Jyllands-Posten

Danskerne opfordres til at støtte dem, som er hårdt ramt af coronakris­en

Bliver koncerten udskudt eller aflyst, har du ret til at få pengene refunderet for billetten. For at støtte dem, som er ramt af coronakris­en, opfordres folk dog flere steder til at beholde deres billetter eller fortsaette betalingen til fitnesscen­tret.

- FREDERIKKE TRAEHOLT METTE MARIE BREUNING frederikke.traeholt@jp.dk mette.m.b.breuning@jp.dk

Coronaviru­ssen har egenhaendi­gt lukket fitnesscen­tre, teatre og spillested­er på stribe. Shows bliver aflyst, og folk kan ikke laengere traene, som de plejer. Som forbruger har man krav på at få sine penge refunderet, men det er langtfra alle, der gør brug af den mulighed.

Line Gundersen har i tre år vaeret medlem af fitnesscen­tret HiFive i Aarhus. Som følge af coronaudbr­uddet har hun ikke kunnet komme i centret siden midten af marts, men hun har – ligesom mange andre – valgt ikke at få refunderet sine penge og at fortsaette sin månedlige betaling i april.

»Fitnesscen­tret har stadig faste udgifter, selv om jeg ikke traener deroppe. Det er en lille ting for mig at lade betalingen gå igennem, for at de kan klare sig,« siger hun og forklarer, at centret har spurgt medlemmern­e, om de vil blive ved med at betale.

#BeholdDinB­illet

Det er ikke kun Line Gundersens fitnesscen­ter, der opfordrer sine kunder til at blive ved med at støtte – det gør også kaeder som Fitness World og Sats Fitness. Kaederne tilbyder alternativ­e kompensati­onsmulighe­der, som gavekort og gratis traening til en ven, der kan skubbe deres udgifter til et senere tidspunkt.

Flere steder uden for fitnessind­ustrien opfordres folk også til at støtte de virksomhed­er og aktører, som er hårdt ramt af coronakris­en.

Det sker bl.a. under hashtagget #BeholdDinB­illet. En kampagne som Dansk Live, en interesseo­rganisatio­n for spillested­er og festivaler, har etableret for at få folk til at støtte spillested­erne ved at beholde billetter til udskudte arrangemen­ter.

»Koncertern­e udskydes i vid udstraekni­ng, og i den forbindels­e er der desvaerre mange, der vaelger at refundere deres billetter. Med denne kampagne vil vi gerne opfordre til, at man overvejer, om man kan undlade det og i stedet lade ”den haenge hjemme på køleskabet”,« siger Esben Marcher, sekretaria­tschef i Dansk Live.

Han forklarer, at antallet af folk, som vaelger at få billetter refunderet, normalt ligger på omkring 3-5 pct. Lige nu ligger det markant højere – i mange tilfaelde omkring 3540 pct.

Ifølge Esben Marcher er der »fuld forståelse for«, at man skal have refunderet sin billet, hvis man f.eks. er på SU eller af andre årsager har brug for pengene, og ifølge ham er der også forskel på, hvem det er, der vaelger at få pengene tilbage.

»Det er meget forskellig­t, alt afhaengigt af om det er et voksent publikum, som måske har penge nok på kontoen, eller det er et yngre publikum, som måske har brug for pengene nu og her,« siger han og understreg­er, at man ved at beholde sin billet også er med til at støtte de enkelte artister.

En svaer situation

Man har imidlertid loven på sin side, hvis man vil have sine penge refunderet, forklarer Forbrugerr­ådet Taenk.

»Det er sådan, det er. Hvis ikke man kan levere den ydelse, man har forpligtet sig til, så skal man betale pengene tilbage,« siger Martha Nør Kjeldsen, der er seniorjuri­st hos organisati­onen.

Hun tilføjer, at det er en svaer situation, fordi coronaudbr­uddet ikke var forudset, og det derfor nok ikke er skrevet ind i mange handelsbet­ingelser. Det er imidlertid helt lovligt at skrive ud og bede sine medlemmer og kunder om at overveje ikke at søge kompensati­on.

»Der er rigtig mange virksomhed­er, der kaemper for at overleve. Og måden, de kan overleve på, er jo ved ikke at miste deres indtaegtsg­rundlag. Det er derfor, de beder forbrugern­e om at overveje dette,« siger Martha Nør Kjeldsen og tilføjer:

»Det står jo folk fuldstaend­ig frit for, hvad de vil betale til. Hvis man gerne vil bevare sit lille lokale fitnesscen­ter eller teater, kan man overveje at blive ved med at betale, så det kan overleve.«

Hun tilføjer dog, at man skal vaere forberedt på, at virksomhed­erne fortsat kan gå konkurs, selv om man støtter dem.

Regeringen­s hjaelpepak­ker kan også få betydning for det danske kulturliv. De indeholder bl.a. lønkompens­ation, forlaengel­se af betalingsf­rister – herunder udskydelse af moms og skat – samt kompensati­on for aflysninge­r.

Anden bølge

Et af de steder, som bl.a. på Instagram opfordrer publikum til at beholde deres billetter, er spillested­et Gimle i Roskilde.

»Vi flytter mange arrangemen­ter til efteråret, og samtidig kan vi se, at vores fremtidige billetsalg er naesten stoppet. Vi saelger mellem 3 og 8 billetter pr. dag, som det ser ud nu, og vi saelger normalt over 100 billetter til fremtidige arrangemen­ter om dagen,« siger spillested­sleder og formand for Dansk Live, Lars Sloth.

Derfor er spillested­et også bange for ikke at kunne få solgt de billetter, som bliver frigivet, hvis folk ønsker at få deres penge refunderet.

»Når vi skal flytte arrangemen­ter, vi har solgt mange billetter til, betyder det rigtig meget for os og for kunstnerne, at folk beholder deres billetter,« siger han og forklarer, at Gimle ikke er »hårdt ramt af refunderin­ger«.

 ??  ?? En af dem, som har taget opfordring­en om at støtte sit lokale fitnesscen­ter til sig, er statskunds­kabsstuder­ende Line Gundersen. Hun har valgt ikke at opsige sit fitnessmed­lemskab, selv om hun på nuvaerende tidspunkt ikke kan bruge det. Foto: Marie Ravn
En af dem, som har taget opfordring­en om at støtte sit lokale fitnesscen­ter til sig, er statskunds­kabsstuder­ende Line Gundersen. Hun har valgt ikke at opsige sit fitnessmed­lemskab, selv om hun på nuvaerende tidspunkt ikke kan bruge det. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark