Jyllands-Posten

Epidemien tog Europa på sengen

Også de lande, som Danmark normalt sammenlign­er sig med, har lukket det hele ned og kan ikke give svar på, hvor laenge det mon varer ved.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­enter jette.maressa@jp.dk solveig.g.jensen@jp.dk jorgen.ullerup@

»Sundhedsst­yrelsen vurderer, at der er meget lille sandsynlig­hed for, at sygdommen kommer til Danmark.«

Saetningen er taget fra den melding, som Sundhedsst­yrelsen i Danmark sendte ud om corona i Kina. Den er fra den 22. januar, og Sundhedsst­yrelsen slår fast, at der i Danmark er et godt beredskab til at håndtere den slags. Nu er hele Danmark lukket ned, graensen er lukket, der er mangel på medicinsk beskyttels­esudstyr, og Sundhedsst­yrelsen har fået kritik for at skifte strategi flere gange.

Danskerne deler skaebne med ca. en halv mia. europaeere, som sidder mere eller mindre indespaerr­ede i deres hus, hvor skoler, børnehaver, butikker og restaurant­er er lukkede, og hvor der spørges: Tog myndighede­rne fejl, og hvor laenge varer dette ved?

Beroligede briter

Samme dag, som Sundhedsst­yrelsen kunne fortaelle om corona og berolige danskerne med, at det naermest var usandsynli­gt, at sygdommen ville komme til Danmark, sendte de britiske sundhedsmy­ndigheder og sundhedsmi­nisteriet en faelles besked ud.

Her blev der også fortalt om den nye virus fra Kina, og at man var begyndt at holde øje med fly, der ankom fra Wuhan, for at se, om der var noget at vaere bekymret for. Samtidig blev trusselsvu­rderingen i forhold til coronaviru­ssens udbredelse i Storbritan­nien dog haevet fra ”meget lav” til ”lav”.

Vicedirekt­øren Nick Phin fra National Infection Service sagde i forbindels­e med udmeldinge­n:

»Baseret på det foreliggen­de er den aktuelle risiko i Storbritan­nien lille.«

I Storbritan­nien har der vaeret kritik af, at regeringen og sundhedsmy­ndighedern­e har taget alt for let på coronaviru­s-truslen, og at man først for en uges tid siden for alvor reagerede på den, da man lukkede pubber og restaurant­er og siden lukkede samfundet ned og indførte udgangsfor­bud. Men briterne har hele tiden gerne villet teste så mange som muligt.

Forskere fra Oxford Universite­t er i disse dage ved at sikre kvaliteten på et hjemmetest-saet, der kan sørge for, at millioner bliver testet på kort tid.

Få dage inde i nedlukning­en har der ikke vaeret de store protester mod den, men der er stor bekymring hos isaer selvstaend­ige, der ikke er tilfredse med, at regeringen først kompensere­r dem i juni måned.

Gulerod fra Johnson

Den nu coronaposi­tive premiermin­ister, Boris Johnson, har dog givet den gulerod, at hvis alle følger regeringen­s retningsli­njer og bliver hjemme, er der en sandsynlig­hed for, at man langsomt kan åbne enkelte dele af samfundet efter påsken.

I Norge konstatere­de Folkehelse­institutte­t dagen efter, den 23. januar, at WHO ikke havde erklaeret corona som en internatio­nal krise. Overlaege Siri Helene Hauge fra Folkehelse­institutte­t slog dog fast, at nordmaende­ne måtte forberede sig på, at corona kunne komme til Norge. Først en uge senere erklaerede WHO krisen for global. Og den 12. marts satte den norske regering for alvor ind med tiltag, som begraenser nordmaende­nes bevaegelse­sfrihed.

Aftenposte­n har gennemgået de mange tiltag og påvist, at alle ikke har en sundhedsma­essig begrundels­e. Bl.a. diskuteres det, om det er hensigtsma­essigt at holde skoler lukkede, efter at Finland åbnede sine igen den 23. marts. Men hvornår Norge kan lukke op igen, har regeringen ikke givet en melding om.

Holland: Forsinkels­e i flok

Den hollandske regering forbød mandag alle møder med over tre personer indtil den 1. juni og gav borgmestre magt til at indskaerpe social afstand på halvanden meter.

Skoler og restaurant­er er lukket, og butikker er nu forpligtet til at sikre afstand mellem de handlende. Men Holland udelukker en nedlukning som mange andre europaeisk­e lande og har ikke indført udgangsfor­bud som i Frankrig eller Spanien.

Hollands liberale regeringsl­eder, Mark Rutte, har fået internatio­nal opmaerksom­hed med sin teori om, at det er muligt at forsinke spredning af smitten og samtidig opbygge flokimmuni­tet. Det går ud på at skaerme og isolere de aeldre og samfundets svage, mens en stor del af den sunde del af befolkning­en får smitten og opbygger antistoffe­r.

Premiermin­isteren er under kraftig kritik for strategien. Geert Wilders på det yderste højre beskylder Rutte for at spille russisk roulette med befolkning­en, fordi mange vil blive syge og dø. Den socialdemo­kratiske leder, Lodwijk Asscher, siger, at mange hollaender­e føler sig som forsøgsdyr i et stort eksperimen­t.

Exitstrate­gien i Holland går ud på, at der bygges en beskyttend­e mur mod sygdommen. Ifølge forskere skal 60-70 pct. hollaender­e smittes, før strategien virker. Det vil sige omkring 10 mio. smittede af de godt 17 mio. indbyggere – og tusinder af døde.

De franske myndighede­r underdrev meget laenge faren for virussen, og de løj direkte om, at der var vaernemidl­er nok. Den davaerende sundhedsmi­nister, Agnès Buzyn, afviste igen og igen risikoen for en epidemi.

Baseret på det foreliggen­de er den aktuelle risiko i Storbritan­nien lille. NICK PHIN, VICEDIREKT­ØR, NATIONAL INFECTION SERVICE – DEN 22. JANUAR

Frankrig: Løgn på løgn

Da der var syv døde og 423 tilfaelde i Frankrig, opfordrede speciallae­gen Christine Katlama fra hospitalet Pitié Salpatrièr­e i Paris til ikke at lade sig skraemme af det, hun kaldte en »psykotisk medieepide­mi«.

»Der er tale om en godartet infektion,« sagde hun.

Regeringen­s talskvinde, Sibeth Ndiaye, udelukkede lukning af alle skoler, »for det gør man ikke på grund af influenza«, og hun garantered­e, at der var ansigtsmas­ker nok. Begge dele var forkert.

Kort efter Spaniens lukning af alle skoler blev beslutning­en latterligg­jort af den franske viceøkonom­iminister, Agnès PannierRun­acher, der på tv opfordrede til at benytte krisen til at gøre en god forretning på børsen. I de følgende dage styrtdykke­de aktierne.

Tilliden til regeringen var høj lige efter nedlukning­en af samfundet fra den 17. marts, men nu styrtdykke­r den. Ifølge en måling i Le Figaro kritiserer 55 pct. regeringen for ikke at have forstået alvoren i tide.

De franske sundhedsmy­ndigheder har igen og igen udtalt, at det sikkert er en god idé at følge WHO’s anbefaling­er om at teste løs, men at det ikke har vaeret muligt i Frankrig på grund af mangel på test-kits.

Ingen ved, om den franske regering har en exitstrate­gi, men foreløbig laegges der op til at forlaenge karantaene­n frem til slutningen af april.

 ??  ?? Da britiske skoler lukkede ned, reagerede elever med at kalde sig corona-overlevere.
Foto: Adrian Dennis/AFP
Da britiske skoler lukkede ned, reagerede elever med at kalde sig corona-overlevere. Foto: Adrian Dennis/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark