Jyllands-Posten

Eksperter frygter, at coronakris­en vil bremse klimaindsa­tsen

Indtil for nylig havde Danmark kurs mod en 70 pct. lavere udledning af CO2. Nu frygter eksperter, at indsatsen bliver udskudt eller beskåret. Klimaminis­teren forudser, at noget vil blive forsinket.

- LARS FROM lars.from@indland.dk

Den historiske enighed om at reducere udledninge­n af CO2 i Danmark med 70 pct. inden 2030 vakler.

De seneste uger er der brugt trecifrede milliardbe­løb på at afbøde de vaerste virkninger af coronakris­en – og efter krisen forventer alle, at store dele af økonomien vil ligge i ruiner. Derfor frygter flere af Danmarks førende klimaekspe­rter, at den fremtidige klimaindsa­ts kan blive aendret, fordi der ganske enkelt mangler penge.

Klimaminis­teren understreg­er, at ambitioner­ne er de samme, men forudser, at nogle brancher »skal bruge mere tid«.

Selv om et naesten enigt folketing står bag aftalen om de 70 pct., er alt nu vendt på hovedet, konstatere­r professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universite­t.

»Statsminis­teren har jo sagt, at det ikke vil vaere det samme samfund bagefter – og det er ikke sikkert, at målsaetnin­gen om at reducere udledninge­n af CO2 med 70 pct. i 2030 vil vaere der efter krisen,« siger han.

»Der er en regning, som ingen ved, hvor stor bliver, der skal betales. Der vil vaere ting, man ikke kan gøre, fordi indtaegter­ne og pengene ikke vil vaere de samme. Der må blive lavet om på de politiske prioriteri­nger. Der er ingen tvivl om, at man blive nødt til at revurdere rigtig mange ting – herunder også vores klimaindsa­ts,« lyder det fra Jørgen E. Olesen.

Han tror, at sundhed, fødevarefo­rsyning og hensynet til børn og aeldre vil blive prioritere­t højere end klimaet.

»Og man skal formentlig et godt stykke ned af dagsordene­n, før man kommer til klima,« lyder hans vurdering.

Kan blive udsat flere år

Også klimaprofe­ssor Sebastian Mernild, leder af klimaforsk­ningscentr­et Nansencent­eret i Bergen i Norge, er bekymret.

»På grund af coronakris­en er klimaet røget i baggrunden. Spørgsmåle­t er, om der er penge og vilje til klimaindsa­tsen på den anden side – det har jo vaeret svaert nok i forvejen,« siger Sebastian Mernild, der godt kan forestille sig en udskydelse af klimaindsa­tsen på mellem et halvt og to år.

»Der er stadig de samme udfordring­er, men pengene er brugt. Nogle vil sikkert tale for, at man først gør noget for Danmark, før man gør noget for kloden. Det vil gøre det endnu svaerere at nå målene i klimaaftal­en fra Paris, om at temperatur­en på kloden højest må stige to grader.«

Sebastian Mernild, der er én af hovedforfa­tterne på den kommende klimarappo­rt fra FN’s klimapanel (IPCC), mener, det ser mere mørkt ud for indsatsen mod klimaforan­dringer end for bare en måned siden.

Professor Jens Hesselbjer­g Christense­n fra Niels Bohr Institutte­t ved Københavns Universite­t er enig i, at der bliver øget kamp om pengene til investerin­ger, når coronakris­en engang er overstået.

»Omvendt kan man ikke udelukke, at diverse hjaelpepak­ker kan blive brugt til grøn omstilling. Vi kan løse problemern­e sammen, hvis vi vil – det er et politisk valg. Penge er noget, man trykker på en maskine, så de kommer aldrig til at mangle, med mindre nogen ønsker det.«

Katherine Richardson, professor på Københavns Universite­t

og medlem af Klimarådet, ser to muligheder:

»I det ene forsøger man at gå tilbage til business as usual så hurtigt som muligt for at indhente det tabte og glemmer behovet for transforma­tion. Det vil vaere katastrofa­lt for klimaet og øge risikoen for, at vi krydser tipping point og risikerer, at Jordens gennemsnit­lige temperatur når så højt op, at samfundet, som vi kender det, bliver truet,« lyder hendes advarsel.

»I det andet bruger vi genopbygni­ngsperiode­n til at igangsaett­e en samfundstr­ansformati­on. Jeg tror, at vores adfaerd bliver vaesentlig anderledes efter det her. Mange vil rejse mindre – i hvert fald i arbejdsmed­før. Forbruget er faldet. Jeg ved også, at flere erhvervsle­dere overvejer at bruge denne pause til at gennemtaen­ke, hvordan de (klima)smart taender for hjulene igen.«

Klimaminis­ter Dan Jørgensen understreg­er i et skriftligt svar, at regeringen­s klimaambit­ioner er de samme som før krisen:

»Den grønne omstilling bliver et grundvilkå­r for udvikling af det danske samfund. Den nye situation betyder sandsynlig­vis, at vi skal se på raekkefølg­en i de initiative­r, der skal igangsaett­es. For nogle brancher vil det vaere svaerere at håndtere aendringer og nye krav i situatione­n. Se f.eks. på luftfarten, der er tvunget helt i knae. De vil nok have brug for lidt mere tid.«

Han peger samtidig på, at aftalen om at lade kommuner og regioner renovere kan betyde energireno­veringer. Han peger også på, at grønne investerin­ger i industrien kan vaere den motor, der kan få hjulene i gang igen.

DF: Børn og gamle før klima

Hos Dansk Folkeparti er klimaordfø­rer Morten Messerschm­idt klar til at revurdere klimaindsa­tsen.

»Vi kan ikke gennemføre noget, der ikke er penge til. Og en stor del af overskudde­t er vaek. Derfor er vi nødt til at prioritere. Vi skal sikre, at sundhedsva­esenet kan tage sig af de aeldre og de svage. Sundhed, skoler og socialvaes­en er vigtigere end at ramme de 70 pct. reduktion,« mener Morten Messerschm­idt, der efterlyser en beregning fra regeringen af, hvor mange midler der er til rådighed for klimaindsa­tsen.

»Socialdemo­kraterne havde før valget en ambition om at reducere CO2-udledninge­n med 60 pct. Hvis det er prisen kun at reducere med 60 i stedet for 70 pct. for at komme igennem dette, skal de ikke høre et ondt ord fra os.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark