Jyllands-Posten

Nu skal offentligt ansatte holde ferie under hjemsendel­se

Hjemsendte offentligt ansatte skal afvikle op til fem feriedage nu for at kunne vaere klar til at tage fat, når coronakris­en er overstået.

- STEEN A. JØRGENSSEN steen.a.jorgenssen@jp.dk

De mange tusinde ansatte i stat, regioner og kommuner, som er hjemsendt pga. coronakris­en, bliver nu pålagt at holde ferie eller afspadsere i løbet af de kommende uger.

Fredag praesenter­ede regeringen, de faglige organisati­oner og de offentlige arbejdsgiv­ere en aftale, der bygger på princippet om, at alle skal bidrage for at hjaelpe Danmark så skånsomt og bedst muligt gennem krisen.

»Med andre ord: Er du hjemsendt, fordi du ikke kan passe dit arbejde, så skal du bidrage. Kan du i en periode ikke varetage dit arbejde, fordi arbejdet tynder ud, så skal du også kunne bidrage,« sagde skattemini­ster Morten Bødskov.

Formålet er at undgå en stor pukkel af ferie og afspadseri­ng på den anden side af epidemien.

Konkret skal offentligt ansatte i tiden frem til den 13. april – om muligt – afvikle frihed svarende til op til fem dage. Afviklinge­n skal altså ske inden for det nuvaerende ferieår, som slutter ved udgangen af april.

Planlaegge­s lokalt

Hvis man allerede har opbrugt sin ferie på nuvaerende tidspunkt eller ikke har afspadseri­ng til gode, skal man ikke bidrage.

Det er op til de enkelte arbejdspla­dser at vurdere om og hvornår, det er muligt at afvikle friheden. Både feriedage, saerlige feriedage, afspadseri­ng, omsorgsdag­e og eventuelt aftalte seniordage kan tages i brug efter ønske fra medarbejde­ren, fremgår det af aftalen.

Sygeplejer­sker, laeger, politifolk, paedagoger i nødpasning­en og mange andre faggrupper, som knokler under coronakris­en, er ikke omfattet.

Hjemsendt med fuld løn

Den 13. marts blev alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, hjemsendt i to uger med fuld løn. Siden er perioden blevet forlaenget til og med den 13. april – altså lige efter påske. Men perioden kan blive forlaenget igen, hvis coronakris­en kraever det.

Hvis nedlukning­en af samfundet ender med at straekke sig helt ind i maj, er det en ny situation, som vil kraeve en ny aftale, fremgik det på fredagens pressemøde.

Formanden for HK Stat, Rita Bundgaard, som også er formand for Centralorg­anisatione­rnes Faellesudv­alg (CFU), takkede parterne for et konstrukti­vt forløb.

»Med denne aftale giver alle et bidrag til at få samfundet til at fungere under denne ulykkelige sundheds- og samfundskr­ise,« sagde hun.

På arbejdsgiv­ersiden sagde Michael Ziegler (K), der er formand for løn- og personaleu­dvalget i kommunerne­s forening, KL, at der venter en stor opgavepukk­el, coronaen har lagt sig.

»Der bliver ikke tid til at puste ud i ro og mag og få afviklet ferie- og afspadseri­ngspukler. Vi kommer til at stå med et stort opgaveefte­rslaeb, og det er afgørende, at vi har medarbejde­re klar til at løse de opgaver, når den tid kommer,« sagde han.

Foa-formand Mona Striib fra Forhandlin­gsfaelless­kabet pegede på, at mange hjemsendte har kunnet fortsaette deres arbejde fra ”hjemmekont­oret”, men opgaverne kan vaere ved at løbe ud. Mange har derfor allerede planlagt eller afholdt ferie/afspadseri­ng.

»Derfor er vi glade for, at man også taeller allerede opbrugt efter frihed i perioden helt tilbage fra den 13. marts med,« sagde hun.

Undren over Mette F.

Regeringen fik i sidste uge kritik fra borgerlige partier for kun at opfordre de private ansatte til at afspadsere eller afvikle ferie under nedlukning­en.

På et pressemøde den 11. marts undlod statsminis­ter Mette Frederikse­n at komme med samme opfordring til medarbejde­rne i det offentlige.

»Det er skaevt,« sagde Liberal Alliances politisk leder, Alex Vanopslagh, mens De Konservati­ve efterlyste »offervilje« fra de offentligt ansatte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark