dollars i hjaelpepak­ken er øremaerket et kapitalind­skud i Federal Reserve Bank med henblik på at kunne yde nødlån til virksomhed­er, delstater, amter og kommuner. Som reglerne er, må Federal Reserve Bank geare sådanne lån op til 10 gange, hvilket kan betyde udlån på op til 4.500 mia. dollars og dermed potentielt en samlet hjaelpepak­ke på over 6.000 mia. dollars,« understreg­er Michael Pugliese.

Husholdnin­gerne

Det mest direkte element i hjaelpepak­ken er den check, som hovedparte­n af amerikaner­ne vil få i hånden.

Enlige med en årsindkoms­t på op til 75.000 dollars vil få 1.200 dollars, mens aegtepar med en årsindkoms­t op til 150.000 dollars vil få 2.400 dollars. I begge tilfaelde er der desuden en check på 500 dollars pr. hjemmeboen­de barn.

Oven i dette øges arbejdsløs­hedsdagpen­gene med 600 dollars om ugen i op til fire måneder, hvilket også gaelder for ansatte, der er sendt hjem uden løn.

Samlet vil disse tiltag kunne løbe op i 600 mia. dollars afhaengigt af udviklinge­n i arbejdsløs­heden.

Et springende punkt bliver, hvor hurtigt checken til familierne når frem.

Udgangspun­ktet for beregninge­rne af, hvem der er berettiged­e, er årsopgørel­sen for seneste indkomstår, men hvis den ikke foreligger, da året før.

Erfaringer­ne fra 2009 er, at det tog op til to måneder, før checken nåede frem, og der er vitterligt tale om en check sendt med posten. I USA har myndighede­rne ikke en generel adgang til kontooplys­ninger om borgerne, ligesom skønsmaess­igt 15 mio. amerikaner­e ikke har en bankkonto.

I klassisk økonomisk taenkning skal den finanspoli­tiske hjaelpepak­ke stimulere økonomien ved f.eks. at ivaerksaet­te infrastruk­turprojekt­er og ad den vej kanalisere penge ind i samfundshu­sholdninge­n samt bidrage til at daempe vaeksten i arbejdsløs­heden.

Coronakris­en indgår imidlertid ikke i de økonomiske laerebøger.

»Med betydelige dele af samfundet lukket ned drejer den amerikansk­e hjaelpepak­ke sig om at sikre husholdnin­gerne, erhvervsli­vet, delstater, amter og kommuners likviditet, så de kan forblive solvente, indtil vi er ude på den anden side,« forklarer Michael Pugliese og fortsaette­r:

»Der er tale om et økonomisk eksperimen­t af hidtil uset omfang, som hviler på en forudsaetn­ing om, at denne krise er overstået i løbet af relativt få uger. Det drejer sig om at købe tid, og med al den viden, vi har netop nu, er der rimelig grund til at antage, at vi slipper med en recession og dermed undgår en depression.«

Foreløbig vil alle holde vejret indtil naeste torsdag, hvor der igen offentligg­øres tal for antallet af nye ledige.

 ??  ?? Fyrede ansatte fra hoteller og restaurant­er i Los Angeles får hjaelp til at melde sig ledige og søge om dagpenge. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Fyrede ansatte fra hoteller og restaurant­er i Los Angeles får hjaelp til at melde sig ledige og søge om dagpenge. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark