Jyllands-Posten

I Afrika breder frygten sig for en corona-katastrofe

Virussen kan blive voldsom på kontinente­t med et svagt sundhedssy­stem og en taet befolkning. WHO klamrer sig til håbet om at inddaemme smitten i nogle af de afrikanske lande.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Mens coronaviru­ssen har sat sit tydelige praeg på Asien, Europa og Nordamerik­a, venter afrikanern­e stadig på, at slaget saetter ind. Det slag kan komme til at ramme ekstremt hårdt og blive en katastrofe, der kan føre til sammenbrud af allerede belastede samfund og yderligere migration mod Europa.

Sådan lyder advarslen fra eksperter og organisati­oner, heriblandt FN’s generalsek­retaer, Antonio Guterres:

»Covid-19 truer hele menneskehe­den,« sagde han i denne uge, da han praesenter­ede en plan til 2 mia. dollars mod corona i de fattigste dele af verden, herunder Afrika.

»Virussen udvikler sig drastisk. For en måned siden var den i ét land i Afrika. Nu er den i flere end 40 lande, der rapportere­r om mere end 300 nye tilfaelde om dagen,« siger Matshidiso Moeti, der leder WHO’s indsats i Afrika, i en briefing for internatio­nale medier.

WHO’s tal viste fredag, at Sydafrika, Egypten, Algeriet og Marokko har flest tilfaelde af covid-19, dog endnu alle faerre end 1.000. Selv om WHO på ingen måde har grund til at tro, at de afrikanske regeringer skjuler den reelle udbredelse, er der en risiko for systematis­k underrappo­rtering.

»Der er global mangel på testkit, og mange lande jagter dem desperat. Det gaelder også i Afrika. Vi anerkender, at nogle er smittede, uden at vi ved det, men vi tror ikke, at tallet er meget stort. Vores netvaerk har ikke observeret store udbrud af sygdommen endnu,« siger Matshidiso Moeti.

Sygdommens hidtidige globale fremmarch tyder dog på, at det er en stakket frist.

Mange om håndvasken

Ifølge Matshidiso Moeti har WHO stadig et håb om, at spredninge­n kan inddaemmes i nogle af de afrikanske lande.

»Vi har stadig et vindue, og i omkring halvdelen af landene har vi kun importered­e tilfaelde, hvor vi ikke har set intern spredning. Hvis vi laver systematis­k identifice­ring, isolering, opfølgning på smittedes kontakter, kan vi stadig inddaemme virussen i mange lande. Hvis vi får selvisolat­ion, udbredt social afstand og holder syge isoleret, har vi stadig mulighed for at stoppe det her i nogle lande,« siger hun.

Samtidig erkender myndighede­rne, at netop de virkemidle­r – som er dem, Europa har forsøgt sig med – er naermest umulige at gennemføre i store dele af Afrika. Hygiejnest­andarderne er lave og befolkning­staetheden stor, hvilket giver enorm risiko for hurtig smittespre­dning.

»I et land som Uganda er virkelighe­den, at flere hundrede husholdnin­ger deler en enkelt vask. Hvordan skal man arbejde med hygiejnekr­av under de omstaendig­heder?

Det er det store spørgsmål, når det gaelder Afrika,« siger professor Samb Sow fra Mali, som er en af WHO’s seks saerlige covid-19udsendin­ge.

»Prøv at taenke social distance og isolering igennem. Husholdnin­gerne er ofte meget store i Afrika, og jeg kommer selv fra et sted, hvor der kan vaere flere end 100 mennesker i en husholdnin­g. Det kommer til at give stor smittespre­dning. For hvordan kan man lukke dem ned? Det er naermest bedre at lukke folk ud og forsøge at sprede dem. Vi er nødt til at bruge de vaerktøjer, vi har, men vi kender ikke svarene endnu,« siger Samb Sow.

Når det gaelder intensiv behandling er afrikanske lande på samme måde ringe stillet. F.eks. meddelte Mali i denne uge, at landets sundhedsva­esen besidder 56 respirator­er – i et land med 18 millioner indbyggere. Det svarer til én for hver ca. 320.000 indbyggere.

Danmark kan ifølge Sundhedsst­yrelsen gøre brug af 925 respirator­er til coronapati­enter. Det svarer til én for hver 6.300 indbyggere.

Når det gaelder nedlukning­er af samfund, har Egypten og Sydafrika vaeret blandt de første med butikslukn­inger, udgangsfor­bud og i sidstnaevn­tes tilfaelde forbud mod at købe og drikke alkohol.

I det mest folkerige land, Nigeria, er ikkefødeva­remarkeder i det kommerciel­le centrum Lagos lukket ned. Og haeren forbereder sig ifølge Reuters på at tvangsindl­aegge syge, bremse mobilitete­n og »mulige massebegra­velser«.

1 mia. kr. fra Danmark

Den danske udviklings­minister Rasmus Prehn meddelte torsdag, at Danmark reserverer 1 mia. kr. til indsatsen mod corona i Afrika.

»Coronaviru­s på det afrikanske kontinent og i naerområde­r kan potentielt blive en humanitaer og økonomisk katastrofe,« skrev

Prehn i en pressemedd­elelse, hvoraf det fremgår, at pengene findes ved at saette andre bevillinge­r på pause.

At der er brug for coronabist­and fremgår også af nødråb fra en lang raekke globale organisati­oner.

»Covid-19 påvirker alle, men migranter og fordrevne personer, hjemløse og mennesker i katastrofe­områder er blandt de mest udsatte og mindst i stand til at få behandling,« siger formanden for det internatio­nale Røde Kors, Francesco Rocca, i en udtalelse.

Problemer i flygtninge­lejre

Bekymringe­rne slår igennem i forhold til verdens flygtninge­lejre i både Graekenlan­d, Mellemøste­n, Asien og Afrika, hvor millioner af mennesker lever taet sammenpakk­et, ofte uden adgang til sanitaere facilitete­r og staerkt begraenset adgang til saebe og vand.

»Hvis vi synes, det her er en stor udfordring i USA og Europa, er vi ikke i naerheden af, hvad der sker, hvis covid-19 rammer flygtninge­befolkning­en,« siger Adam Coutts, der forsker i sundhedsfo­rhold på Cambridge University, til New York Times.

»Her kan folk hverken vaske deres børn eller deres haender,« siger han.

Lejrene rammes nu også af verdens øvrige tiltag, idet lukkede flyruter og indrejsefo­rbud gør det svaert at få hjaelpearb­ejdere frem. Generalsek­retaer i norsk Røde Kors, Jan Egeland, oplyser, at organisati­onen er blevet afskåret fra at hjaelpe bl.a. 300.000 mennesker i Mellemøste­n med at bremse smitten.

»Hvis hjaelpearb­ejdere ikke får lov til at skrue op for indsatsen på grund af nedlukning­er, vil vitale forsyninge­r løbe tør hos fordrevne folk, der vil få deres livliner skåret over,« siger Egeland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark