Jyllands-Posten

Direktør beklager testmangel: Det har ikke vaeret i orden

Myndighede­rne skulle have testet flere for coronaviru­s tidligere og sikret tilstraekk­elige depoter af masker og testremedi­er. Det erkendte Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, fredag. Hans forgaenger kalder erkendelse­n dårligt timet, mens en anden

-

munologi og Mikrobiolo­gi, KU, mener, at Brostrøms erkendelse­r viser, at myndighede­rne er villige til at laere af sine fejl:

»Brostrøm er manden, der stiller sig op og siger, at han havde en anden vurdering af coronasitu­ationen for tre måneder siden, end han har i dag, og at det har han taget til efterretni­ng. Det er kun godt, at han måske har indset, at dette skal angribes på en anden måde, for så bliver det forhåbentl­ig også angrebet på en anden måde fremadrett­et,« siger Jan Pravsgaard.

Ikke katastrofa­lt

Han mener ikke, at myndighede­rnes fejlvurder­inger er katastrofa­le for den situation, Danmark nu står i:

»Nej, for hvis vi sammenlign­er os med det øvrige Europa, ligger vi bestemt i den bedre ende af, hvor grelt det står til med sygdommen, fordi vi har handlet i tide og lukket landet ned hurtigt.«

Brostrøms udtalelser er ifølge professore­n udtryk for, at han har indset, at man på testdelen skulle have vaeret mere aggressiv fra start og burde vaere blevet ved med at prøve at inddaemme virus i laengere tid.

»Men han har jo laenet sig op ad alle de andre coronaramt­e lande, som – på naer Sydkorea og Taiwan – har klaret sig med en nedlukning og en diagnostic­ering af patientern­e. Hvis 20 lande før ham har afprøvet den strategi, kan man jo ikke fortaenke ham i at taenke, at den strategi virker,« siger Pravsgaard.

Han vurderer, at mere aggressiv testning i laengere tid og laengere tids inddaemnin­g havde begraenset smittespre­dningen, men det er i det lys omvendt heldigt, at regeringen hurtigt lukkede landet og dets graenser delvist ned.

»Der har vi vaeret hurtigt ude, og det har vaeret en fordel for os i forhold til smittespre­dningen, at vi ikke har fået så mange importered­e tilfaelde. Det har betydet, at infektione­n er løbet tilstraekk­elig langsomt til, at vi kan følge med.«

Politikere: God erkendelse

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har ikke haft mulighed for at stille op til interview om sagen. Sundhedsmi­nisteriet henviser i stedet til udtalelser tirsdag, hvor Magnus Heunicke bl.a. udtrykte tillid til Brostrøm.

Ministeren erkendte også, at »vi ville have vaeret et bedre sted, hvis vi havde testet endnu flere fra starten«, men tilføjede:

»Vi kommer til at begå fejl undervejs. Det eneste, der ikke må ske, er, at man ikke vil erkende det og er klar til at rette ind«.

Enhedslist­en sundhedsor­dfører Peder Hvelplund finder ikke anledning til at kritisere myndighede­rne.

»Jeg synes, det er positivt, at man erkender, at der er ting, man ville have gjort anderledes, hvis man havde den rette viden.

Det gør sådan set, at jeg får større tillid, end hvis man stod fast på, at man havde gjort alt korrekt hele vejen igennem,« siger han.

De Radikales sundhedsor­dfører, Stinus Lindgreen, er på samme linje.

»Men det er vanvittig vigtigt, at vi er bedre forberedt naeste gang. Det har f.eks. undret mig, at vi ikke har haft et bedre overblik over, hvilke maskiner, laboratori­er og arbejdsgan­ge som vi har til at lave test«.

Dansk Folkeparti­s sundhedsor­dfører, Liselott Blixt, haefter sig ved, at Brostrøm »erkender de fejl, man har lavet«.

»Men jeg ville have lyttet mere til de professore­r, der har talt for andre strategier med flere test. Også dem, som ikke lige sidder i Sundhedsst­yrelsen,« siger Blixt.

Hun henviser bl.a. til professor Lone Simonsen, Institut for Naturviden­skab og Miljø, RUC, som har opfordret til at teste »langt flere« danskere.

Søren Brostrøm sluttede fredagens pressemøde med en appel til journalist­er og de danskere, der måtte følge omkring i landet:

»Vi er kun mennesker, og vi fejler. Hele formålet med det møde, jeg nu har brugt to timer på, var at få indsigt i, hvor vi tog fejl, hvad kan vi gøre anderledes, og hvad kan vi laere af det fremadrett­et,« sagde han og sluttede:

»Hvis vi ikke kan rumme, at vi er fejlbarlig­e, så tror jeg altså ikke, at vi kan komme igennem den her krise.

Det er vanvittig vigtigt, at vi er bedre forberedt naeste gang. STINUS LINDGREEN (R), SUNDHEDSOR­DFØRER

Hvis vi ikke kan rumme, at vi er fejlbarlig­e, så tror jeg altså ikke, at vi kan komme igennem den her krise. SØREN BROSTRØM, DIREKTØR I SUNDHEDSST­YRELSEN

 ??  ?? Flere politikere anerkendte fredag, at Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, erkendte, at myndighede­rne tidligere burde have aendret teststrate­gi.
Foto: Ida Guldbaek Arentsen/ Ritzau Scanpix
Flere politikere anerkendte fredag, at Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, erkendte, at myndighede­rne tidligere burde have aendret teststrate­gi. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark