Jyllands-Posten

Institut afviser mobiloverv­ågning af enkelte borgeres faerden under krisen

Efter flere dages tavshed og kritik garanterer Statens Serum Institut, at brug af teledata ikke skal anvendes til at spore enkelte borgeres faerden under coronakris­en. Professor Anja Bechmann er stadig bekymret over tiltaget.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Der bliver på ingen måde tale om overvågnin­g eller sporing af enkeltpers­oners mobiltelef­oner og bevaegelse­r under coronakris­en.

Sådan lyder garantien nu fra Statens Serum Institut (SSI), der i denne uge er blevet udsat for en tiltagende kritik, fordi institutte­t har anmodet om adgang til teledata og befolkning­ens bevaegelse­smønstre via registreri­nger fra deres mobiltelef­oner. Formålet er ikke at kortlaegge borgernes faerden, men at få et udtryk for kontakthyp­pighed i bestraebel­serne på at forhindre coronasmit­tens spredning.

Hidtil har Statens Serum Institut afvist at svare på, om alle danskere skal overvåges, men nu lyder budskabet, at der er tale om en »afgrundsdy­b misforståe­lse«, og at institutte­t hverken kan eller vil spore eller følge enkeltindi­vider.

»Der er på ingen måde tale om sporing af enkelte mobiltelef­oner eller enkeltborg­ere. Det, som vi gerne vil have fra telebranch­en, er helt overordned­e og fuldstaend­ig anonymiser­ede oplysninge­r om antallet af mobiltelef­oner, som har skiftet geografisk placering inden for et givet tidsrum,« siger overlaege Robert Skov i infektions­beredskabe­t i Statens Serum Institut.

Han gør det klart, at det danske tiltag ikke kan sammenlign­es med overvågnin­gen i Taiwan, Sydkorea, Kina og andre asiatiske lande, hvor myndighede­rne helt praecist kan følge enkelte borgeres faerden.

Ingen personføls­omme data

»Vi har desuden lagt op til, at data fra teleindust­rien skal gå ind i Danmarks Statistik, så folk slet ikke kan vaere i tvivl om, at Statens Serum Institut ikke kommer i naerheden af noget, der er personføls­omt,« siger Robert Skov.

Flere eksperter og kritikere har advaret om, at det vil vaere i strid med grundlaegg­ende retspoliti­ske principper og et alvorligt indgreb i borgernes frihedsret­tigheder, hvis Statens

Serum Institut får adgang til lokationsd­ata om danskerne fra teleselska­bernes mobilmaste­r.

Men ifølge Robert Skov skal de overordned­e og anonymiser­ede teledata udelukkend­e anvendes til at udarbejde prognoser, matematisk­e modeller og estimater for, hvad der sker, når regeringen og Folketinge­t vaelger at lukke Danmark helt eller delvist op igen.

Prognosern­e, der bl.a. skal forudsige antallet af menneskeli­ge kontakter og risikoen for smittespre­dning i forskellig­e scenarier, skal samkøres med aggregered­e data om danskernes transport og indkøbsvan­er. Kører faerre f.eks. med tog, bil eller over Storebaelt, og hvor meget er dagligvare­handlen faldet?

»Vi ønsker i det hele taget at kigge på data, som belyser aktivitets­nedgangen i Danmark. Formålet er at belyse, hvad tiltagene betyder for kontakthyp­pigheden mellem mennesker. Det handler om at kunne lave så nøjagtige prognoser som muligt, så regeringen og Folketinge­t kan traeffe beslutning­er om, hvordan vi kan lukke samfundet op igen, og hvad der sker med kontakten mellem mennesker, hvis vi f.eks. lukker op med 30 pct. Hvad vil det så betyde epidemisk for antallet af smittede?« siger han.

Samtidig er der ifølge Robert Skov »en betydelig risiko for«, at der kommer en covid-19-epidemi nummer to i efteråret.

»Derfor skal vi samle data nu, som kan informere regeringen om effekten af forskellig­e tiltag, eller om der skal laves andre tiltag,« siger han.

Tavshed og misforståe­lser

Robert Skov mener, at historien om teledata er blevet skaevvrede­t i medierne, men han erkender også, at en del af misforståe­lserne skyldes, at institutte­t siden mandag, da teledatapl­anen kom frem i lyset, har sagt »ingen kommentare­r«, når medier har spurgt om sagen.

Så du kan altså garantere, at I ikke skal til at overvåge de enkelte danskeres faerden?

»Vi vil på ingen måde overvåge danskerne. Og som forskere er vi slet ikke interesser­ede i, om det er Jensens eller Hansens mobiltelef­on, og hvor de enkelte borgere befinder sig. Det er mønstrene, der er vigtige i de matematisk­e modeller, som vi skal udarbejde,« siger han.

Ifølge Robert Skov ønsker Danmark at bruge den samme model som i Norge, der også anvender anonymiser­ede teledata i kampen for at begraense smittespre­dningen. Også i Tyskland og Østrig har teleselska­ber overdraget anonymiser­ede teledata til myndighede­rne.

Institutte­ts teledatapr­ojekt fremgår af et kort afsnit i en covid-19-rapport fra Sundhedsst­yrelsen, der blev offentligg­jort i mandags. Her står der, at institutte­t »har anmodet Rigspoliti­et om at assistere med at indhente disse data«.

Professor Anja Bechmann, der leder Datalab – Center for Digital Social Forskning på Aarhus Universite­t, var blandt de kritikere, der tidligere på ugen advarede om, at brugen af teledata under coronakris­en vil vaere i strid med grundlaegg­ende etiske og retspoliti­ske principper. Trods de nye forsikring­er fra Statens Serum Institut er hun stadig bekymret over, at overvågnin­gsredskabe­t bliver taget i brug.

»Det kan godt vaere, at institutte­t ikke på papiret får personhenf­ørbare data, men hvis man samkører flere datapunkte­r, og brugerne er i en lille by med få indbyggere, hvor der ikke er mange mobiltelef­oner? Hvordan skal man sikre anonymitet­en af brugerne i de områder, hvis de flytter sig,« siger hun.

Teleanalyt­iker Torben

Rune, der jaevnligt anvendes som ekspertvid­ne i retssager om teledata, siger, at det slet ikke er muligt at opspore folks praecise lokation og bevaegelse­smønstre udelukkend­e ved hjaelp af teledata fra mobilmaste­rne.

»Mobiltelef­onerne hopper fra mast til mast og kan koble sig på master flere kilometer vaek, selv om du ikke flytter dig. Det vil kraeve et stort detektivar­bejde og koordinati­on af oplysninge­r fra de fire store teleselska­ber at få et billede af folks bevaegelse­r,« siger Torben Rune.

Han peger på teledatask­andalen sidste år i politiet, hvor flere retssager måtte suspendere­s, fordi politiets telebevise­r om folks geografisk­e placering var upraecise.

At skyde gråspurve

Ifølge Torben Rune kan Statens Serum Institut dog godt anvende teledata som i Norge for at få et overordnet billede af folks bevaegelse­r.

»Men spørgsmåle­t er, om det ikke er at skyde nogle meget små gråspurve med nogle meget store kanoner at spore mobiltelef­oner? Hvor meget vi bevaeger os, kan man jo se ved at kigge på antallet af biler på vejene eller passagerer i tog og busser,« siger Torben Rune.

 ??  ?? Flere eksperter og kritikere har advaret om, at det vil vaere et indgreb i borgernes frihedsret­tigheder, hvis Statens Seruminsti­tut får adgang til teledata om danskernes faerden. Arkivfoto: Jonas Olufson
Flere eksperter og kritikere har advaret om, at det vil vaere et indgreb i borgernes frihedsret­tigheder, hvis Statens Seruminsti­tut får adgang til teledata om danskernes faerden. Arkivfoto: Jonas Olufson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark